in , , ,

Triëst: 10 dingen om te zien en te doen

Triëst: 10 tips voor de leukste bezienswaardigheden (foto: Unsplash)

Ik hou van Triëst (Trieste in het Italiaans), een elegante en grote stad gelegen in het noordoosten van de laars, geklemd tussen de Golf van Triëst en de heuvels van Carso, met Slovenië als buurland. Deze sprankelende stad is rijk aan neoklassieke Oostenrijks-Hongaarse en Sloveense invloeden, maar is ook zeker authentiek Italiaans te noemen.

Piazza dell’Unità d’Italia in Triëst: het grootste aan zee grenzende plein in heel Europa (bron: Google Maps)

Triëst: zeker geen trieste bedoening

In de late namiddag zijn de vele zitplaatsen in cafés langs het Piazza dell’Unità d’Italia (het grootste aan zee gelegen plein in Italië) gevuld met triestini, waar ze spritz of koffie bestellen, en kunnen genieten van het uitzicht over de lange waterkant van de Adriatische Zee.

Krijg je ook al zo’n zin in een aperitivo? (foto: goodmorningtrieste.it)

Triëst is een historische stad vol met klassieke koffiehuizen in Weense stijl waar intellectuelen en schrijvers zoals James Joyce of Italo Svevo zijn gehuisvest en dé stad waarin het Romeinse verleden en de Habsburgse architectuur samengaan met constructies van nu.

In dit blogartikel laat ik je kennismaken met mijn top 10 van mooiste plekken in Triëst. Maar eerst een korte geschiedenisles.

Een korte geschiedenis van Triëst

Triëst heeft een interessante geschiedenis. In de 2de eeuw maakte het deel uit van de Romeinse Republiek. En de naam, Tergeste, werd geregistreerd door Julius Caesar.

Vele jaren later, na eeuwen van strijd met Venetië, vroeg Triëst om bescherming en steun van de hertog van Oostenrijk. Triëst werd in de eeuwen daarna een zeer belangrijke stad. Door zijn ligging en haar haven profiteerde het van een toestroom van rijke, internationale handelaren en ondernemers.

In het begin van de 19e eeuw was Triëst een populaire plek voor kunstenaars en schrijvers.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Triëst onderdeel van Italië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Triëst in tweeën gedeeld met een zone (A) onder de geallieerden en een zone (B) onder Joegoslavië. Zone A werd in 1954 bij Italië gevoegd en de grenskwesties rond Zone B werden in 1975 opgelost.

De Vrije Zone Triëst hield na de Tweede Wereldoorlog geen stand en werd tussen Italië en Joegoslavië verdeeld (bron: Wikimedia)

Nu kennen wij Triëst als de hoofdstad van de autonome regio Friuli-Venezia Giulia in Italië.

Dankzij de rijke geschiedenis is er veel te zien en te doen in Triëst. De mooiste bezienswaardigheden variëren van statige gebouwen uit het Oostenrijkse tijdperk tot oude Romeinse ruïnes.

1. Klassieke koffiehuizen in Weense stijl

Triëst staat bekend als de koffiehoofdstad van Italië vanwege zijn rijke koffiegeschiedenis. Het bekende koffiemerk Illy is hier dan ook ontstaan (de eerste winkel hiervan kun je ook bezoeken).

De zaak Espressamente Illy aan de Via delle Torri nummer 3 (foto: TripAdvisor)

Koffiedrinken is eigenlijk een must als je deze prachtige stad bezoekt. Je gaat notabene ook niet weg zonder een broodje gelato in Palermo te hebben geprobeerd.

In Triëst kun je écht elegant van je koffie nippen, in een van de traditionele koffiehuizen, of gewoon lekker casual, in een gezellige en hippe koffiebar waar je studenten en schrijvers zult vinden met een tablet of laptop naast hun bakkie Illy. 

Waar je ook voor kiest, je zult net als de andere toeristen onmiddellijk betoverd worden door de ontspannen sfeer die er heerst.

O, en kijk niet raar op als je grijze locals een ‘Capo in B’ hoort bestellen. Nee, ze doen niet mee aan de jeugdige straattaal maar gebruiken de kenmerkende koffietaal die alleen de stad Triëst kent en waar zelfs mijn schoonmoeder (als ruige koffiedrinkster) nog nooit van heeft gehoord.

Dus, mocht je een koffie willen bestellen in Triëst, weet in ieder geval hoe je een typische cappuccino bestelt:

Vorrei uno Capo in B per favore‘ (‘Capo’ betekent cappuccino en ‘B’ staat voor bicchiere, het Italiaanse woord voor glas).

Let wel op: niet zo geschikt voor koffiehaters en mensen die niet de mondhygiëniste willen bezoeken vanwege de koffieaanslag die ze staat te wachten.

Caffè degli Specchi (foto: discover-trieste.it)

💡Tip: niet echt goedkoop maar wel leuk en beroemd is Caffè degli Specchi waar een echt Oostenrijkse sfeer hangt. En als je hier een kopje nero drinkt, voel je je een klein beetje prinses Sissi.

