in

Italië in juni

San Quirico d'Orcia in Toscane, een van die mooie plekken om in juni te bezoeken (foto: Unsplash)

Juni vormt in feite de aftrap van het zomerseizoen in Italië. Vanaf de tweede helft van de maand hebben de Italiaanse schoolkinderen vrij tot ergens in september. Laat die lange, hete zomer maar komen! Maar is juni ook een goede maand om als toerist naar Italië te reizen?

Juni kent (meestal) nog niet de verzengende hitte van juli en augustus. Het maar laagseizoen is het zeker niet meer. Als je in juni naar Italië reist kom je anno nu eigenlijk midden in het hoogseizoen terecht. Maar dat heeft ook zo z’n voordelen.

Reizen in juni

Als je in juni naar Italië reist, moet je er rekening mee houden dat je hogere tarieven betaalt dan in de andere voorjaarsmaanden, april en mei. Soms zijn de tarieven voor accommodaties in juni al net zo hoog als in juli en augustus.

Maar dit zijn de voordelen van een trip naar Italië in juni:

  • Overdag is het vaak al lekker weer om aan de kust te spenderen.
  • Meestal is het nog niet te heet om overdag is iets doen, in tegenstelling tot juli en augustus.
  • Er zijn nog niet al te veel gezinnen met kinderen op pad.
  • De natuur is in juni nog mooi met veel groen en bloemen.

In dit artikel geven we je de beste tips voor je reis naar Italië in juni.

Juni is ideaal voor strandliefhebbers, zoals hier in Tropea (foto: Unsplash)

Nog geen schoolvakantie in Nederland en Vlaanderen

Voor lagere prijzen en minder drukte hoef je niet naar Italië te gaan tijdens de maand juni. Omdat toeristen van over de hele wereld Italië in juni weten te vinden, zijn de prijzen deze maand al aardig opgelopen.

Wel kom je minder landgenoten tegen, omdat het in Nederland en Vlaanderen pas in juli zomervakantie wordt.

Mocht je in de zomerperiode willen reizen en bijna zeker zijn van goed weer, dan kun je deze maand gebruiken om de gezinnen met kinderen uit de lage landen voor te zijn.

Als je in juni naar Italië gaat, doe je er verstandig aan om je zomerse kleding in te pakken. Je hebt natuurlijk geen garantie op zomers weer, maar de kans is wel aanzienlijk, aangezien de temperaturen vanaf mei flink beginnen op te lopen.

Waar je in juni rekening mee moet houden, is dat het bij de toeristische hotspots al flink druk kan worden. Wil je rustig op vakantie? Dan kun je beter voor een echte voorjaarsmaand als april of mei kiezen.

💡Bespaartips: een betaalbare Italië-vakantie beleven? Lees dan ook dit.

Het weer in juni

In mei zijn de temperaturen vaak ook al prima in Italië, maar juni is zonniger en stabieler. Vaak voelt juni aan als de zomer. Dat betekent dat het overdag soms al te warm aan kan voelen voor een actieve vakantie.

Een en ander heeft wel te maken met de plek waar je zit. In het zuiden zijn de temperaturen het hoogst, in het noorden (en zeker in bergachtig gebied) het laagst.

Hou je niet van warmte, zoek dan het gebied in of rond de Alpen of Dolomieten op. Hier blijft de temperatuur meestal hangen tussen de 13 en 25 graden Celsius.

Ga je op pad om de vele bezienswaardigheden van Italië te ontdekken, neem dan steeds een flesje water mee. Dat kun je weer vullen bij de vele tappunten met drinkwater die je in elk dorp of stadje aantreft.

Dit zijn de gemiddelde temperaturen voor Italië in juni:

Maximale gemiddelde temperatuur in juni (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperaturen in Italië in juni zijn:

  • Noord-Italië: 13-27 ° C
  • Midden-Italië: 16-27 ° C
  • Zuid-Italië: 21-30 ° C

De hoogste gemiddelde temperaturen voor de stad Rome komen op ongeveer 25 graden Celsius, maar normaal is ook rond de 17 graden. Natte dagen zijn zeldzaam in juni, maar kunnen uiteraard wel voorkomen.

Wil je echt zomer ervaren in Italië? Reis deze maand dan door tot de zuidelijke regio’s. De temperaturen zullen daar rond de 25 graden Celsius zijn.

Wat voor kleding pak je in?

In juni is het weer in Italië dus vooral zomers. Je kunt pech hebben en een paar natte dagen treffen, maar de kans daarop is niet erg groot.

