in

Hoe maak je van je studie Italiaans een goede gewoonte?

Tips en trucs om elke dag een beetje beter te worden in de Italiaanse taal

Zo maak je een gewoonte van je studie Italiaans

Vandaag een vertaling van een blog van Serena van Italian Pills. Serena is docente op afstand. Ze is Italiaanse en woont op Sicilië.

Een Slowaaks spreekwoord zegt dat ‘gewoonten het schild van de mens zijn’. Steek je hand op als je het er niet mee eens bent.

Laten we eerlijk zijn. Niemand vindt het leuk af te wijken van de gebruikelijke routine van de een op de andere dag.

Ook al worden we elke dag geconfronteerd met berichten zoals ’treed uit je comfortzone’. De mens is een sterk gewoontedier. We houden van onze gewoonten en het is moeilijk deze te veranderen.

Waarom zijn gewoonten goed voor ons?

De gewoonte is een geautomatiseerde handeling die ervoor zorgt dat wij ons leven een beetje normaal kunnen leiden: rustig. Gewoon omdat we niet de hele tijd hoeven te denken hoe we iets moeten doen. We doen het automatisch.

Dezelfde kop koffie drinken in de ochtend zorgt ervoor dat we onze dag met energie beginnen maar brengt ons ook tot rust omdat we, als we opstaan, precies weten wat we gaan doen.

Er wordt zelfs gezegd dat het makkelijker is om van religie te wisselen dan van koffiemerk!

Een leven zonder gewoonten is chaos

Stel je voor dat je elke ochtend wakker moest worden met de volgende dilemma’s: Wat ga ik drinken? Welk koffiemerk kies is? Neem ik filterkoffie of oploskoffie? Of gebruik ik de Italiaanse moka?

Het lijkt onnodig te zeggen maar we zouden al moe zijn voordat de dag nog maar zou zijn begonnen. Gewoonten zijn de basis van onze productiviteit. Ze vergemakkelijken ons leven en maken ons leven energieker en actiever.

Er is een reden waarom ik je dit allemaal vertel.

Gewoonten zijn gebaren en gedrag dat we dagelijks herhalen. Stel je voor dat je de studie van het Italiaans (of wat dan ook) zou kunnen veranderen in een gewoonte. Hoe snel en efficiënt zou het gaan met je Italiaans als je 20 minuten van je leven aan het Italiaans besteedt, 365 dagen in het jaar?

Ik weet het: je denkt dat dat een beetje veel is. Velen van ons leiden een druk leven waarin het onmogelijk lijkt onze interesses te cultiveren, te blijven leren als volwassene in een ander gebied dat niet te maken heeft met je carriere.

Denk opnieuw aan je koffie. Hoe makkelijk en vanzelfsprekend het is deze elke ochtend te maken. Je doet dit al een leven lang en zal het ook blijven doen. Omdat het aangenaam is en je energie geeft. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt.

Denk op deze manier wanneer je met iets nieuws begint. Verander de studie van het Italiaans in een must naar een fijne activiteit die je dagelijks doet op dezelfde tijd en je denkt er niet meer over na!

Op veel vlakken valt ons succes samen met de macht van onze gewoonten.

Op deze manier kan de dagelijkse routineuze studie van het Italiaans een persoonlijk succes worden.

Hoe kan een studiegewoonte onze relatie met de Italiaanse taal veranderen?

Er zijn verschillende voordelen van een goede studiegewoonte:

 • Elimineer vermoeidheid over het beslissingsproces (wat studeer ik vandaag? Grammatica of woordjes? Duolingo of Quizlet? Kijk ik een film of lees ik een blog in het Italiaans?).
 • Optimaliseren en maximaliseren van je tijd. Denk niet meer aan wat, wanneer en waar je studeert (15-20 minuten per dag op hetzelfde tijdstip studeren maakt het verschil).
 • Verhoog je productiviteit en verminder je frustratiegevoel (‘Vandaag heb ik ook niet gestudeerd’, ‘misschien heb ik morgen vrije tijd’, ‘Ik heb al een week niks gedaan’).

