in , ,

Venetië gaat ten onder aan het succes

Unesco dreigt met schrappen status Werelderfgoed

Toeristengondels in het Canal Grande van Venetië

De grens is bereikt, vindt de Unesco. De VN-organisatie dreigt Venetië de status van Werelderfgoed af te pakken als de stad niet leefbaarder wordt. Dit jaar bezoeken opnieuw zo’n 27 miljoen mensen de stad. Het massatoerisme maakt de historische stad langzaam maar zeker kapot, zo vreest de Unesco.

De deadline is gesteld op 1 februari 2017. Dan wil de Unesco weten welke maatregelen de gemeente en Italiaanse overheid nemen om de stad beter te beschermen. De stroom bezoekers zou het ecosysteem van de lagune aanzienlijk beschadigen. Veel schade zou ook worden veroorzaakt door de kolossale cruiseschepen die Venetië aandoen.

Gevarenlijst

De Unesco heeft een ‘gevarenlijst’ gemaakt met tientallen historische plaatsen waarvan de toekomst gevaar loopt. Venetië staat op deze lijst tussen de Syrische steden Aleppo en Damascus, en de Geboortekerk in Bethlehem.

Onbetaalbaar

Het huidige aantal toeristen in Venetië wordt geschat op 27 miljoen per jaar. De gemeente noemt zelf een veel lager getal, omdat de toeristische dienst alleen de overnachtingen in de stad telt en geen dagjesmensen. Maar al langer bestaan hardere cijfers over de leegloop van de stad. In de jaren dertig van de vorige eeuw had Venetië nog 175 duizend inwoners. Dat aantal zou door de enorme druk van het massatoerisme nu rond de 55 duizend liggen.

‘De overheid moet iets doen nemen om de uittocht van de Venetianen te stoppen,’ zegt een inwoner op de markt bij de Brug der Zuchten. ‘De stad wordt onbetaalbaar. Voor ieder woonhuis dat leegkomt, komt een hotel in de plaats. Vooral voor jongeren is het heel moeilijk geworden te blijven.’

Koffers

Een protestbijeenkomst vorige maand trok afgelopen maand duizenden boze inwoners, die met hun koffers in de hand eisten dat de gemeente niet alleen naar de snelle winst van het massatoerisme kijkt. Bij het verzet is een hashtag op internet: #venexodus.

Foto Canal Grande: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de 5 allerbeste restaurants van Italië

De 5 allerbeste restaurants van Italië

Umbrië in december

VIDEO: Umbrië in december