in ,

Het wordt niet alleen een hete, maar ook een dure zomer voor Italiëgangers

een dure zomer voor de boeg
Het wordt een dure zomer, maar je kunt wel besparen (foto: Timo Wagner/Unsplash)

Vele duizenden Nederlanders hebben hun zomervakantie in Italië al geboekt. Volgens de ANWB al zo’n kwart van de mensen die van plan zijn deze zomer op vakantie te gaan. Maar zoals je al uit het nieuws kon vernemen, zijn de meesten zich wel rot geschrokken van de ‘nieuwe prijzen’. Hoe bereid jij je voor op de dure zomer die eraan zit te komen?

Hoge energieprijzen, oorlog aan de oostflank van Europa en mega-inflatie hebben de prijzen voor campings, hotels en vakantiehuizen flink opgejaagd. In heel Europa, maar met name in Italië lijken de prijzen dit jaar flink te zijn gestegen.

Een dikke 2.000 euro voor één weekje in een stacaravan aan het Gardameer in juli is een heel normale prijs. Logisch dat velen dit seizoen voor een kortere vakantie gaan. 3 weken vakantievieren in Italië is niet meer te betalen, niet in het hoogseizoen.

Toch wordt er volop geboekt. Volgens RTL Nieuws zijn 9 op de 10 Nederlanders van plan op vakantie te gaan. Want we hebben toch hard gewerkt? En we kunnen ons geliefde vakantieland toch geen jaar missen?

Het heeft ook met de dure alternatieven te maken. Want kijk maar eens naar de prijzen voor een weekje in een bungalowpark in Nederland of België. Ook niet mals.

Natuurlijk, je bespaart op de reiskosten door thuis te blijven. Maar wie zegt dat de prijzen überhaupt weer omlaag gaan? En hebben we die vakantie in Italië niet gewoon verdiend?

Duurder dan nodig hoeft nou ook weer niet en daarom hier een paar algemene tips vanuit veel ervaring met vakanties in Italië.

1. Vroegboekkorting of lastminutekorting

Als je het meeste voordeel op je vakantie wilt hebben, boek je vroeg of juist laat. In januari boeken is vaak profiteren van 20% korting op de prijzen die je later betaalt. Je kunt ook wachten, maar dan heb je uiteraard wel minder keuze.

Zelfs hebben we weleens geprofiteerd van een boeking op maandag, terwijl we woensdag naar Italië gingen. Kijk ook naar Airbnb’s die in de zomermaanden nog niet verhuurd zijn. Ja, dit zijn er tegen die tijd niet zo veel, dus je hebt beperkte keuze.

Reken maar dat je een leuke korting krijgt om je over de streep te trekken. Een huurder die niet de hoofdprijs betaalt, is beter dan helemaal geen huurder, zo denken de eigenaren rond die tijd. Zeker als je langer wilt verblijven, kun je vaak goed onderhandelen. En als je Airbnb omzeilt, kan het meestal nog wat goedkoper.

Maar dit afwachten is niet voor iedereen. Een nadeel is ook dat je niet de voorpret hebt, die je wel hebt als je al zeker weet dat je gaat.

2. Reis met je eigen auto

Met de auto naar Italië is voor velen de goedkoopste manier van reizen. Ben je gewend om met een vliegtuig te gaan en dan een auto te huren, overweg dan eens om gewoon met je eigen auto te rijden. Het duurt echt niet zo lang als je denkt. Noord-Italië (zoals de meren) is in één dag aan te rijden.

Als je verder gaat (Toscane, Umbrië, De Marken), ben je er in 2 dagen. Vanzelfsprekend is het dan wel handig om langer dan een paar dagen te gaan, hoewel we ook voor een voorjaarsvakantie of herfstvakantie van één week de auto naar Italië pakken (maar dan kiezen we wel voor noordelijke bestemmingen).

3. Andere reistips om te besparen

Als goedkoper alternatief voor de auto kun je ook kiezen voor de bus. FlixBus rijdt dagelijks naar Italië. Goed, het comfort is wel ver te zoeken en het duurt wat langer, maar als je hier niet om geeft kun je voor enkele tientjes al in Italië zijn!

