in , , , ,

Videocolumn: Asinara, eiland met een verhaal

Asinara, genoemd naar de daar levende albino-ezels (asini) is een voormalig gevangeniseiland ten noordwesten van Sardinië. Het Italiaanse Alcatraz, zeg maar. Het is ruim een eeuw afgesloten geweest voor het publiek, om precies te zijn van 1885 tot 1997. In de nederzetting Cala d’Oliva woonden de gevangenisbewaarders met hun gezinnen. Maar die zijn al lang en breed vertrokken. Het eiland is teruggegeven aan de natuur en de dieren, als nationaal park. Het is wel te bezoeken via een veerpontje vanaf Sardinië. Of je chartert een bootje, zoals Italië-correspondent Maarten Veeger deed.

Maarten ging buiten het toeristenseizoen met een voormalig gevangenisbewaarder op stap en liet zich rondleiden over dit bijzondere eiland, een van de vele kleine eilandjes die Italië rijk is. Het mooie van de eeuw afsluiting is dat Asinara toeristische ontwikkeling bespaard is gebleven en dat het daardoor het grootste eiland in ongerepte staat in de hele Middellandse Zee is.

De bijzondere bewoners van Asinara

Bekijk het verslag over dit bijzondere eiland in de nieuwste videocolumn op DitIsItalie.nl. Klik op de afbeelding boven in dit bericht om de video te starten. De volgende videocolumn van Maarten Veeger – die we binnenkort zullen publiceren – gaat over twee bijzondere tijdelijke bewoners van het gevangeniseiland: de antimaffiarechters Falcone en Borsellino.

Geschreven door Maarten Veeger

Maarten Veeger kwam er na een korte carrière bij een internationale bank achter dat hij toch vooral journalist wilde zijn. En begon met schrijven op de redactie van het Financieele Dagblad in Amsterdam. Inmiddels is hij ruim tien jaar multimediaal correspondent in Italië. Hij werkt met name voor Het Financieele Dagblad, BNR Radio, RTL Boulevard en sportproducties voor de NOS. In Italië maakt hij video's voor onder meer La Stampa. Hij schreef vier boeken over zijn thuisland, is getrouwd en heeft twee dochters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Campione d'Italia

Campione d’Italia: een stukje Italië in Zwitserland

10 redenen om Sicilië te bezoeken