in ,

Abruzzen: de 11 mooiste plekken

Gran Sasso - een van de mooiste plekken in de Abruzzen (foto: Unsplash)

De Abruzzen (Abruzzo in het Italiaans) staan bekend als de ‘Groene Regio van Europa. Niet gek als je weet dat ze maar liefst 3 nationale parken, oude bossen, hoge bergen en heuvellandschappen herbergen. Maar de Abruzzen staan ook voor mooie stranden langs de Adriatische kust, terwijl je er in het binnenland steden met een eeuwenoude geschiedenis en kleine dorpjes vindt. Kortom, of het nu voor een paar dagen is of voor een langer verblijf, in het zomerseizoen of in de winter, voor actie of juist ontspanning: deze streek heeft iedereen veel te bieden.

Wat die meest bijzondere bezienswaardigheden van de Abruzzen precies zijn, dat ontdek je in dit artikel.

Regio de Abruzzen (Abruzzo) in Italië (bron: Wikimedia)

Waar liggen de Abruzzen?

De Abruzzen (Abruzzo) is een regio even ten zuiden van het midden van Italië. De regio ligt tussen Le Marche en Molise ingeklemd en precies aan de andere kant van Lazio, waar Rome ligt.

Om je te helpen de Abruzzen zelf te ontdekken stelden we daarom een lijst samen met 11 plaatsen die tijdens je reis zeker niet mag missen.

1. Pescara

Het centrum van Pescara in de Abruzzen (foto: Unsplash)

Pescara is een grote havenstad en vooral een bekende badplaats. Met zijn 10 kilometer aan goed uitgeruste stranden kun je er altijd wel een mooi plekje aan het water vinden.

Pescara Vecchia is het oudste deel van de stad, waar ooit de enige brug stond die de stad met Castellammare verbond. Nu wisselen oude huizen en moderne gebouwen er elkaar af en is er vooral ‘s avonds veel te doen.

Net als op de Piazza della Rinascita aan de andere kant van de rivier de Pescara trouwens, waar je ook allerlei barretjes, clubs en restaurantjes vindt.

En mis vooral de Ponte del Mare niet: de grootste fiets- en voetgangersbrug van Italië en een van de grootste van Europa.

Timelapse van de Ponte del Mare in Pescara

2. Costa dei Trabocchi

Wat je absoluut met eigen ogen moet zien in de Abruzzen is de beroemde Costa dei Trabocchi (Trabocchikust) ten zuiden van Pescara.

Trabocchi aan de Adriatische kust van de Abruzzen (foto: Pixabay)

Als je de slingerende kustweg van Francavilla al Mare naar San Salvo volgt, heb je een prachtig uitzicht op grillige inhammen en prachtige kiezel- en zandstranden.

Je komt langs het natuurreservaat Punta Aderci en mooie plaatsen als Ortona, Fossacesia en San Vito Chietino. Maar het meest spectaculaire is het twintigtal karakteristieke trabocchi dat je in de zee ziet staan.

Beelden van de Costa dei Trabocchi

Ooit gebruikten vissers deze houten bouwwerken op palen om met de aan lange armen vastgemaakte netten te vissen zonder uit te varen.

Tegenwoordig zijn enkele van de trabocchi omgebouwd tot restaurant. Een goede reden dus om er onderweg te stoppen, ze van dichtbij te bekijken en lekker te eten!

3. Eremo S. Bartolomeo in Legio

Wandel je mee naar de Hermitage van San Bartolomeo in Legio? (foto: Unsplash)

Op zoek naar de perfecte plek om even bij te komen van de chaos en hectiek van alledag? Of gewoon zin om flink te wandelen?

Dan is de Hermitage van San Bartolomeo in Legio in de bossen van Majella bij Roccamorice dé plek om naartoe te gaan.

De weg naar deze kluizenaarshut is letterlijk uitgehouwen in de uitloper van een rots, zo’n 700 meter boven de zeespiegel.

De weg naar de kluizenaarshut is uitgehouwen in de rots (foto: Unsplash)

Als je niet vergeet je mobiele telefoon uit te zetten, kun je op deze bijzondere plek in alle rust uitkijken over de ongerepte natuur en je onderdompelen in de omringende stilte.

4. Sulmona

Sulmona: een van de mooiste stadjes in de Abruzzen (foto: Unsplash)

Sulmona is zonder twijfel een van de mooiste stadjes die je in de Abruzzen kunt vinden. De stad is in de Romeinse tijd, rond de 1ste eeuw v.Chr ontstaan en heeft nog haar oude Romeinse stadsplan behouden.

