in , ,

Ravenna: 14 tips en bezienswaardigheden

Dé stad van de mozaïeken in Emilia-Romagna

Ravenna - tips en bezienswaardigheden (beeld: YouTube)

Ravenna is een prachtige ku(n)ststad in Emilia-Romagna, Noord-Italië. Genesteld tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen, biedt Ravenna bezoekers de gelegenheid te genieten van artistieke schatten als de mooiste mozaïeken van heel Italië… Of zich te koesteren in de zon aan het Adriatische strand.

Ravenna is een oude stad met een ongeëvenaarde geschiedenis, die ook nu nog springlevend is. De stad is getuige geweest van enkele opmerkelijke keerpunten in de wereldgeschiedenis, waaronder het West-Romeinse Rijk, het Gotische Rijk van Theodorik de Grote en het Byzantijnse Rijk – die allemaal hun stempel op Ravenna drukten.

Ravenna: bomvol historie

De ligging van Ravenna aan de Adriatische kust in Italië (bron: Google Maps)

Ravenna biedt een enorm aanbod van mogelijkheden voor geschiedenisliefhebbers om te verkennen. Van zijn historische kerken tot oude monumenten, de stad staat vol met historisch belangrijke plaatsen om te ontdekken.

Je vindt hier maar liefst 8 UNESCO Werelderfgoederen en talloze andere opmerkelijke monumenten. Maar Ravenna is niet alleen een walhalla voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Ook degenen die meer hebben met strand en vertier komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Kortom, er is genoeg om van te genieten tijdens een bezoek aan deze historische stad. Een aantal van de mooiste hoogtepunten hebben wij alvast voor je in kaart gebracht:

1. Nationaal Museum van Ravenna

Museo Nazionale di Ravenna (foto: Wikimedia)

Het Nationaal Museum van Ravenna (Museo Nazionale dit Ravenna) is een contemplatieve, heilige ruimte die relikwieën bewaart die dateren uit het Byzantijnse Rijk. De conservatoren hebben uitstekend werk verricht door de geschiedenis ervan voor het voetlicht te brengen met creatieve uitstallingen.

Het museum, ondergebracht in de kloostergangen van het Benedictijner klooster dat aan de Basiliek van San Vitale is verbonden, heeft een indrukwekkende collectie die varieert van wapens en textiel tot kunst, antiek en relikwieën.

Van houtsnijwerk dat 500 jaar geleden door Egyptische ambachtslieden werd gemaakt tot ivoor dat rond 1300 uit Afrika kwam. Er zijn zoveel schatten te zien dat je dagen nodig hebt om ze allemaal te kunnen bewonderen.

2. Mausoleum van Galla Placidia

Mausoleum van Galla Placidia: een de buitenkant mooi, aan de binnenkant nog mooier (foto: Wikimedia)

Het Mausoleum van Galla Placidia is een must-see als je de Basilica di San Vitale bezoekt. Het gebouw bevat een aantal bijzondere ontwerpen en schitterende kunstwerken die vandaag de dag ongeëvenaard bewaard zijn gebleven.

Voordat het gerestaureerd werd na eeuwen in brokstukken te hebben gelegen, konden bezoekers nauwelijks inbeelden hoe mooi het er vandaag bij staat.

Het Mausoleum van Gala Placidia is een eenvoudig bouwwerk met een indrukwekkend binnen-werk. Het werd in het jaar 425 gebouwd door de Romeinse keizerin Galla Placidia. Het vertoont het kleurrijke mozaïeken die tot de beste voorbeelden van Byzantijnse kunst worden gerekend die er nog te bewonderen zijn.

Het eigenaardige bouwwerk, gemaakt van marmer en steen, heeft ook prachtig houtsnijwerk dat de tijdloze strijd tussen goed en kwaad uitbeeldt, en het christendom en het heidense samenbrengt.

3. Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo

Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo (foto: Wikimedia)

De Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo is een van de meest historische plaatsen. Niet alleen van Ravenna, van heel Italië!

