in , , ,

Vakantie aan de Italiaanse Rivièra

Italiaanse Rivièra - Monterosso
Het strand van Monterosso

De Italiaanse Rivièra spreekt tot de verbeelding. Deze kuststrook aan de Ligurische Zee wordt grofweg verdeeld in twee stukken. De Riviera Levante met een ruig landschap en de kleurrijke dorpen van de Cinque Terre. En het aan de westkant gelegen Riviera dei Fiori met stranden en steden als San Remo. Daarnaast heerst hier een mediterraan klimaat. Niet voor niets bloeit hier zoveel vegetatie en heeft de kuststrook de bijnaam Bloemenrivièra gekregen. Buon viaggio!

Vakantie aan de Bloemenrivièra

Tijdens een vakantie aan de Italiaanse Rivièra zul je al snel ontdekken waarom deze langgerekte kuststrook aan de Ligurische Zee, gelegen tussen de Toscaanse kust en de Franse grens, ook wel Bloemenrivièra wordt genoemd. Deze (bij)naam heeft de kuststrook onder andere te danken aan de grote hoeveelheid aan vegetatie. Botanische tuinen, kleurrijke oleanders en zelfs palmbomen zijn hier goed vertegenwoordigd.

Dit alles groeit hier zo goed vanwege het bijzondere zeeklimaat met zeer zachte winters en zonnige zomers. De Italiaanse Rivièra is een van de weinige stukjes in Italië waar het hele jaar goed vertoeven is. Een ideale bestemming om te overwinteren dus!

Italiaans Rivièra - Vernazza 2
Vernazza aan de Italiaanse Rivièra (foto: Wikimedia)

Smalle kuststrook, bergachtig landschap

Zoals gezegd kan de Italiaanse Rivièra ruwweg worden opgesplitst in twee delen.

Eén: de Rivièra dei Fiori ten westen van de stad Genua met fijne zandstranden en historische steden als San Remo en Sarzana.

Twee: de oostelijke kustlijn wordt Rivièra di Levante genoemd. Het landschap is hier veel ruiger met veel rotspartijen en spectaculaire kliffen. Kenmerkend voor dit gedeelte zijn ook de kleine vissersdorpjes met pastelkleurige huizen, zoals de dorpen van de Cinque Terre. Hier vind je ook het Saint-Tropez van Italië: Portofino.

De combinatie van een smalle kuststrook en een bergachtig achterland zorgt er niet alleen voor dat het een heel fijne plek is om vakantie in Italië te vieren, het geeft Ligurië ook een uniek klimaat en landschap.

En of je nu kiest voor een luxe vijfsterrenhotel in San Remo, een comfortabel appartement in Loano of een kindvriendelijke camping met een (Nederlands) animatieteam in Ameglia: de Ligurische Zee is tijdens een vakantie aan de Italiaanse Rivièra nooit ver weg.

Italiaanse Rivièra - Alassio
Het strand van Alassio (foto: Wikimedia)

Stranden aan de Ligurische kust

Naast een bergachtig achterland heeft de Italiaanse Rivièra ook prachtige stranden. Maar waar vind je deze stranden? In Rivièra di Ponente bevinden zich de bekende badplaatsen zoals San Remo, Loano, Imperia en Alassio die vanwege de aanwezigheid van fijne zandstranden zeer geschikt zijn voor een strandvakantie aan de aan de Italiaanse Rivièra.

Vooral het strand van Alassio staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Doordat het strand goed wordt onderhouden, ben je verzekerd van een opgeruimd zandstrand en het schone water van de Ligurische Zee. Daarnaast is dit strand onderverdeeld in bagni – afgezette stranddelen – waar je verplicht gebruikmaakt van de faciliteiten.

Ligbedden, parasols, douches en toiletten zijn vrijwel overal aanwezig. Net als de strandwacht, die ervoor zorgt dat de kids veilig op het strand kunnen spelen. Na een fijne dag aan zee smaakt een goedgevulde trenette (dunne spaghetti) met pesto genovese naar meer! Of ga voor een snelle hap en bestel bij een van de straattentjes de specialiteit fritti. Dit zijn gefrituurde kleine visjes, die je – net als frietjes – uit een papieren zak kunt eten.

De Italiaanse Rivièra en cultuur

Vernazza
Vernazza (foto: Pixabay)

De Italiaanse Rivièra is een favoriete bestemming voor een strandvakantie, maar ook voor cultuur ben je hier aan het juiste adres. De streek is rijk aan historische steden met fraaie bezienswaardigheden, zoals het Fortezza di Sarzanello – een imposant fort op de groene Sarzanello-heuvel – in Sarzana. Op de top van dit bouwwerk geniet je van het prachtige uitzicht over de Ligurische Zee, Corsica en de bloemenkust.

Ook steden als Genua en Loano staan bol van cultuur en herbergen verscheidene monumenten uit lang vervlogen tijden. We noemen bijvoorbeeld de Palazzi dei Rolli in Genua en het Carmelietenklooster op de Colle Costino in Loano.

Italiaanse Rivièra - Manarola
Manarola, een van de Cinque Terre (foto: Pixabay)

Het pad van de liefde in Cinque Terre

Naast een stedentrip naar een van de historische steden, kun je ook een autovakantie doen naar de kleine vissersdorpen aan de Ligurische kust. Een van de highlights zijn de vijf dorpjes van de Cinque Terre (spreek uit: tsjinkwe terre). De kleurrijke dorpjes Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare worden getypeerd door de gekleurde huisjes die tegen de rotswand aangeplakt lijken te zitten, hoog boven de Ligurische Zee.

Het is heerlijk om tijdens een vakantie in de Cinque Terre door de smalle straatjes (caruggi) te wandelen. Maar ook een voettocht over een van de wandelroutes, zowel langs de kust als door de bergen, is de moeite waard. Een van de bekendste wandelpaden is de Via dell’Amore, ofwel het Liefdespad.

Vanuit het hotel in Riomaggiore loop je in zo’n 20 minuten naar Manarola en onderweg kom je verschillende odes van de liefde tegen: van graffitikunstwerken tot hangsloten aan de balustraden.

Rick Steves bezoekt de Cinque Terre

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starbucks in Italië

Column: Starbucks in Italië

Nog niet naar huis

Column: we willen nog niet naar huis!