in , ,

20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent 

Welke BI’ers ken jij al?

Laura Pausini - 20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent 

Natuurlijk ken je een hele rits aan wereldberoemde Italianen. Want wie heeft nou niet van Zucchero Fornaciari gehoord, of van Eros Ramazzotti en Laura Pausini. Om van allerlei bekende voetballers als Totti, Pirlo en Mancini en trainers Lippi, Donadoni en Prandelli maar te zwijgen. Of van schrijvers als Paolo Giordano, Roberto Saviano en Melania Mazzucco. En wat dacht je van acteurs als Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Roberto Benigni of Monica Bellucci? Of van een componist als Ennio Morricone? Er zijn natuurlijk nog veel meer bekende Italianen, die ons onbekend zijn.

Voor ons Nederlanders en Vlamingen zijn er legio onbekende Italianen, die wereldberoemd zijn in eigen land. Daarom een greep uit die vele namen van bekende Italianen. Zodat jij tijdens je volgende vakantie in Italië precies weet wie wie is als je iemand op tv voorbij ziet komen. Of weet over welke BI’er het gaat als een van de volgende namen valt in een gesprek.

Jovanotti

Italiaanse singer-songwriter, rapper en dj. Sinds zijn bekendheid eind jaren 80 begon te groeien, is Jovanotti niet meer weg te denken uit de Italiaanse popscene. Brengt naast zijn steeds meer politiek en maatschappelijk betrokken liedjes toch nog elke jaar een echte tormentone uit, die je de hele zomer (en lang daarna) overal in Italië kunt horen. Voorbeelden: L’estate adosso en Estate.

Marco Mengoni

Singer-songwriter. Deed in 2009 mee met de Italiaanse versie van X Factor.  Werd winnaar van het het Festival van San Remo in 2013  met L’essenziale. Won twee keer de Best European Act op de MTV Europe Music Awards en kwam als enige Italiaanse artiest in de finale van de Best Worldwide Act van dezelfde Awards.

Elisa

Muzikale duizendpoot-producer-regisseur-fotografe-schrijfster. Is een van de weinige Italiaanse singer-songwriters met een grotendeels Engelstalig repertoire. Schreef in 2013 Ancora qui op een compositie van Ennio Morricone voor Tarantino’s Django Unchained. Haar stem wordt vergeleken met Alanis Morissette en haar stijl met Björk.

Noemi

Zangeres-scenarioschrijfster-regisseur. Opvallende verschijning met haar oranje of rode haarlokken, eventueel angevuld met een dreadlock. Bekend geworden na haar deelname aan X Factor in 2009. Won de editie weliswaar niet, maar bleek van alle deelnemers wel de succesvolste. Tekende een contract met het platenlabel Sony Music. Sono solo parole is een van haar bekendste liedjes.  Tot 2015 coach bij de Italiaanse versie van The Voice.

Checco Zalone

Komiek – regisseur/acteur – singer-songwriter. Artiestennaam van Luca Medici die als komiek debuteerde op het podium van het tv-programma Zelig. Checco Zalone is een verbastering van Che Cozzalone dat in straattaal ‘wat een patser’ betekent en verwijst naar zijn personages: patjepeeërs, vol van zichzelf, maar tegelijkertijd blijk gevend van een gebrek aan algemene ontwikkeling.

Brak door met zijn hit Siamo una squadra fortissimi tijdens het WK in 2006, waar Italië uiteindelijk kampioen werd. Heeft vanaf 2009 in totaal vier films uitgebracht, waarin op een komische manier maar met serieuze ondertoon voor de goede verstaander maatschappelijk thema’s worden geraakt. Zijn films zijn echte kaskrakers te noemen en vormen in Italië geduchte concurrenten voor films als Avatar en Star Wars.

Alessandro Gassmann

Acteur. Zoon van de Italiaanse acteur Alessandro Gassman en de Franse actrice Juliette Mayniel. Debuteerde op 17-jarige leeftijd in de door zijn vader geschreven en geregisseerde autobiografische film Di padre in figlio. Heeft een lange reeks films en televisieseries op zijn naam staan. In het buitenland waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn rol als broer van Nanni Moretti in diens film Caos Calmo. Krijgt met het ouder worden een steeds karakteristieker gezicht dat spreekt.