Als je in het historische centrum rondwandelt langs de muren, poorten, gebouwen en kerken, begrijp je trouwens ook waarom de stad de bijnaam ‘Het Siena van de Abruzzen’ heeft.

Op het Piazza Garibaldi of Piazza Maggiore staat het middeleeuwse aquaduct en de Fontana del Vecchio, de oudste fontein van de stad.

Fontana del Vecchio: de naam zegt het al, ze is oud (foto: Unsplash)

Sulmona staat verder sinds de 15de eeuw bekend om de productie van gesuikerde amandelen. Dus eigenlijk kun je de stad niet bezoeken zonder er op z’n minst één zakje van te kopen.

5. Scanno en het meer

Scanno: een van de mooiste plekken in de Abruzzen

Zoals Sulmona het ‘Siena van Abruzzo’ is, is Scanno ‘de parel van Abruzzo’.

Het is een klein dorpje in de Sagittario Vallei, vol steegjes en straatjes waar je allerlei ambachtelijke ateliers en kleine winkeltjes vindt die kantwerk en goudsmeedkunst verkopen.

Hier wordt de ‘Presentosa’ gemaakt, een typisch gouden sieraad dat de vrouwen van Abruzzo op feestdagen dragen.

Aan de voet van het stadje ligt het Meer van Scanno, dat ontstaan is door een aardverschuiving. Met een beetje goede wil en vanaf de juiste plek kun je er een hartvorm in ontdekken.

En waar kun je beter op je gemak de traditionele taart Pan dell’Orso proeven dan op oevers van het Meer van Scanno?

Mooie beelden van het Lago di Scanno

6. Nationaal Park van de Abruzzen, Lazio en Molise

Nationaal Park van de Abruzzen, Lazio en Molise (foto: Wikimedia)

Dit park is een van de oudste natuurreservaten van Italië en vormt het hart van de Abruzzese Apennijnen.

Het staat onder andere bekend om de Apennijnse wolf, de gems en de bruine beer en de zeldzame inheemse planten die je er vindt.

De steden in het park bieden in de winter ultramoderne skifaciliteiten, terwijl je er in de zomer niet alleen kunt wandelen, maar ook paardrijden en mountainbiken.

Bij de plaatsen Lecce nei Marsi, Oppo, Pecasseroli en Villavallelonga liggen de 500 jaar oude beukenbossen die sinds 2017 tot het UNESCO Werelderfgoed behoren.

Meer van Barrea in de Abruzzen (foto: Unsplash)

En geen park zonder water: in het reservaat ligt het Meer van Barrea, dat in de jaren 50 van de vorige eeuw kunstmatig werd aangelegd. In de zomer kun je er zwemmen en zonnebaden op het strand ‘La Gravara’.

Tip: kijk voor meer informatie op de site van het park.

7. Alba Fucens

Alba Fucens en het oude amphitheater (foto: Wikimedia)

Alba Fucens is een archeologische vindplaats. En niet zo maar eentje: je kunt er de bijna perfect bewaarde overblijfselen van een oude Romeinse kolonie bekijken, die in 304 v.Chr werd gesticht.

Binnen de 3 km lange stadsmuur vind je het amfitheater, het forum, de met mozaïek gedecoreerde thermen en andere elementen die typerend waren voor de steden uit die tijd.

Probeer als het even kan te blijven tot zonsondergang: Alba Fucens is alleen al een bezoek waard vanwege het uitzicht dat je er overdag hebt, maar de de kleuren van de zon die ondergaat boven de berg Velino en de ruïnes zijn adembenemend mooi.

Tip: Alba Fucens kun je elke dag van zonsopgang tot zonsondergang bezoeken. De toegang is gratis. Meer informatie vind je op de site van Alba Fucens.

8. Grotten van Stiffe

Grotte di Stiffe

Ze liggen verborgen bij het stadje San Demetrio ne’Vestini: de grotten van Stiffe. Ze zijn ongeveer 600.000 jaar geleden ontstaan en vormen nu samen een ondergrondse wereld van stalactieten, stalagmieten, meren, beekjes, en rotsen.

Je kunt het zelf ontdekken door een pad van iets minder dan een kilometer door deze ‘onderwereld’ te volgen. Maar kleed je wel warm aan: de temperatuur in de grotten is met zo’n 10º C best laag, ook op een warme zomerdag!

