in , , , , ,

10 redenen om Sicilië te bezoeken

Aan het strand bij Cefalù op Sicilië (foto: Edward Hendriks)

Afgelopen week waren we na te lange tijd weer eens op Sicilië. Elke keer dat je op Sicilië komt, denk je weer: waarom ben ik zo lang weggeweest? Het is niet voor niks dat veel mensen (ja, ook Italianen) dit Het Echte Italië noemen.

Op Sicilië is alles nog net even intenser, geuriger, smaakvoller en Italiaanser dan op het vasteland. Veel mensen komen er voor het strand van Taormina, het ruige landschap van de Etna of de magische Eolische Eilanden. Maar Sicilië is zo ontzettend veel meer dan dat.

Alleen al in het westen van dit eiland met de omvang van België kun je je lange tijd vermaken. Een volstrekt willekeurige top 10 van redenen om binnenkort zelf ook weer eens dit schitterende eiland aan te doen.

1. De smaken en de geuren

Als je uit het vliegtuig stapt, ruik en proef je het al. Hier is alles intens. Of het nu gaat om de geur van duizenden jaren oud bij die bijzondere overblijfselen uit lang vervlogen tijden, over de zilte geur van de zee aan de rotsige kust of over de geur van bloemen op de kleine eilandjes rondom Sicilië.

En die smaken? Daar hoeven we het niet eens over te hebben. Neem alleen al de goddelijke smaak van ambachtelijk Siciliaans ijs.

2. De imposante tempels van Agrigento

De Vallei der Tempels bij Agrigento aan de zuidkust is een echte toeristische trekpleister. Vanuit de hele wereld komen hier toeristen naartoe. En terecht, gezien de soms opmerkelijk goed bewaard gebleven restanten van de Griekse beschaving die Akragas heette.

Wel doe je er goed aan hier in het laagseizoen te komen. Aan het eind van de middag heb je het mooiste licht om de tempels te fotograferen en zijn veel dagbezoekers die met touringcars komen alweer vertrokken.

3. De Scala dei Turchi

Oftewel de ‘Turkentrap’. In het Nederlands klinkt het toch wat minder elegant. Maar bijzonder is-ie wel, dit grote stuk witte rots, niet ver van Agrigento, met traptreden die afdalen in de Middellandse Zee. Je kunt de trappen beklimmen en erop liggen om te zonnen. Bij de Scala dei Turchi vind je ook goudgele stranden waarop je met een beetje geluk (buiten het seizoen) heerlijk rustig kunt zonnen.

Scala dei Turchi bij Agrigento
Scala dei Turchi bij Agrigento (foto: Edward Hendriks)

4. Het uitzicht vanaf La Rocca bij Cefalù

Minder rustig is het over het algemeen aan de noordzijde van Sicilië, bij de populaire badplaats Cefalù. Maar ook dat is verklaarbaar.

Je vindt hier niet alleen een schitterende middeleeuwse stad met een prachtige kathedraal en een van de mooiste stranden van het hele eiland, maar ook La Rocca. Dit is een enorme rots in de vorm van een hoed, die de stad haar naam gaf.

‘Cefalù’ betekent ‘hoofd’ in het Grieks. Het is een hele klim, maar ben je eenmaal boven dan wordt je inspanning ruimschoots beloond met een van de mooiste vergezichten die je op het hele eiland zult zien, op zowel de zee, het binnenland als op Cefalù zelf.

La Rocca met zicht op Cefalù
La Rocca met zicht op Cefalù (foto: Marco IJmker)

5. Het echte eilandleven op Favignana

De Eolische Eilanden worden overspoeld door toeristen. De Egadische Eilanden ten westen van Trapani zijn veel kleiner en het is er veel rustiger, zeker buiten het toeristenseizoen. Het ontbreken van echte highlights speelt natuurlijk ook een rol. Maar daarom zijn ze misschien wel een ideale plek om het échte eilandgevoel te ervaren.