Wil je tóch vliegen, kies dan niet voor Schiphol, maar vertrek vanaf Düsseldorf, Brussel, Eindhoven of Rotterdam. Veel relaxter, goedkoper en georganiseerder dan die puinhoop op de nationale luchthaven.

4. Vermijd reizen in het weekend

Nog altijd worden veel vakanties geboekt van zaterdag tot zaterdag. Maar dat hoeft lang niet altijd meer. Veel accommodaties zijn flexibeler geworden en bieden zelfs voordeligere tarieven aan als je op een doordeweekse dag aankomt en vertrekt. Bovendien is reizen doordeweeks – zeker in de zomer – veel relaxter dan in de drukke weekends.

5. Eet buiten de gebaande paden

Ook in Italië drommen de toeristen op de bekendste en populairste plekken samen. Als je hier wat gaat drinken of gaat eten, betaal je de hoogste tarieven en is het eten vaak van mindere kwaliteit (het beruchte menu turistico).

Vraag gerust om tips aan de lokale bevolking. Italianen vinden het leuk om je te wijzen op een goed eettentje in een achterafstraatje waar je voor relatief weinig geld lekker tussen de locals kunt eten.

Waar je ook voor kunt gaan is een voordelige pizza al taglio (een punt om mee te nemen) of rond aperitivotijd een drankje gaan drinken. Bij veel gelegenheden krijg je er dan gratis hapjes bij.

Een andere optie is om de komende vakantie wat minder uit eten te gaan en meer zelf te koken. Ook in de Italiaanse supermarkten koop je prima ingrediënten om een lekkere (Italiaanse) maaltijd mee te maken.

6. Kies voor alternatieve accommodatie

Ga je altijd in een hotel? Dan kun je zeker op de prijzen besparen. Als je het niet erg vind om wat in te leveren op comfort, dan kun je voor minder dan de helft van het geld in een huurtent op een camping zitten.

Dat hoeft echt geen behelpen te zijn. Veel huurtenten zijn van alle gemakken voorzien en met een plek in de schaduw onder de bomen slaap je nog koel ook. Door te kiezen voor een huurtent konden we regelmatig langer blijven voor hetzelfde of zelfs een lager budget. Zeg nou zelf: één week in een stacaravan met airco of bijna 4 weken in een huurtent?

Heb je zelf kampeermiddelen, dan kan het nóg een stuk goedkoper. Als je met de tent, caravan of camper gaat, hoef je alleen een plek te reserveren. Verder geniet je net zo goed van alle faciliteiten waarvan mensen met een dure stacaravan ook genieten.

7. Ga buiten de dure toeristenzomer

Dit is lang niet voor iedereen een optie, vanwege schoolgaande kinderen of werk. Maar als het kan, reis dan buiten het hoogseizoen. Zelfs in de schoolvakanties buiten het hoogseizoen kun je veel besparen.

Sommige scholen hebben 2 weken meivakantie. In Italië is het dan vaak al prima weer en zijn zelfs veel campings al open. Accommodatie boek je in deze periode tegen ongeveer een derde van het tarief in de zomer. Hetzelfde geldt voor de herfstvakantie. De prijzen van vakantiehuizen en hotels liggen dan ineens een heel stuk lager.

Bijkomende voordelen: je vermijdt de toeristische topdrukte én die zinderend hete Italiaanse zomer, waarin je alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds activiteiten kunt ontplooien.

Hoe ga jij om met de dure zomer van 2023?

Let jij extra op de kosten voor je vakantie in 2023? Laat ons weten wat jij doet of juist laat om hoge vakantiekosten te vermijden.

Heb je meer tips voor een goedkopere vakantie in Italië nodig? Lees dan dit blogartikel.

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Roer Om

Deelnemers gezocht voor nieuw seizoen ‘Het Roer Om’

mooiste campings sardinie

De 12 mooiste campings op Sardinië