in

Italië in maart

Italië in maart: het voorjaar begint! (foto: Pixabay)

Maart, het vroege voorjaar. Maar is het ook een tijd om naar Italië te gaan? In dit artikel geven we je tips en adviezen over Italië in maart.

De winter maakt plaats voor de lente in maart. De mensen worden vrolijker en zijn weer meer buiten te vinden. Bloemen bloeien, het groen is lekker frisgroen, de zon laat zich af en toe zien en er zijn al verschillende evenementen en festivals.

Maart zou weleens een van de beste maanden voor een trip naar Italië kunnen zijn!

Maart: nog lekker rustig

Sommigen gebruiken het einde van het wintersportseizoen of nog even op de ski’s of het snowboard in de Alpen of de Dolomieten te gaan staan.

Maar wat nu als je meer een zomervakantie met lekker eten, een terrasje, een museum en andere attracties ambieert? Kun je dan in deze tijd ook naar Italië afreizen?

Maart is eigenlijk een prima tijd om Italië te bezoeken. Er zijn niet veel toeristen en de prijzen liggen lager.

Maart is echt laagseizoen, behalve voor de skigebieden. Reis je buiten de (carnavals)vakantie, dan kun je jouw vliegtickets en accommodatie voordelig boeken.

💡Bespaartips: meer tips om te besparen op je Italië-vakantie lees je hier.

Wat voor kleding draag je in maart?

Wel is het weer natuurlijk wat onvoorspelbaar, dus je doet er goed aan om ook je winterkleding in te pakken. Maar als je geluk hebt pak je zomaar een terrasje in de voorjaarszon mee.

Hou er rekening mee dat Italianen zich altijd kleden naar het seizoen, nooit naar het weer. Ook al is het warm in maart, dan nog loopt het merendeel met mutsen en sjaals zolang het officieel nog winter is.

Zolang het winter is, blijven Italianen winterkleding dragen (foto: Pixabay)

Als je een beetje in wilt blenden, neem je dus maar het beste wat donkere kleuren mee, je winterjas, misschien een leren jack, laarzen en sowieso een sjaal.

Regenkleding komt altijd wel van pas, want de kans is groot dat je minstens een paar buien over je heel krijgt tijdens je bezoek in het vroege voorjaar.

Het weer in maart

Maart is de maand waarin het seizoen verandert: van de winter naar het voorjaar. De eerste helft van de maand lijkt vaak op februari.

Ook in maart kunnen nog veel kille en natte dagen voorkomen, maar zeker in de tweede helft van de maand merk je in Italië alles van het naderende voorjaar.

Het is goed mogelijk dat je zo rond medio maart al geniet van een voorjaarszonnetje op een terrasje. Met een beetje geluk kan daar zelfs de jas al bij uit.

In het zuiden van Italië is het in maart soms al prima toeven op de terrassen (foto: Edward Hendriks)

In het midden en zuiden van Italië kun je zo op temperaturen rond de 16 graden Celsius rekenen. Een prima temperatuur voor het intensief bezichtigen van bezienswaardigheden of een actieve voorjaarsvakantie.

Maximale gemiddelde temperatuur in maart (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperaturen in Italië in maart zijn:

  • Noord-Italië: 1-13 ° C
  • Midden-Italië: 7-15 ° C
  • Zuid-Italië: 11-16 ° C

De hoogste gemiddelde temperaturen voor de stad Rome komen op ongeveer 16 graden Celsius, maar normaal is ook rond de 10 à 11 graden. Aan het einde van de maand is de kans groot dat je een aantal zonnige dagen tegemoet kunt zien. Die kans is nog heel wat groter als je naar het diepe zuiden (bijvoorbeeld Sicilië) afreist.

💡Tip: kijk vlak voordat je afreist naar Italië naar de weersverwachtingen via meteo.it. Je ziet dan snel of het warm of koud voor het seizoen wordt.

Toch liever wat hogere temperaturen? Wacht dan met je trip naar Italië tot eind april of mei. In de meivakantieperiode is de kans aanzienlijk op lekker weer.

Wat is er te doen in maart?

Net als februari is ook maart nog een rustige maand in Italië, behalve in de skigebieden – waar het seizoen deze maand ten einde komt – en de echt drukke toeristische gebieden.

Soms valt carnaval nog in maart en dan is het vooral in Viareggio en in Venetië groot feest. Maar in maart zijn er ook tal van evenementen in Italië te bewonderen. We schetsen er hieronder een paar om je te inspireren.

De dood van Ceasar

Deze re-enactment vindt plaats op 15 maart , de datum waarop Julius Ceasar werd vermoord. Het Forum Romanum is dan het decor van verschillende culturele evenementen rond de dood van Caesar en is een geweldige plek om alles over dit stukje geschiedenis te leren. Ben je in de buurt rond deze datum? Ga dan zeker even kijken!