Wat voor kleding neem je in juni mee naar Italië? (foto: Unsplash)

Temperaturen kunnen variëren, maar 20 graden Celsius is het al snel. Waarschijnlijk is het zelfs warmer. Pak dus gerust dat leuke jurkje en de rest van je zomerkleding in. En vergeet zonnebrillen en zonnebrand niet.

Voor koele ochtenden en avonden kun je een trui of een jasje meenemen. Let erop dat Italianen zich vooral naar het seizoen kleden in plaats van naar het weer. Ook al tref je een paar koele dagen in juni, dan nog dragen de meesten hun ‘juni-kleding’.

💡Tip: kort voordat je naar Italië reist kun je de verwachten via meteo.it bekijken. Via deze site vind je betrouwbare weersinformatie. Daar kun je eventueel op afstemmen wat je in je koffer stopt.

Activiteiten in juni

Reizen in juni zijn ideaal voor zonliefhebbers en strandaanbidders, maar ook als je wandelingen of fietstochten door het Aostadal of Toscane wilt maken. Het goede weer tijdens juni speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de populariteit van deze maand.

Dat is tegelijkertijd ook het grootste nadeel: bij alle belangrijke attracties zul je zeker niet de enige zijn. In de tweede helft van de maand hebben de Italiaanse schoolkinderen ook al vakantie, dus dan maakt het binnenlandse toerisme het extra druk.

Als je in juni naar Italië gaat, kost je dat meer dan in de winter of in de lente. Misschien wel net zoveel als wanneer je in de zomer zou gaan. Wees daarop voorbereid. De toegenomen vraag van toeristen over de hele wereld drijft de prijzen flink op. Alles wordt duurder: vliegtickets, autohuur, kamerprijzen, rondleidingen, menu’s.

Italië in juni: bomvol activiteiten en goed weer! (foto: Unsplash)

Je kunt hoge kosten in juni vermijden door te kiezen voor minder toeristische bestemmingen.

In juni lijk je nog ver verwijderd te zijn van augustus, de traditionele Italiaanse vakantiemaand, wanneer het hele land massaal op vakantie gaat. Maar ook in juni kunnen de stranden en hotels al goed gevuld zijn. In de weekends tref je daarnaast veel dagjesmensen. Aan te raden is om je accommodatie in juni vooraf te boeken.

Ook eventuele uitstapjes die je wilt maken naar pretparken, dierentuinen of musea kun je vaak vooraf boeken en voorkomen dat je ter plekke in de rij moet staan.

Hieronder geven we je een aantal tips voor uitjes die je in juni tegen kunt komen.

Napoli Pizza Village Festival, Napels

Ben je een echte liefhebber van deze authentieke Napolitaanse specialiteit? Dan moet je beslist eens het Pizzafestival van Napels meemaken. Het begint elk jaar zo aan het einde van mei en het loopt door tot en met de eerste week van juni.

Pizzamakers van over de hele wereld keren terug naar de bakermat van de pizza en nemen het in verschillende categorieën tegen elkaar op. Als toeschouwer heb je de mogelijkheid om zo veel mogelijk pizza te verstouwen.

Dag van de Republiek, heel Italië

Op 2 juni vindt de grootste feestdag van Italië plaats: La Festa della Republicca, ofwel het Feest van de Republiek. Een beetje vergelijkbaar met Koningsdag in Nederland, maar dan uiteraard zonder koning…

Tijdens de Dag van de Republiek zijn er shows, optreden en optochten door heel het land te bewonderen. Hou er rekening mee dat het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling rijdt en dat winkels gesloten kunnen zijn.

Laatste zondag van de maand: Vaticaanstad

Ook voor juni geldt: de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad kun je op de laatste zondag van de maand gratis bezoeken. Let erop dat het in juni al heel druk is en op de laatste zondag van de maand nóg drukker. Een bezoek aan Rome en het Vaticaan kun je dan ook het beste in het vroege voorjaar of in het najaar plannen.

Feste e sagre, heel Italië

In juni, maar ook in de maand(en) daarvoor er erna, zijn er de feste e sagre. Elk dorpje, hoe klein ook, heeft zijn eigen voorjaars- of zomerfeest ter ere van meestal een bepaald soort voedsel. Het kan erg leuk zijn om je onder te dompelen in de lokale feestvreugde die vaak vergezeld gaat van lekker eten, muziek en gezelligheid.