2. Teatro Romano

Midden in de stad liggen de ruïnes van een oud Romeins amfitheater (Teatro Romano). Ze denken dat het is gebouwd in het midden van de 1ste eeuw. Het theater ligt op slechts een paar straten verder van de Piazza dell’Unità d’Italia en aan de voet van de heuvel San Giusto.

Het Romeins theater in Triëst (foto: Wikimedia)

Wat deze ruïnes zo uniek maakt is dat ze gewoon midden in de stad liggen, omringd door woningen en met ernaast zelfs een supermarkt.

Hoe leuk is het om hier naar een traditioneel operaconcert te gaan? Even helemaal terug in de tijd, maar dan gelukkig zonder zo’n middeleeuwse pruik op.

3. San Giusto-heuvel

Zicht op Triëst vanaf de Colle di San Giusto (foto: Wikimedia)

Vanaf de top van de San Giusto-heuvel zijn meer Romeinse ruïnes en andere adembenemende uitzichten te vinden.

Het is de locatie van de oudst bekende nederzetting in de stad. Op de heuvel bevindt zich het indrukwekkende kasteel San Giusto, gebouwd rond de tijd dat Oostenrijk over Triëst heerste.

Gelukkig is het kasteel nog aardig intact aangezien hier weinig gestreden is. De Romeinse ruïnes liggen buiten het kasteel en zorgen voor een apart contrast. Het uitzicht vanaf de top is daadwerkelijk prachtig. De San Giusto-kathedraal bevindt zich ook op de top. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het museum en de wapenkamer!

💡Tip: wij namen de bus (lijn 24) naar de top van de heuvel en besloten terug te lopen naar het centrum, met een prachtig uitzicht op het Teatro Romano, dat aan de voet van de heuvel ligt.

4. Kasteel Miramare

Het Castello di Miramare in Trieste
Het Castello di Miramare in Triëst (foto: Wikimedia)

Kasteel Miramare is officieel gezien nog steeds in Triëst, maar om er te komen moet je wel net buiten het stadscentrum gaan.

Het kasteel zelf is betoverend. Het werd gebouwd van 1856 tot 1860 door Ferdinand Maximiliaan van Habsburg. De kleurreflecties van het water en het groen van de omgeving staan schitterend in contrast met het helderwitte kasteel.

De omliggende tuin en het uitzicht over de Adriatische zee zijn onbeschrijfelijk. Het kasteel ligt direct aan de Golf van Triëst omgeven door een bosrijk gebied.

Als je na dit bezoek niet in sprookjes gelooft weet ik het ook niet meer.

5. Canal Grande

Het Canal Grande van Triëst: deze foto zie je in alle rijtjes met bezienswaardigheden terug (foto: Wikimedia)

Onze favoriete plek voor een wijntje bij zonsondergang! Het Grand Canal is het enige kanaal in Triëst en is aan beide kanten omgeven door historische statige architectuur.

Er zijn tal van restaurants en bars langs het Canal Grande die je uitnodigen om nog lekker lang te blijven hangen. Trakteer jezelf op een aperitivo en geniet van de flair die Triëst je te bieden heeft.

De Ierse auteur James Joyce bracht een aantal jaren door in Triëst. Vooral langs het Canal Grande vind je verwijzingen naar de beroemde schrijver, die oorspronkelijk naar Triëst kwam om Engels te onderwijzen.

Standbeeld van de schrijver James Joyce in Triëst (foto: Wikimedia)

Zo is er een gratis museum van de schrijver, een standbeeld op ware grootte van hem aan het kanaal en zelfs bars en restaurants die zijn naam gebruiken.

Tip: aan de oevers van het Canal Grande bevinden zich vaak marktkraampjes met een scala aan producten. Dit wordt ook wel de Ponterosso-markt genoemd.

6. Piazza dell’Unità d’Italia

Het Piazza dell'Unità in Triëst
Het Piazza dell’Unità d’Italia in Triëst (foto: Wikimedia)

Piazza dell’Unità d’Italia is een van de grootste pleinen aan de kust van Europa. Vele belangrijke bezienswaardigheden van de stad bevinden zich in de buurt van dit plein.

En inderdaad: tijdens mijn eerste bezoek werd ik weggeblazen door alle panoramische uitzichten die vanaf het plein te aanschouwen zijn, aan 3 zijden omringd door historische gebouwen uit het Habsburgse tijdperk en aan de andere kant de Adriatische Zee.

Een heerlijk plekje om te genieten van je Aperol Spritz op een zonnige namiddag, dat om de een of andere reden altijd beter smaakt in Italië dan waar dan ook.

Bezoek ook de twee bronzen meisjes (Le Sartine, de naaisters) aan de kade die de Italiaanse vlag aan het naaien zijn, als symbool voor het feit dat Triëst weer bij Italië hoorde.

7. Piazza del Barbacan

De oude Romeinse boog bij het Piazza del Barbacan (foto: TripAdvisor)

Een echte Geheimtipp is het zeer charmante en niet makkelijk te vinden: Piazza del Barbacan. Wat echt een must-see is, is de oude Romeinse boog (Arco di Riccardo). Piazza del Barbacan is overdag een rustige plek, maar ’s avonds een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking om te kletsen en samen te proosten!

