in , ,

Het slangenfestival van Cocullo

Het slangenfestival van Cocullo

Mei is de maand van de katholieke evenementen en festivals in Italië. Eén van de beroemdste traditionele festivals in de Abruzzen (Abruzzo) is het feest van San Domenico in Cocullo, een klein bergdorpje met zo’n 200 inwoners in de provincie L’Aquila.

festa dei serpari
Het feest van San Domenico in Cocullo, Abruzzen

San Domenico

San Domenico leefde in de middeleeuwen en wijdde zich aan de stichting van kloosters in de Abruzzen en Latium. In Cocullo wordt San Domenico op 1 mei herdacht met een bijzonder slangenritueel. De Cocullo’s geloven dat het aanroepen van San Domenico bescherming biedt tegen slangenbeten en ander onheil.

serpari2

Festa dei serpari

Het feest begint ’s morgens met de komst van pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, zoals in Latium, Molise en Campanië. Zij verzamelen zich in de kerk van Cocullo en zingen liederen. Op het plein voor de kerk toont men met trots de gevangen slangen, die een belangrijke rol spelen in dit slangenfestival of ‘festa dei serpari’.

serpari3

Mensen raken de slangen aan en zelfs kinderen krijgen er een om hun nek. Langzaamaan raken de inwoners hun angsten kwijt. Tegen de middag begint de processie: de beeltenis van San Domenico wordt gedragen door vier personen naar het kerkhof gedragen. Daar krijgt het beeld de slangen ‘omgehangen’.

serpari4

Redding van al het Kwaad

San Domenico wordt gezien als een heilige die redding zal brengen. Niet alleen tegen slangen of beten van giftige of kwade dieren, maar vooral een redding van al het kwaad in de wereld. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen in het leven.

Mocht je rond de eerste mei in de buurt zijn, dan is dit een geweldig spektakel om te aanschouwen.

Photo Credit

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

citroentaart - torta di limone

Italiaans recept: torta di limone

Ferrari

Videocolumn: het succes van Ferrari