Tortellini sotto i Portici in Modena

Op dezelfde dag als het Feest van de Republiek, 2 juni, viert Modena Tortellini sotto i Portici (tortellini onder de zuilengalerij), een mooie gelegenheid om deze lokaal-wereldwijde delicatesse te proeven.

Feest van het Corpus Domini, Trentino

Het Corpus Domini is een katholiek feest dat 2 maanden na Pasen overal in het land wordt gevierd. Castelrotto, in Trentino-Alto Adige, heeft een van de grootste festivals.

In Orvieto vindt een grote processie op straat plaats, waarbij meer dan 400 mensen zich kleden in middeleeuwse kostuums. De stad is volledig versierd met prachtige bloemstukken. Bolsena, in Lazio, staat bekend om zijn Infiorata met adembenemende composities gemaakt van bloembladen.

Luminara di San Ranieri, Pisa

Het feest van de heilige Raniera is het feest van de stad Pisa. Alle gebouwen en bruggen langs de Arno zijn versierd met kaarsen en vlammen.

De dag erna is de historische bootrace van Pisa, de Regatta. 4 boten, elk uit een stadsdeel, strijden tegen elkaar door stroomopwaarts te varen over de Arno.

Il Gioco del Ponte, Pisa

Het Spel van de Brug, een historische traditie in Pisa, wordt jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag van juni, na de beroemde San Ranieri-vieringen.

Zoals de naam al aangeeft, vindt dit speciale evenement plaats op de centrale Ponte di Mezzo, een van de bruggen over de Arno.

Het Spel van de Brug in Pisa

Zoals zo vaak in Italië gaat ook dit toernooi tussen de verschillende wijken van de stad: de Mezzogiorno en de Tramontana, zuid en noord. Het doel van het spel is om de kant van de door de vijand bezette brug te veroveren door de positie van een ijzeren kar die op de brug is opgesteld.

Het Middeleeuws Festival van San Gimignano

Het ‘Manhattan van middeleeuws Toscane’ organiseert elk jaar een festival ter ere van zijn roemruchte historie. Een gezellige bedoening met straattheater, een parade vol weelderige kostuums en een traditioneel steekspel. Het festival vindt plaats van 18 tot en met 19 juni en is een geweldige manier wat historische cultuur buiten de gebaande paden op te snuiven.

San Gimignano in Toscane (foto: Unsplash)

Food Festival, Spongano

Dit foodfestival in Apulië viert de kunst van het koken en draait ook om olijven en olijfolie. Je krijgt hier lokale gerechten en regionale specialiteiten geserveerd in een vriendelijke, traditionele sfeer. Probeer het beslist als je in de buurt bent.

Festa di San Giovanni, Comomeer

​​Het festival van San Giovanni (Johannes) is een van de oudste tradities van het Comomeer. Het is elk jaar op 24 juni. Op het meer zie je dan honderden kleine lampjes zweven, waardoor een magische sfeer ontstaat. De avond wordt afgesloten met vuurwerk. Op de ochtend van 25 juni is er een parade met versierde boten. Verder zijn er volksdansen en vlaggenshows te bewonderen.

Op dezelfde dag, 24 juni, vieren ze in Florence San Giovanni met een middeleeuws toernooi, gevolgd door traditioneel feesten, drinken en dansen. Op de Arno vindt een race van roeiboten met kaarsen plaats.

Internationaal keramiekfestival, Montelupo

De stad Montelupo viert eind juni een internationaal keramiekfestival. Verschillende traditionele keramiekmakers vinden plaats op het festival en presenteren hun creaties. Bezoekers krijgen een unieke kans om een ​​vaartuig te observeren waar Italië al eeuwen bekend om staat.

Festival dei Due Mondi, Spoleto

Sinds 1958 is dit een van de belangrijkste festivals voor podiumkunsten in Italië en in de wereld. Het festival wordt bijgewoond door vele artiesten of wereldfaam en is internationaal bekend. Het begint in de laatste week van juni en duurt ongeveer 2 weken.

Festa San Pietro e Paolo, Rome

San Pietro en San Paolo (Petrus en Paulus) zijn de patroonheiligen van Rome. Logisch dat hun naamdag op 29 juni vrijwel net zo belangrijk is als Pasen en Kerstmis. Er zijn grote kerkelijke vieringen door heel Rome. Het hoogfeest van Petrus en Paulus wordt om 10.00 uur gevierd in de Sint-Pietersbasiliek met een pauselijke mis.

Om erbij te zijn moet je vooraf een gratis kaartje halen. Vis je achter het net, dan kun je de mis ook volgen op de schermen op het Sint-Pietersplein of anders via internet.