Sabrina Ferilli

Actrice en presentatrice. Won drie Nastri d’Argento, een Golden Globe, drie gouden Ciak en tal van andere prijzen en onderscheidingen waaronder vier nominaties voor de David di Donatello. Maakte in 2013 deel uit van de cast van Sorrentino’s Oscar-winnende film La Grande Bellezza. Is een enorme fan van AS Roma en steekt dat niet onder stoelen of banken. Liep, zoals beloofd, zo goed als naakt door het stadion nadat Roma in 2001 het kampioenschap won.

Paola Cortellesi

Comedienne, actrice, zangeres en presentatrice. Bekend geworden door haar persiflages van bekende Italianen en haar komische typetjes. Heeft een aantal theatervoorstellinen op haar naam staan, deed mee aan tv-shows en radioprogramma’s en speelde in meer dan 20 films. Ontving in 2011 een David di Donatello voor haar rol in Nessuno mi può giudicare.

Fabio Volo

Acteur, schrijver, radiopresentator, tv-presentator en scenarioschrijver. Behaalde eerst succes op de radio en de televisie, breidde zijn activiteiten uit naar de film en theater, en werd uiteindelijk vooral bekend als auteur. Zijn nieuwste boek E’ tutta vita belandde in no time in de top tien van best verkopende boeken.

Carlo Conti

Televisieschrijver, tv-presentator en radiopresentator. Begon zijn carriere als radiopresentator en DJ. Debuteerde op tv in 1985. Presenteerde in zijn carrière diverse bekende tv-shows en vijf edities van Miss Italia. Is sinds 2014 presentator en artistiek directeur van het Festival van San Remo. Wordt vaak in de maling genomen vanwege zijn, zelfs voor Italiaanse begrippen, donkere huidskleur.

Fiorello

Komiek, zanger, televisie- en radiopresentator en veel meer. Deze zeer getalenteerde duizendpoot startte als animator in vakantieparken en werd daar gescout. Stapte over naar Radio DJ, een nationaal radiostation als imitator en dj. Presenteerde diverse malen zeer succesvolle avondvullende one-man-shows op tv. Maakte daarbij grote indruk op gasten als Dustin Hoffman, John Travolta en Liza Minelli. Creërde in 2013 een eigen show op internet, Edicola Fiore, waar hij samen met zijn buren vanuit de kiosk in zijn straat bekende Italianen ontving. Is het boegbeeld van telefoonprovider WIND.

Alessia Marcuzzi

Ex-model en tv-presentatrice. Acteerde in diverse films en tv-series, waaronder het succesvolle Carabinieri. Bekend als presentatrice van de Italiaanse versie van Big Brother en L’Isola dei famosi (‘Het eiland van de beroemdheden’, een programma afgeleid van Expeditie Robinson). Had een relatie met voetballer Simone Inzaghi. Voormalig gezicht van een yoghurtmerk dat heel erg goed zou zijn voor de darmflora en de lijn.

Mara Vernier

Actrice en tv-presentatrice. Startte als actrice en debuteerde aan het eind van de jaren 80 als tv-host. Presenteerde gedurende de jaren 90 met heel veel succes het veelbekeken zondagmiddagprogramma Domenica In. Acteerde en presenteerde tot 1998 en besloot toen zich uitsluitend op het presenteren te richten. Is regelmatig gast in andere talkshows.

Claudio Bisio

Acteur, cabaretier, tv-presentator. Sinds zijn jeugd actief als (theater)acteur. Speelde mee in de Oscar-winnende film Mediterraneo van vriend Gabriele Salvatores. Stond in 1997 aan de wieg van het tv-programma Zelig, dat voor diverse Italiaanse stand-up comedians en acteurs een springplank was voor een succesvolle carrière. Speelde de hoofdrol in diverse succesvolle Italiaanse films. Is momenteel jurylid bij Italia’s got talent.