De zeelucht, de frisse bries, de blauwgroene zee. De Egadische eilanden Marettimo, Levanzo en Favignana doen aan de Nederlandse Waddeneilanden denken. Maar ze zijn natuurlijk wel wat rotsachtiger en bergachtiger.

Huur een fiets en doe alle mooie baaitjes en strandjes aan en eet een tonijnspecialiteit op Favignana, het grootste eiland van de drie. Gegarandeerd een heerlijk ontspannende ervaring.

6. Het levendige nachtleven van Trapani

Het is langzaam aan het veranderen, nu veel toeristen met de komst van Ryanair naar het kleine vliegveld ook Trapani beginnen te ontdekken. Toch reizen velen nog steeds direct door naar een andere bestemming en dat is best jammer. Zeker als je wel houdt van wat gezelligheid ’s avonds.

Trapani heeft een kleine maar mooie oude stad op een schiereiland. De straten van de stad zijn bijzonder levendig, vooral ’s avonds en ’s nachts. Als het weer het toelaat (en dat doet het weer hier van het vroege voorjaar tot het late najaar) dan zijn de straten gevuld met veel locals die plezier maken en bars bezoeken.

Overal klinkt muziek en tot midden in de nacht schuiven buggy’s en kinderwagens langs de terrassen waar je van heerlijke cocktails kunt nippen. Ja, Trapani heeft hét.

7. De aardige mensen

Italianen zijn aardige, behulpzame mensen. Dat wisten we al. Op Sicilië lijkt er nog een schepje bovenop te gaan. De mensen zijn open, communicatief en erg gewend aan het buitenleven. Wanneer ze je kunnen helpen, zullen ze het niet nalaten. Waar je ook komt en wat je ook wilt doen.

Verbaas je er niet over als je aan iemand de weg vraagt en een vijftal mensen zich ermee gaat bemoeien. Of, nog waarschijnlijker, ze zien je zoekende blik en spontaan bieden ze je hun hulp aan.

8. Het échte Italië

We zeiden het al in de inleiding. Maar het is te belangrijk om niet even als een apart puntje aan te stippen. Hier is alles intenser, rauwer, echter. Het authentieke Italië in al zijn facetten.

Dus, ja: soms dus ook meer chaos en rommel en armoede aan de oppervlakte, helaas. Maar je moet er wat voor over hebben om het Italiaanste stukje Italië te ervaren.

9. Het weer in oktober (en de rest van het jaar)

Italië heeft veel verschillende soorten klimaten, maar op Sicilië is het weer redelijk constant. Hier heerst een Middellandse Zeeklimaat met zeer hete zomers en zeer milde winters. Het voorjaar en het najaar zijn de beste perioden om af te reizen.

Vorige week hadden we temperaturen van rond de 25 graden, wat zowel prima is om aan het strand te liggen als om wat cultureels te gaan doen. Ook de zee is zeker aan de noordzijde nog heerlijk warm: je loopt er zó in. In de zomer kan Sicilië wat te warm zijn en ben je gedwongen om het tijdens de pranzo rustig aan te doen.

10. Het buitenleven

Ook eind oktober speelt alles zich hier nog buiten af. Je ziet op elk moment veel mensen op straat. Rond de piazza’s in verschillende steden is het lekker druk en levendig. Mensen drinken een biertje of een wijntje staand aan tafels of zitten in aan de straat opgestelde loungebanken grote verhalen met veel gebaren te vertellen.

Geen probleem dus om de hele dag buiten te zijn en een goede therapie om nu nog wat van de mediterrane zon op te pikken voordat we hier weer lange tijd de donkere periode in te gaan.

Wat zijn jouw redenen om binnenkort ook weer eens naar het mooie Sicilië af te reizen?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Videocolumn: Asinara, eiland met een verhaal

jong Italiaans koppel op een Vespa

Je weet dat je een Italiaan begint te worden als…