8. Verken de Città Vecchia

De Città Vecchia (Oude Stad) is het middeleeuwse hart van Triëst. Dwalen door deze smalle straatjes geeft je echt de sfeer van de stad. Het hele gebied vanaf de haven tot Piazza dell’Unità d’Italia is in de 12de tot 14de eeuw gebouwd. Neem vooral de tijd om alle gebouwen met Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden te bewonderen.

Video-impressie van de Oude Stad van Triëst

9. Grotta Gigante

De Grotta Gigante (foto: Turismo FVG)

Net buiten Villa Opicina in de heuvels boven Triëst ligt de Grotta Gigante (letterlijk: de Reuzengrot) misschien niet zo’n originele naam maar tot 2010 wel de grootste toeristengrot ter wereld.

Hij werd voor het eerst ontdekt in 1840 en werd in 1908 voor het publiek geopend. Pas nadat de elektriciteit in 1957 werd geïnstalleerd werd het pas echt een topattractie.

De grot bestaat bijna volledig uit één gigantische kamer, die maar liefst 168 meter lang, 76 meter breed en bijna 100m hoog is. Rondleidingen duren iets minder dan een uur. Bij het kaartje is inbegrepen toegang tot het nieuw gebouwde museum en educatief centrum.

💡Tip: neem de tramlijn Triëst-Opicina. Deze kabeltram klimt omhoog naar het stadje Villa Opicina, ten oosten van Triëst, en beloont je met uitzicht over Triëst en de Adriatische Zee.

De tram is momenteel buiten dienst en ik weet niet wanneer deze weer bruikbaar is, maar het is nog steeds de moeite waard om naar Villa Opicina te gaan gelegen op de weg naar Grotta Gigante.

10. Bora-museum

Veel toeristen komen ook naar Triëst vanwege de zogenaamde refoli (windstoten die zelfs de 150 km/u kunnen overschrijden), veroorzaakt door de Bora, een koude valwind uit noordoostelijke richting. De Bora is er alleen niet zo vaak als-ie er lijkt te zijn. Het waait bijvoorbeeld zelden in de zomer.

Het is natuurlijk een hele ervaring om deze Bora-wind zelf te voelen. Mocht dit niet kunnen, dan is er altijd een manier om de Bora toch te kunnen ‘zien’ . Door de steegjes van het centrum en de parken zie je verschillende tekenen van zijn aanwezigheid: bomen die naar één kant hellen, Bora-proof ramen en het niet te missen Bora Museum.

Het kleine Museo della Bora is een plek waar de wind wordt gevierd en waar bewijsmateriaal, boeken, interessante voorwerpen en stukken uit de geschiedenis van Triëst worden verzameld. Het museum is een van die duizenden opmerkelijke kleine musea in Italië.

Hier vind je bijvoorbeeld de oude touwen die vroeger in de gebieden hingen die het meest aan de wind werden blootgesteld. Ze hielpen mensen op de been te blijven. Je kunt ook krantenartikelen, oude foto’s en kunstwerken bewonderen.

💡Een laatste tip: in oktober wordt altijd een festival (Barcolana Regatta), de grootste verzameling boten in de Middellandse Zee gehouden. Op het festival zijn verschillende bootraces te zien, waaronder verlichte nachtraces, muziek, eten en wijn.

Written by Rachelle Vloon

De authentieke Italiaanse sfeer beleven in een van de vele charmante oude dorpjes, met je blote voeten in het zand aan de Middellandse Zee onder het genot van een heerlijke gelato, skiën in het adembenemende berglandschap van de Italiaanse Dolomieten of gewoon shoppen en cultuur snuiven in het historische Rome...

2009: mijn eerste keer in Italië en liefde op het eerste gezicht! Ik weet nog dat ik in het vliegtuig op de terugweg alleen nog maar kon dromen over een leven daar. Ja ik zag mijzelf al zitten in zo'n leuk kleurig huisje tussen de olijfbomen met uitzicht op zee of staren naar het Toscaanse landschap door mijn raampje met houten luiken. Zou ik dan een agriturismo beginnen of gewoon zo snel mogelijk de Italiaanse taal leren om mijn huidige beroep in de tandartspraktijk te kunnen voortzetten?

Ik ben er nog steeds niet over uit. Wel ben ik een flinke stap dichter bij mijn droom gekomen door mijn Italiaanse partner die uit de regio Friuli-Venezia Giulia komt. Samen hebben we een zoontje dat we naast de Nederlandse ook de Italiaanse taal en cultuur meegeven. Ooit willen we toch naar Italië vertrekken. Ondertussen blijven wij lekker vaak reizen, voeden wij tweetalig op en skypen we met nonna die maar al te graag haar Siciliaanse kookkunsten live vlogt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

San Quirico d'Orcia in Toscane

Italië in juni

Een deel van de rommel die de Italianen achterlieten

Column: een onaangename ervaring