in

De 5 allerbeste restaurants van Italië

Goddelijk Italiaans eten met 3 Michelinsterren

de 5 allerbeste restaurants van Italië

Een culinair kijkje in de wereld van Italiaanse toprestaurants met niet minder dan drie Michelinsterren. Maak kennis met de vijf allerbeste restaurants van Italië.

Krokante pizza’s, rijkelijke porties pasta en onbeperkte hoeveelheden antipasti. Dat je in Italië heerlijk kunt eten is geen geheim. Maar het land bewijst zich ook op het gebied van fine dining. De Michelinsterren voor 2017 zijn onlangs uitgereikt en Italië heeft de op een na meeste sterren weten te bemachtigen van alle landen ter wereld. En dat snappen wij volkomen!

Op dit moment heeft het land 294 éénsterren-, 41 tweesterren- én acht driesterrenrestaurants. Alleen Frankrijk, thuisland van de bandenboer die onderscheiding in het leven riep, doet het nóg beter.

Michelinsterren: een korte geschiedenis

Even een beetje geschiedenis: Michelin begon rond 1900 met het uitdelen van gidsen om chauffeurs te wijzen op de beste eetplekken en hotels. In de twintiger jaren werd de gids voor eensterrenrestaurants op de markt gebracht. In de jaren 30 volgenden de twee en de drie sterren, die sindsdien ieder jaar worden uitgereikt.

De Michelinster is een van de meest gerenommeerde prijzen die je kunt ontvangen als horeca-eigenaar of chef. Het verkrijgen van een ster wordt gezien als een bewijs van waardering en er is dan ook veel aandacht van de pers voor de jaarlijkse uitreiking. Een ster kan een enorme opsteker zijn voor de reputatie van een restaurant. Daarentegen kan het verlies van een ster juist vernietigend werken. Er wordt daarom ook gezegd dat het een grotere uitdaging is om een Michelinster te behouden, dan om er een te verdienen.

Heb jij enig idee wat je bij een driesterrenrestaurant kunt verwachten? Nee, dat hadden wij ook niet. Daarom hebben wij vijf van de beste Italiaanse restaurants, die ieder over drie Michelinsterren beschikken, voor jou op een rij gezet.

1. Osteria Francescana, Modena

We beginnen er met niet zo maar één: Osteria Francescana is volgens duizend gastronomie-experts ’s werelds allerbeste restaurant. Ja, laat dat maar even tot je doordringen. Het driesterrenrestaurant ligt in de Noord-Italiaanse stad Modena en stootte afgelopen jaar de oude nummer één, het Deense Noma, van de troon.

Wat kun je in deze culinaire parel op je bord verwachten? Italiaanse klassiekers die zijn heruitgevonden en verbeterd door de gepassioneerde chef Massimo Bottura en zijn team. Zo heb je The famous five ages of Parmigiano Reggiano. In dit unieke gerecht leer je beroemde regionale kaassoort van binnenuit kennen, doordat er met de temperaturen, texturen en smaak van het zuivelproduct wordt geëxperimenteerd. En dat is gedurfd in een land waar de eetcultuur diepgeworteld ligt.

In Osteria Francescana zijn twaalf tafels te vinden, die verspreid staan over drie elegante kamers. Kunst en muziek, en dan met name jazz, zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zowel het eten als de inrichting van het restaurant. Denk aan wanden vol hippe, hedendaagse kunst. Toch weet Bottura tegelijkertijd een luxe fine dining-sfeer te behouden.

Klik hieronder op ‘volgende’ op de rest van de lijst met de allerbeste restaurants van Italië te bekijken.

Geschreven door Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

het verhaal van het verloren kind

Het verhaal van het verloren kind – Elena Ferrante

Toeristengondels in het Canal Grande van Venetie Foto Rop Zoutberg

Venetië gaat ten onder aan het succes