Luciana Littizetto

Cabaratière, schrijfster, actrice. Bekend van haar oneerbiedige gags, waarin zij de spot drijft met de regering, ministers en religieuze leiders en vrij grof taalgebruik niet schuwt. Is wekelijks te gast bij het zondagse primetime programma Che tempo che fa. Presenteerde samen met de host van dat programma, Fabio Fazio, tweemaal San Remo. Maakt zich hard voor een strenger Italiaans beleid voor seksuele intimidatie. Is jurylid bij Italia’s got talent.

Maurizio Crozza

Acteur en satirisch komiek. Een van de bekendste gezichten van de Italiaanse zender LA7. Verzorgt wekelijks een satirische intro bij een politiek praatprogramma en steekt daarbij regelmatig de draak met de politieke gasten van de show. Zijn karikaturale persiflages van politici zijn vaak bekender dan zijzelf of zorgen er zelfs voor dat zij bekende gezichten worden. Heeft zijn eigen, goed bekeken programma waarin hij met zijn parodieën inspeelt op de gebeurtenissen in Italië en de rest van de wereld.

Enrico Mentana

Journalist , nieuwslezer en tv-presentator. Richtte voor Mediaset het journaal TG5 op, dat een geduchte concurrent werd van het publieke TG1-journaal. Diende zijn ontslag in nadat de directie besloot na het overlijden van Eluana Englaro, een Italiaanse vrouw die bekendheid kreeg vanwege de strijd die haar vader Beppe voerde rond het uitvoeren van euthanasie, de voorkeur te geven aan het uitzenden van de Italiaanse Big Brother in plaats van een extra nieuwsuitzending te verzorgen. Stapte over na LA7 en presenteert daar nu onder andere als anchorman het journaal.

Lilli Gruber

Journaliste, ex-politicus, tv-prenstator. Startte haar journalistieke carrière in 1987 en werd kort daarna anchorwoman voor TG1, het belangrijkste journaal op Rai Uno. Gaf als buitenlandcorrespondent verslag van de ineenstorting van de Sovjet Unie, het Israëlisch-Palestijnse conflict, de oorlog in het voormalige Joegoslavië, de situatie in de Verenigde Staten na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak. Nam in 2004 ontslag bij de RAI uit protest tegen de controle van de media door premier Silvio Berlusconi. Was van 2004 tot 2008 europarlementariër, maar keerde terug naar de journalistiek. Presenteert elke avond om halfnegen een politiek praatprogramma.

Carlo Cracco

Chefkok en tv-persoonlijkheid. Kreeg met zijn restaurant diverse Michelin-sterren. Is vanaf 2011 een niet al te diplomatiek jurylid van de Italiaanse editie van Masterchef. Presenteert vanaf 2014 Hell’s Kitchen Italia. Is daarnaast, heel verrassend voor een topkok, het gezicht van een bekend chipsmerk in Italië, waardoor hij met een chipje in zijn hand onder andere op busjes in het Italiaanse verkeer te zien is.

Antonella Clerici

Journaliste en tv-presentatrice. Startte met haar grote kennis van het voetbal als sportverslaggeefster Is tegenwoordig vooral bekend vanwege een heel andere tak van sport: haar kookprogramma Prova del Cuoco waarin  elke dag om twaalf uur het team van de ‘rode tomaat’ en de ‘groene paprika’, elk bestaand uit een chef en een deelnemer, strijden om de eer in een korte tijd een volledige maaltijd te bereiden. Presenteerde daarnaast diverse andere primetime programma’s. Heeft een enorme bos blonde krullen en is de Italiaanse ‘girl-next-door’.

Dat waren ze. 20 bekende Italianen – ofwel BI’ers. Hoeveel ken jij er uit deze lijst?

Foto boven: Laura Pausini, Wikimedia

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kunst van de Italiaanse keuken van Massimo Bottura

Nazomeren in Italië

Waarom je moet nazomeren in Italië