Dit privépaleis werd oorspronkelijk in 546 n.Chr. gebouwd om de koning zelf zijn intrek te laten nemen, dankzij de geografisch gunstige ligging binnen Ravenna.

Het hardstenen gebouw heeft veel architectonische kenmerken, waaronder mooie bogen langs de muren en versierde ingangen bij de vooringang.

De ongeëvenaarde mengeling van Romaanse en Byzantijnse architectonische kenmerken maakt dit tot een unieke bestemming. De omvang van het paleis, zijn historische relevantie, en de nabijheid van andere belangrijke monumenten van Ravenna maken het eigenlijk tot een verplichte halte op elke rondleiding door de stad.

Het Sant’Apollinare Nuovo trekt bezoekers vooral aan met zijn aangrenzende klokkentoren en ingewikkeld versierde Italiaanse mozaïeken.

Dit historische gebouw, gebouwd in de 6de eeuw, werd oorspronkelijk door koning Theodoricus de Grote gewijd aan Christus de Verlosser.

De mooiste mozaïeken van heel Italië tref je in Ravenna (beeld: YouTube)

Met goud bedekte fresco’s domineren de binnenkant van het paleis, terwijl markante stenen bogen de buitenkant van deze nationale schat versieren.

Er zijn niet veel paleizen die dateren van vóór 527 n. Chr. toen Ravenna de hoofdstad van Byzantijns Italië werd, maar dit paleis heeft de eeuwen doorstaan zonder grote schade.

Een vergulde koepel staat boven op rijen achthoekige delen die een weelderig gevoel afgeven dat royalty-waardig is. Deze grandioze architectuur is gevuld met in elkaar gevlochten patronen die door eeuwenoud handwerk tot stand kwamen.

Het gebouw zit bovendien vol prachtige kunst, waaronder kleurrijke mozaïeken.

Hoogtepunten zijn de 12 panelen die belangrijke momenten uit Jezus’ wonderen uitbeelden, zoals die in de Bijbel verteld worden. Van vuur tot voedsel, water tot wijn, deze mozaïeken zijn zowel intrigerend als opbeurend.

Op de binnenmuren van dit oude gebouw vind je ook enkele van de oudste en mooiste oude mozaïeken die je kunt vinden.

Kortom, een niet te missen bezienswaardigheid voor de liefhebbers van cultuur en geschiedenis onder ons!

4. Basilica di San Francesco in Ravenna

Basilica di San Francesco in Ravenna

De Basilica di San Francesco is een van de meest iconische bezienswaardigheden in heel Italië en een belangrijke religieuze plaats.

Dit bouwwerk werd in de 9de eeuw gebouwd, maar werd in de loop van de tijd aangepast en uitgebreid, en nu is het een fantastisch voorbeeld om meer te leren over de middeleeuwse geschiedenis, terwijl je de architectuur bewondert.

De Basiliek van di San Francesco is al eeuwen lang een getuigenis van de toewijding van allen die eraan bijdroegen. Ze is misschien niet chic, maar haar schoonheid schuilt in haar geschiedenis en eenvoud.

Het charmante bouwwerk is een van de schilderachtigste kerken van Ravenna en is een fantastisch voorbeeld van romaanse architectuur. Bezoekers kunnen er niet alleen de charme van de oude wereld ervaren, maar ook historische kunstvoorwerpen en graven van eeuwen geleden bekijken.

Deze kerk mag dan niet zo groots zijn als de andere gebouwen in Ravenna, ze draagt nog steeds veel geschiedenis en betekenis in zich.

Let zeker op dit kleine detail: de oorspronkelijke basiliek werd gebruikt door Romeinse handelaars, waardoor het een van de oudste plekken in de stad is.

Bezoek je Ravenna met kinderen? Ga dan in ieder geval hierheen. Naast de kelderdeur vind je een geldboxje, waar je een muntje in kunt werpen en dat gaat het licht in de kelder aan.

Je ziet de mozaïekvloer waar een laag water in staat en daar zwemmen vissen in. Een prachtig en grappig gezicht!