De 29ste juni is er ook een regatta met kano’s op de Tiber en de vlagzwaaiers en de band van de Carabinieri kun je zien en horen op het Piazza del Popolo. Om 21 uur wordt er vuurwerk afgestoken in het stadspark Villa Borghese.

Reisbestemmingen voor juni

Welke bestemming kies je als je in juni naar Italië wilt reizen? Eigenlijk kun je dan overal wel heen. Toch hebben we een paar specifieke tips voor je.

Comomeer

Het Comomeer is vooral in de lente adembenemend mooi. Laat je niet afschrikken door de rich and famous, ook als je reist op een budget kun je hier genieten van het uitzicht. Bijvoorbeeld met een picknick langs de kant van het water.

Bellaggio aan het Comomeer (foto: Pixabay)

Valle d’Aosta

Valle d’Aosta of het Aostadal is een kleine regio (de kleinste van heel Italië!) in het noordwesten van Italië, ingeklemd tussen Zwitserland en Frankrijk. Je kunt hier wintersporten in de Alpen, maar in het voorjaar is het hier wel zo mooi. Ook dan kun je jouw actieve vakantie plannen. Heerlijk wandelen, mountainbiken of al het moois van de stad Aosta bezichtigen, bijvoorbeeld.

De schoonheid van Valle d'Aosta
De schoonheid van Valle d’Aosta (foto: Wikimedia)

Friuli-Venezia Giulia

Heb je nog nooit van deze Noord-Italiaanse regio gehoord? Dat kan kloppen. Door de overvloed aan bijzondere bestemmingen in Italië, wordt deze vaak over het hoofd gezien. Terwijl dit misschien wel een van de beste regio’s is voor een vroege zomervakantie. De nabijheid van de Dolomieten zorgt ervoor dat het hier niet te heet is om al die bijzondere bezienswaardigheden in je op te nemen.

De Friuliaanse Dolomieten (foto: Pixabay)

➡️Een lijstje met de mooiste plekken van Friuli vind je hier.

Maak een rondreis door Italië

Mei is misschien nog net een betere maand voor een rondreis, maar in juni kan het natuurlijk ook. Neem de tijd om alle uithoeken van een Italiaanse regio te verkennen met je eigen auto of met een huurauto. Juist die rustige en minder bekende plekken kun je zo gemakkelijk aandoen.

Eilanden

Zin in zon, zee strand? Reis af naar Sardinië, Sicilië, Elba of een van de vele andere Italiaanse eilanden. De kans is groot dat je heerlijk strandweer treft. ’s Ochtends en laat in de middag of in de avond kun je dan ook nog bezienswaardigheden bekijken.

Het eiland Ischia in de Golf van Napels (foto: Unsplash)

De magische Amalfikust

Maak een toer per auto of per boot langs de magische Amalfikust. Je komt langs al die plekken die je ooit al eens wilde bezoeken: Sorrento, Positano en natuurlijk Amalfi zelf.

Seizoensfruit in juni

Bijna tot slot: juni is ook een maand die bekend staat om z’n heerlijke rijpe fruit: abrikozen, kersen, aardbeien. Later in de maand ook: pruimen, citroenen en perziken.

Fruit en groenten van het seizoen (bron: Despar)

Conclusie

Juni is de perfecte tijd om Italië te bezoeken als je op zoek bent naar lekker weer om volop van la dolce vita te genieten.

Er zijn genoeg evenementen, attracties en feesten en vrijwel alles is geopend. Het zwembad op de camping, leuke uitjes in de omgeving, pretparken. Ook is de natuur in juni vaak nog mooi groen en bloemen er bloemen.

Je moet wel tegen de toeristenmassa’s op de populaire plekken kunnen, die deze maand echt goed op gang komen. Ook betaal je hogere prijzen voor onder andere accommodatie en je huurauto.

Overdag wordt het warm, maar ’s avonds kan het nog flink afkoelen, zeker in noordelijke gebieden. Hou daar rekening mee in je kledingkeuze.

Reis je met de auto? Controleer dan vooraf het profiel van de banden en de vloeistoffen. Check ook of je alle spullen hebt die je verplicht bent mee te nemen.

Ben jij een fan van Italië in juni? Heb je nog goede tips voor andere reizigers? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lago di Barcis

De 14 mooiste plekken in Friuli-Venezia Giulia

Triëst - 10 dingen om te zien en te doen

Triëst: 10 dingen om te zien en te doen