Informatie: van 1 april tot 15 oktober kun je de grotten bezoeken van 10 tot 18 uur. De rest van het jaar sluiten ze een uurtje eerder. Het bezoek is altijd onder leiding van een gids en duurt ongeveer een uur.

De tickets kosten € 12 voor volwassenen. Kinderen tussen de 6 en 14 jaar, personen ouder dan 70 en studenten betalen € 10. Voor kinderen onder de 6 jaar en gehandicapten met hun begeleider is de toegang gratis.

Meer informatie over de grotten vind je op de website.

9. L’Aquila

Herstelwerkzaamheden in het centrum van L'Aquila
Herstelwerkzaamheden in het centrum van L’Aquila (beeld: Google Street View)

L’Aquila is de hoofdstad van de Abruzzen. Het ontstond volgens een legende uit de vereniging van 99 kastelen en het schijnt dat er daarom 99 pleinen, 99 kerken en 99 fonteinen in de stad zijn.

De stad werd hevig getroffen door de aardbeving van 2009 en dat is vandaag de dag nog steeds te zien.

Het verwoeste historische centrum is gedeeltelijk onbewoonbaar en in de ‘rode zone’ heerst een onwerkelijke stilte. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien is: het centrum, een doolhof van steegjes en steile straatjes omsloten door stadsmuren, en de monumenten worden langzaamaan gerestaureerd.

Het hart van de stad is de Piazza Duomo met de kathedraal dei Santi Giorgio e Massimo en de kerk van Santa Maria del Suffragio.

Fontana delle 99 Cannelle (foto: Pixabay)

Buiten de stadsmuren mag je de Fontana delle 99 Cannelle niet missen. En vergeet de Basiliek van Santa Maria di Collemaggio met de eerste Heilige Deur niet. Deze werd het symbool van de bevingen toen het dak live op televisie instortte, maar is sinds kort weer opengesteld voor het publiek.

10. Nationaal Park van de Gran Sasso e dei Monti della Laga

Het Nationaal Park Gran Sasso e dei Monti Laga is het op 2 na grootste Nationaal Park in Italië.

Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga

Het omvat hoge bergtoppen als de Corno Grande en de hoogvlakte van Campo Imperatore, ook wel ‘Klein Tiber’ genoemd, dat een van de bekendste skigebieden is.

Je vindt er steden en dorpjes die een bezoekje zeker waard zijn. Santo Stefano di Sessanio bijvoorbeeld, een middeleeuws vestingsstadje dat tot voor kort zo goed als onbewoond was.

Nu kun je er overnachten in het hotel Sextantio, waar je in een van de gerestaureerde woningen slaapt.

Maar je vindt er ook Rocca Calascio, een vestingwerk uit de 12de eeuw dat je via kronkelende straatjes kunt bereiken.

Het was het decor voor de films The Name of the Rose, met Sean Connery en Lady Hawke met Michelle Pfeiffer en Rutger Hauer in de hoofdrollen.

Meer informatie vind je op de site van het park.

11. Roseto degli Abruzzi

Liefhebber van strand en zee? Dan moet je naar Roseto degli Abruzzi (foto: Unsplash)

Roseto degli Abruzzi is een van de populairste kustplaatsen in de Abruzzen dankzij zijn mooie stranden.

Zoals vele andere dorpen aan de kust bestaat het uit een middeleeuwse kern – het gehucht Montepagano dat op een heuvel ligt – en een nieuwer deel met uitzicht op zee.

Dit deel van de stad werd in het midden van de 19de eeuw aangelegd en heeft nu een prachtig strand, terwijl het zeewater kristalhelder is.

Niet gek dat Roseto verschillende keren de felbegeerde Bandiera Blu heeft gekregen, het internationale keurmerk voor badplaatsen.

Zelf de mooiste plekken in de Abruzzen ontdekken?

Wil je de Abruzzen zelf ontdekken? Ga dan het liefst in het voorjaar of het najaar. Maar als je niet buiten de zomermaanden op vakantie kunt, dan is er geen man overboord. Het is hier minder toeristisch druk dan in Toscane.

TipHier vind je een lijst met de beste en voordeligste plekken om in de Abruzzen te verblijven.

Wat dacht je van Il Giardino Di Epicuro in Rocca San Giovanni? (foto: booking.com)

Jouw mooiste plekken in de Abruzzen?

Heb je zelf tips voor mooie plekken in de Abruzzen die we niet in deze lijst hebben genoemd? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel achter te laten.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Addio Alitalia

Italiaans leren Netflix

Italiaans leren met Netflix