Je Italiaans wordt beter. Goed. Er is geen excuus. Doe elke dag hetzelfde, doe het goed en de resultaten verschijnen. Iedereen kan het. Probeer er in te geloven.  

Gewoonten zijn de basis van elke productieve activiteit

Ik weet dat veel studenten de droom hebben om het Italiaans te spreken alsof het hun moedertaal is, te reizen in Italie en zich thuis te voelen en om te kunnen kletsen met een barman of met iemand in de supermarkt.

Onze maatschappij heeft veel afleidingen. Er is veel informatie en een magische pil om meteen, direct goed Italiaans te spreken bestaat niet.

Het is echter wel mogelijk om micro-gewoonten in je dag te hebben om je Italiaans te verbeteren en zo in contact te blijven met de mooie Italiaanse cultuur.

Af en toe kun je je gedemotiveerd of gefrustreerd voelen omdat je niet goed begrijpt wat mensen zeggen of omdat je nog moeite hebt om een film te volgen of een boek te lezen in het Italiaans. Maak je geen zorgen, dat is normaal. Dat hebben heel veel mensen en heb ik ook gehad.

Als je iets wilt veranderen van de manier waarop je Italiaans studeert, probeer dat dan. Wacht niet op je volgende reis naar Italie. Het is beter voorkomen dan genezen, zegt een Italiaans spreekwoord.

Hoe je een gewoonte in je taalstudie creëert in 6 stappen

1e stap

Visualiseer je doen en bedenk wat je motiveert. Schrijf het op in je PC of op een zichtbare plek. Dit zal je helpen om je doel niet uit het oog te verliezen.

2e stap

Creeer een micro gewoonte van bijvoorbeeld 25 minuten die leuk is (zoek goed materiaal uit) anders gaat het moeilijk worden om je routine te automatiseren.

3e stap

Kies een gedeelte van de dag waarin je je voldoende fris of actief genoeg voelt om iets nieuws te leren. Dit kan in de ochtend zijn voor je naar je werk gaat, in de lunchpauze of in de avond na je werk.

4e stap

Neem tijd om te reflecteren om je zwakke en sterke punten. Hoe en wanneer wil je die veranderen en waarom? Schrijf dat ook op!

5e stap

Motiveer jezelf. Bedenk iets wat je jezelf kado kunt doen na 3/6/12 maanden (een Italiaans boek, een etentje in een Italiaans restaurant, een reisje naar Italie, een Italiaanse kookcursus, een nieuwe cursus Italiaanse taal: wees creatief!

6e stap

Vertel aan je familie, collega’s dat je Italiaans studeert om op een dag doel X te halen. Dit zal zorgen voor verantwoordelijkheid naar jezelf en de doelen die je hebt gesteld.

Hoeveel tijd kost het om een nieuwe gewoonte te verwerven?

Er zijn ongeveer 90 dagen nodig om een nieuwe gewoonte te automatiseren. Je mantra moet zijn: geduld en verdraagzaamheid. Er is geen snelle weg, maar het is een mooie weg. En dus? Makkelijk!

Plan je volgende 3 studiemaanden. Het is voldoende om een week precies in te vullen met behulp van een planner en dit 12 keer te herhalen.

Praktische ideeën om meteen in de praktijk te brengen

(hier heb ik de blog van Sarena aangepast aan de Nederlandse situatie, Sarena heeft voornamelijk Amerikaanse studenten en raad veel Engelse links aan)

Gewoonten om je luistervaardigheid te verbeteren

 • Luister naar Italiaans nieuws op www.euronews.it. Dit kun je bijvoorbeeld in de ochtend doen terwijl je je ontbijt maakt of nuttigt. Luister hetzelfde nieuwsbericht nog twee of drie keer op een andere dag. Schrijf 2 of 3 nieuwe woorden of uitdrukkingen op die je daarin hebt gehoord.
 • Luister naar een Italiaans sprookje. Dit kan bijvoorbeeld hier of hier.
 • Luister naar een Italiaanse podcast.
 • Kies een Italiaanse influencer op Instagram en volg zijn/haar verhaal. Dit kun je elk moment van de dag doen
 • Doe hetzelfde met een Italiaanse YouTuber.