Het aquarium in de Basilica di San Francesco (foto: Wikimedia)

Je vindt Basilica di San Francesco tussen de Neonische Doopkapel en de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo.

5. Basiliek van San Vitale

Werelderfgoed: Basilica di San Vitale

Nog een basiliek? Ja, maar wat voor één!

Bekend om zijn indrukwekkende koepel staat deze vroegchristelijke basiliek in een oost-westelijke oriëntatie.

Gebouwd op de ruïnes van een Romeins theater dat tijdens de gewelddadige vervolging van de plaatselijke christenen door Theodosius I verwoest werd, wordt San Vitale vereerd als de plaats waar Paus Leo I dapper weerstand bood tegen brutale aanvallen van twee Ariaanse bewakers.

Neem een kijkje aan de binnenkant om de sprankelende mozaïekkunstwerken te zien die alle vier de zijmuren bedekken en het apsisgewelf sieren.

De Basiliek van San Vitale wordt dan ook niet voor niets beschouwd als een van de beste voorbeelden van Byzantijnse kunsten in Italië.

De Basiliek van San Vitale is een bouwwerk met een sobere buitenkant en een achthoekige centrale koepel.

Het interieur van de basiliek is echter allesbehalve eenvoudig – er zijn 16 sierlijke mozaïekpanelen, die ontworpen werden door verschillende kunstenaars die tussen 512-527 n.Chr. aan dit streven werkten. De afzonderlijke artistieke stijlen laten zien hoe divers de vroegchristelijke kunst in die tijd was!

Hoge bogen en enorme ramen vullen het interieur van San Vitale. Op de begane grond staat de Palatina Kapel, die slechts één voorbeeld is van het ongelooflijke rijkdom aan kunst die hier te vinden is.

Kom deze prachtige basiliek op eigen houtje of tijdens een rondleiding verkennen.

6. Cesenatico: voor strandliefhebbers

Een wandeling door Cesenatico

We zeiden het al: Ravenna is méér dan cultuur en geschiedenis.

Het prachtige gouden strand van Cesenatico is een bestemming voor wie even wil ontsnappen aan de stortvloed aan kunstgeschiedenis.

Bij Cesenatico vind je niet alleen zacht strand en een blauwe zee, maar ook cabana’s, ligstoelen en tal van andere voorzieningen. Wil je meer dan alleen aan het strand relaxen, dan kun je hier ook goed terecht voor tal van opwindende wateractiviteiten.

De warme zon en het glinsterende water van Cesenatico zorgen gegarandeerd voor een dag vol plezier en ontspanning. Het goudkleurige zand en de kleurrijke winkeltjes aan de boulevard maken dit perfecte plek om de batterij weer even op te laden.

7. Piazza del Popolo in Ravenna

Piazza del Popolo in Ravenna (foto: Wikimedia)

Elke toerist in Ravenna zou dit prachtige en iconische plein in het centrum van de historische oude stad moeten verkennen!

Het Piazza del Popolo is een van de vele mooie pleinen in Ravenna, maar het is duidelijk het belangrijkste en drukste.

Eigenlijk is het ook niet te missen, want vanaf hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van Ravenna op loopafstand: de Comune di Ravenna, de Basilia di Sant’Apollinare Basiliek en heerlijke restaurants met terassen.

Het Piazza del Popolo is een mooi decor voor een snelle lunch of een gezellige avond met vrienden. Geniet van lekkere pasta, wijn en ijs terwijl je een van Italiës mooiste pleinen in je opneemt.

8. Neonische Doopkapel van Ravenna

De prachtige Battistero Neoniano (foto: Wikimedia)

De Battistero Neoniano is een mooie, achthoekige doopkapel in het hart van Ravenna. Het is een van de oudste exemplaren is die nu nog steeds overeind staan. De doopkapel is erin geslaagd van de gebaande paden te wijken en heeft toch een voortreffelijke schoonheid weten te behouden.

