in , ,

Ticino: de meest Italiaanse regio van Zwitserland

Ervaar het Italië-gevoel in Zwitserland

Ticino: Italië in Zwitserland (foto: Unsplash)

Ticino (ook wel: Tessin of Tessino genoemd) is het zuidelijkste kanton van Zwitserland. Hier vind je het beste van Zwitserland en Italië bij elkaar. Bergen, wintersport, wandelroutes én heerlijke cappuccino, palmbomen en zuidelijke flair. Belangrijk pluspunt: Ticino is helemaal niet zo ver rijden. Komend seizoen eens proberen?

Ticino aan de grens met Italië (bron: Wikimedia)

Veel mensen kennen Ticino misschien alleen van de route door Zwitserland, recht naar Italië. Je weet wel, dat gebied aan de andere kant van de Gotthardtunnel, waar het altijd meteen een paar graden warmer is. Eigenlijk is het zonde om hier niet te stoppen en hard verder te scheuren richting Italië!

Ticino heeft namelijk bijzonder veel te bieden. Aan de zuidzijde van de Alpen word je verwelkomt door een heerlijk mild klimaat met schitterend blauwe meren. Hier vind je wilde natuur die zich gemakkelijk laat combineren met mediterraan wuivende palmen, schilderachtige kerkjes en dito dorpjes.

Aan een slaperig piazza drink je ’s ochtends een lome cappuccino, om er daarna met een goedgevulde picknickmand op uit te trekken. Meer trek in een actieve vakantie of skiën? Ook dat kan heel goed in Ticino.

Zomervakantie in Ticino

De oevers van het Lago Maggiore en het Meer van Lugano worden gedomineerd door luxe hotels. Logisch dat deze geliefd zijn bij de rijken. Toch kun je hier ook als minder rijke de koning te rijk voelen. Er zijn genoeg opties in de omgeving om te kamperen of je intrek in een vakantiewoning te nemen.

Meer van Lugano in Ticino (foto: Pixabay)

Het mooie is dat de natuur met haar hoge Alpen echt Zwitsers aandoet, terwijl de besloten ligging van de meren zorgt voor een aangenaam microklimaat. Je ziet het meteen aan de flora. Hier groeien palmen en planten die je eerder aan de Middellandse Zee verwacht. Je ziet het ook aan de mensen. Vóór de Alpen lopen ze in dikke winterjas, in Ticino wordt geflaneerd langs terrasjes.

Citytrip naar Bellinzona

Ook als citytripbestemming kun je prima naar Ticino. Trek een dag of meer uit voor Bellinzona, de meest Italiaanse stad van Zwitserland. De skyline van de hoofdstad van het kanton wordt gevormd door de drie uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse burchten van Zwitserland, die volgens de Unesco tot het werelderfgoed mogen worden gerekend.

De middeleeuwen komen tot leven in Bellinzona (foto: Pixabay)

De kastelen zijn nog vrijwel in de originele middeleeuwse staat doordat het kanton Ticino sinds zijn toetreding tot het Zwitsers Eedgenootschap alleen maar vrede heeft gekend. Uitbreiding of verbouwen van de verdedigingswerken bleek niet meer nodig.

Bellinzone heeft ook een prachtige neoklassieke schouwburg en mooie oude patriciërshuizen en kerken. Maar vergis je niet: achter dit middeleeuws front schuilt een moderne stad met hippe winkels, drukke markten en bijzondere horecagelegenheden.

Kom je toch vooral voor de natuur, dan kun je in Ticino zeker je hart ophalen. Wandelaars en buitenmensen halen hier ’s zomers hun hart op. Maar voor wie meer van actie houdt, is Ticino ook een prettige omgeving.

Wat dacht je van mountainbiken, abseilen of duiken? Het voorjaar in Ticino kan al lekker warm en zonnig zijn en het mooie weer houdt in de regel tot ver in het najaar aan. Is het je te heet in de zomer? Dan vlucht je gewoon het heerlijk koele water of de bergen in.

Wintervakantie in Ticino

In de winter komen er voor Ticino als belangrijke toeristische pluspunten de wintersportmogelijkheden bij. Begin de dag met een heerlijke espresso op het terras in het dal en geniet van de besneeuwde bergtoppen in de verte. Zowel beginners als gevorderden genieten hier van ski-afdalingen met een schitterend zicht op het Lago Maggiore en het Lugano-meer.

Ascona in Ticino: Zwitserland met wat mediterrane flair (foto: Pixabay)

Naar Ticino ga je als je meer wilt van een vakantie. In de winter als je houdt van wintersport, maar niet van grauwheid en saaie bergdorpjes. Tussendoor als je graag gaat winkelen in mooie steden als Bellinzona, Ascona, Lugano of Locarno. Of om de bijzonder middeleeuwse bouwwerken te bewonderen en te genieten van de ruige natuur. Een beetje van alles is ook goed mogelijk.

In Ticino zit je ’s morgens op een fijn terras aan je colazione en ga je ’s middags snowboarden of abseilen. Liever een rustige wandeling of een fietstochtje? Geen probleem. Dat is Ticino ten voeten uit.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Santa Lucia, regionaal sinterklaasfeest in Italië

Te voet naar Rome - Vercelli

Column: te voet naar Rome – deel 11