Gewoonten om je conversatie te verbeteren

 • Vind een gratis conversatiepartner op Italki (gratis) of in de Facebookgroep Tandem linguistico waarmee het leuk is om regelmatig te praten in het Italiaans. Elke maandag om 18.00 uur bijvoobeeld.
 • Kom in een netwerk van Italianen en deel een passie. Bijvoorbeeld in een Italiaanse Facebookgroep voor koken of bij de apps Tandem en HelloTalk.

Gewoonten om je woordenschat te vergroten

 • Houd een dagboek bij waarin je op het eind van elke dag een zin schrijft die je dag beschrijft, in het Italiaans.
 • Schrijf twee zinnen per dag met elke ochtend twee nieuwe woorden.
 • Abonneer je online op een Italiaans tijdschrijft en lees elke week een artikel.
 • Lees de blog over vocabulaire verwerven zonder lijsten.

Serena’s goede gewoonten

 • Plan twee maanden met een planner.
 • Wees minimalistisch bij het kiezen van je materiaal. (Bijvoorbeeld 1 boek en 1 website).
 • Besteed 1 of 2 sessies in de week aan herhaling.
 • Combineer je interesses en vrije tijd met de studie van het Italiaans.
 • Heb geduld.
 • Wees niet perfectionistisch.
 • Zorg voor een cadeautje voor jezelf bij het behalen van een zeker doel.

Maak je eigen programma om elke dag Italiaans te leren

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van hoe je het leren van Italiaans in je dagprogramma kunt passen. Gebruik je eigen creativiteit voor het ontwikkelen van je eigen programma.

Voorbeeld van een ochtendgewoonte voor je naar je werk gaat

Dagprogramma

5.45  → wekker

6.30 → Ik luister naar Euronews terwijl ik mijn koffie drink. Ik lees een blog van mijn favoriete website of volg een influencer op Instagram.

7.00  → ik ga naar mijn werk.

19.00 → Avondeten.

20.00 → Ik lees 30 minuten in een Italiaans boek, luister naar Italiaanse muziek of luister naar een Italiaans sprookje.

Voorbeeld uit de praktijk

Alex is een van mijn studenten die nadat hij zijn studie in een gewoonte heeft veranderd die hij elke dag beoefent aanzienlijk is vooruitgegaan met goede resultaten. Zowel zijn luistervaardigheid als zijn woordenschat.

Dit is zijn ochtendroutine die hij met me deelde tijdens een van onze lessen.

5.00 – Ik sta op.

5.05 – ik mediteer.

5.15 – Ik luister naar het Italiaans terwijl ik ontbijt.

5.30 – Ik luister en lees nog wat.

6.30 – Ik lees in een Italiaans boek.

7.00 – Ik lees in een Engels boek.

7.30 – Ik ga naar de sportschool.

Conclusie

Ik schreef aan het begin van dit blog dat er geen magisch ingrediënt bestaat om Italiaans mee te leren, maar nu ik er nog eens goed over nadenk is dat er wellicht toch: constant of consequent zijn.

Zie de studie als een klein ritueel dat je elke dag begeleidt, denk aan de tijd voor jezelf om nieuwe dingen te leren. Heb altijd het doel in je gedachten: Italiaans gebruiken zonder moeite als je op reis bent, in je vrije tijd en met je vrienden.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My Brilliant Friend

Winactie: My Brilliant Friend

Het Romeinse theater in Verona

Zomerfestival in het Romeinse theater van Verona