Aan de binnenzijde van de doopkapel vind je een ongelooflijke muurschildering vindt die de doop van Christus door Johannes de Doper uitbeeldt boven op de koepel rond het altaar beneden.

Deze plaats mag dan niet tot de grootste mozaïeken van de stad behoren, maar wat hij in omvang mist maakt hij goed met pure elegantie.

9. Baptisterium van de Arianen

Het plafondmozaïek waarin Jezus Christus wordt gedoopt (foto: Wikimedia)

Steek het prachtig versierde Piazza del Popolo over om een van Italiës beste verborgen schatten te vinden.

Het Baptisterium van de Arianen is een van de populairste bezienswaardigheden van Ravenna. Het heeft een achthoekig ontwerp, dat typisch is voor de stijl van de stad.

Het Battistero degli Ariani is een architectonisch meesterwerk, gebouwd door een van de groten van de geschiedenis, Theodorik de Grote. In de buurt vind je ook andere belangrijke religieuze monumenten.

De Ariaanse doopkapel in Ravenna is maar één voorbeeld van de prachtig versierde kerken die Theodorik de Grote ontwierp.

Niet alleen zijn deze gebouwen verbluffend om te zien, maar ze bieden ook een moment van bezinning christenen die ze rond de Paastijd bezoeken.

De kerk heeft een achthoekig ontwerp dat lijkt op de kerk van Constantijn in Rome uit de 6de eeuw. Je vindt deze mooie doopkapel bij de Piazza del Popolo, naast de Chiesa dello Spirito Santo.

Bij je bezoek kun je verbazingwekkende details zien op het plafondmozaïek dat Jezus Christus afbeeldt die gedoopt wordt door de heilige Johannes de Doper. Dit prachtig gedetailleerde kunstwerk is een mooi voorbeeld van een religieus kunstwerk uit deze periode.

10. Een bezoekje aan San Marino

Het voorblad van de oudste grondwet ter wereld: die van San Marino
Het voorblad van de oudste grondwet ter wereld: die van San Marino (bron: giornalesm.com)

Even een dagje ergens anders heen tijdens je vakantie naar Ravenna? Reis af naar San Marino, waar je een van de kleinste maar oudste naties van Europa bezoekt.

Op een dagtrip naar San Marino vind je voor elk wat wils met San Marino’s markante kasteel, de indrukwekkende kathedraal en tal van andere bezienswaardigheden.

San Marino ligt ongeveer een uur rijden ten zuiden van Ravenna. Het is een van de kleinste landen ter wereld (Vaticaanstad is het kleinst).

Maar de ministaat San Marino is ook een van de rijkste landen per hoofd van de bevolking, dankzij regeringsbeleid dat erop gericht is bedrijven aan te trekken en de nationale infrastructuur zoals wegen en telecommunicatienetwerken uitstekend te onderhouden.

Ben je in Ravenna? Aarzel dan niet om even langs te gaan in dit wonderlijke land!

Wat je in San Marino kunt ontdekken vind je in dit artikel.

11. Basiliek Sant’Apollinare in Classe

Basilica di Sant’Apollinare in Classe (foto: Wikimedia)

Dit katholieke bouwwerk staat op het platteland in Classe, niet ver van Ravenna. Het herbergt nu wat beschouwd kan worden als een van de mooiste mozaïeken van Italië, een mengsel van kunstwerken in Byzantijnse Ravennastijl.

Vanuit het oogpunt van de bezoeker is het een adembenemende ervaring om door dit heiligdom te lopen, de beelden te bekijken en de prachtige kunstwerken te bewonderen.

12. Mirabilandia

Ontdek Mirabilandia met deze vlog

Mirabilandia is een van de grootste pretparken van Italië. En hét attractiepark van Emilia-Romagna.

Vier je vakantie in deze regio en heb je kinderen? Dan biedt Mirabilandia met een grote verscheidenheid aan attracties voor elk elke leeftijd wat wils.