San Giuseppe: Vaderdag in Italië

In Italië wordt la festa del papà niet in juni gevierd, maar op 19 maart in het in Italië Vaderdag. De dag is gewijd aan de heilige Sint Jozef. Het is net als bij ons traditie dat kinderen hun vaders cadeautjes geven. Op sommige plekken zijn er kleine vieringen of vreugdevuren. Het een en ander vindt vooral in de gezinssfeer plaats.

Internationale Vrouwendag

Italië viert 8 maart, de dag voor de rechten van de vrouw uitbundig. Tijdens La Festa della Donna krijgen vrouwen mimosa krijgen. Bloemisten doen er goede zaken mee, maar zij zijn zeker niet de enigen. Restaurants hebben speciale menu’s voor groepen vriendinnen die deze vrouwendag uitgebreid gaan vieren. Op deze dag kun je ook concerten, evenementen en speciale aanbiedingen tegenkomen (vooral als je een vrouw bent.)

Op 8 maart krijgen vrouwen deze lentebloemen: mimosa (foto: Pixabay)

Lentefestival

Vier de lente met de lokale bevolking op 21 maart! Deze landelijke viering wordt gekenmerkt door livemuziek, regionale proeverijen en optredens.

Marathon van Rome

Op de derde zondag in maart komen lopers van over de hele wereld komen om door Romeinse straten, langs het Vaticaan, het Forum Romanum en het Colosseum te rennen.

De route van de Marathon van Rome biedt een schilderachtig uitzicht over het hele traject van 42 km. Wil je zelf deelnemen? Meld je dan ruim van tevoren aan.

Tips voor een bezoek in maart aan Italië

Welke bestemming kies je als je in maart naar Italië wilt reizen? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.

Sicilië en Sardinië

Zo veel mogelijk mediterrane zon pakken tijdens je voorjaarsverblijf in Italië? Op Sicilië of Sardinië is het in deze periode vaak al heerlijk vertoeven. Alles staat in bloei en het klimaat is prima. Zwemmen in de zee is er alleen nog niet bij, maar daarvoor is er ook gewoon te veel te zien en te doen op deze grote Italiaanse eilanden.

Rome en Vaticaan

Het wordt in maart al drukker in Rome en het Vaticaan. Maar hoogseizoen is het nog niet. Als je altijd al eens de Vaticaanse Musea en de highlights van Rome hebt willen zien, terwijl je toch niet in de wintermaanden af wilt reizen dan is maart eigenlijk dé tijd.

Milaan

De uitverkoop is afgelopen in maart, maar alsnog is deze maand een goede gelegenheid voor een lang weekend of een midweek naar Milaan. Milaan is misschien niet zo’n heel Italiaanse stad, maar wel heel hip and happening.

Florence

Altijd al eens Florence willen bezoeken? Maart is een prima tijd. De rijen voor de Duomo en de Uffizi zijn korter dan in het hoogseizoen, alhoewel het nooit echt rustig is in deze prachtige stad.

Turijn

Heb je een dag of 3 de tijd en wil je een leuke Italiaanse stad bezoeken die niet te ver weg ligt? Onze supertip is Turijn. Met tal van leuke musea, prachtige pleinen en een heus Koninkijk Paleis. In het filmmuseum kun je zelf met een glazen lift naar het topje van de Mole Antonelliana.

Napels, Pompeï en Amalfikust

Genieten van het vroege voorjaar? Reis dan wat verder door naar het zuiden. Bezoek de meest Italiaanse van alle Italiaanse steden en eet de lekkerste pizza ter wereld in Napels. Ook een goed moment om het uitgestrekte Pompeï te verkennen of om nu het nog rustig is langs de prachtige Amalfikust te flaneren.

Sorrento
Sorrento, aan de Amalfikust (foto: Edward Hendriks)

Let op: eigenlijk is het nog winter

Naar Italië reizen in maart betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat attracties en musea in Italië nog een winterprogrammering kunnen aanhouden. Sommige musea of pretparken zijn zelfs nog gesloten.

Zo is een groot pretpark als Gardaland bij het Gardameer tot eind maart gewoon helemaal dicht. Zijn bepaalde bezienswaardigheden belangrijk om te bezoeken voor je? Check dan zeker de openingstijden in de periode waarin je wilt reizen.

Zoek je meer mensen en levendigheid om je heen? Ga dan naar de populaire bestemmingen op waar altijd veel toeristen zijn: Rome, Florence, Venetië, Milaan, Napels.

Deze verkeersborden wijzen je op de verplichte winterbanden in Italië

Ga je met de auto? Dan moet deze voorbereid zijn op de winter in Italië. Ook nog in maart. Winterbanden zijn verplicht van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden. Let op de blauwe of groene borden, in het bijzonder als je naar bergachtige regio’s afreist.

Hoe lijkt het jou om in maart naar Italië te gaan? Heb je dit al eens gedaan? Graag horen we jouw tips!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baptisterium Florence

Baptisterium Florence: de deuren blinken weer

Snowboard World Cup in Livigno

Livigno maakt zich op voor de FIS Snowboard World Cup