Het uitgestrekte terrein lokt avonturiers, sensatiezoekers en iedereen die dat gevoel van pure vreugde wil ervaren dat je alleen kunt krijgen van een ritje in spannende achtbaan.

Met honderden attracties (waarvan enkele met water voor die warme zomerdagen) en prachtige tuinen vol vlinders en inheemse wilde dieren is een bezoek altijd een ontdekkingsreis.

Mirabilandia zal ook op jou en je (klein)kinderen een onuitwisbare indruk maken. Er is gewoonweg zoveel te beleven. Er zijn ook vaak live shows om van te genieten.

13. Ravenna Art Museum

Ravenna Art Museum (foto: mar.ra.it)

Het Ravenna Art Museum (of in het Italiaans het Museo d’Arte della città di Ravenna – MAR) is nog zo’n plek die je als liefhebber van kunst moet zien.

De tentoonstellingen laten belangrijke en invloedrijke kunstenaars zien, zoals de 18de-eeuwse dichter Giambattista Basile en de 17de-eeuwse schilder Guercino, maar ze belichten ook het dagelijks leven aan de hand van representatieve schilderijen uit bekende stijlen.

Het museum bezit kunstvoorwerpen uit elk tijdperk – middeleeuwse Italiaanse werken, prachtige renaissanceportretten en barokke doeken – die elk een eigen boeiend verhaal vertellen.

Met zijn collecties, waaronder antieke Venetiaanse glasobjecten en Europese wanddecoraties, heeft dit museum voor zowat iedereen wat wils!

14. Marina di Ravenna

Marina di Ravenna (foto: Nicola Strocchi – turismo.ra.it)

De Marina di Ravenna is een kilometerslange strook van onvervalst Italiaans strandleven, genesteld aan de rand van Ravenna.

Wat ooit misschien gezien werd als een perifere uitbreiding van de stad is nu een toeristische bestemming met ontelbare vakantiemogelijkheden.

De Marina is een dynamische en trendy plek. De pubs, privéstranden en een wijdverbreid netwerk van accommodaties maken het tot een grote toeristische trekpleister. Die zeker niet iedereen zal bekoren, maar liefhebbers van het strandleven zeker wel.

Deze badplaats is perfect om de Ravenna te ontvluchten en te genieten van het glinsterende zand, om af te koelen in het verfrissende water of te genieten van de uitstekende keuken aan de Adriatische kust.

Op de pier Molo Zaccagnini kun je een wandeling maken, midden op zee!

Zelf de mooiste plekken in Ravenna ontdekken?

Hoeveel dagen heb je nodig voor Ravenna? Dat hangt er helemaal vanaf wat je allemaal wilt zien en doen.

Beelden van Ravenna in 4K

Wil je al die basilieken, kerken en mozaïeken van honderden jaren oud met eigen ogen zien? Of hou je ervan om het rijke kustleven van Ravenna te ontdekken? Of gebruik je Ravenna als uitvalsbasis voor uitstapjes naar pretparken, waterparken of San Marino?

Je kunt het oude centrum van Ravenna prima bezoeken tijdens een dagtrip, zeker als je alleen de basilieken en de mozaïeken wilt bewonderen. Maar wil je meer uit Ravenna en omgeving halen, bijvoorbeeld ook naar het strand of naar het pretpark, dan kun je hier zeker 1 of 2 overnachtingen boeken. Ravenna biedt genoeg om er 2 of 3 hele dagen door te brengen, zoals je in het bovenstaande overzicht wel hebt kunnen zien.

Je zult hier een fantastische tijd beleven. Reserveer je accommodatie op tijd om zeker te zijn van de beste plekken.

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Ravenna.

Ben je zelf in Ravenna geweest en wil je meer bijzondere bezienswaardigheden met andere Italië-liefhebbers delen? Of heb je nog tips om méér uit je trip naar Ravenna te halen? Laat het dan weten met een reactie onder dit artikel.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Florence beste bezienswaardigheden

Florence: de 14 beste bezienswaardigheden in een iconische stad

’s Werelds eerste Lambo art car verkocht met NFT