in , , , , , ,

Column: wat ik van Italië leerde

Wat ik van Italië leerde

Het mooiste wat Italië mij heeft gegeven is de passie. Om van heel kleine, onbelangrijke dingen iets heel moois te maken. Dat niet alles draait om werk of geld. Om ervoor te zorgen dat je niet in een sleur belandt door te kijken naar dingen die je gelukkig maken. Ja, in de loop van de jaren leerde ik veel van Italië.

Tijdens ons verblijf in Lecce bleek maar weer eens: alles gaat hier om en met passie. Of het nu gaat om hoe de wind staat, waar je de beste burrata eet of waar de zon het mooist ondergaat, de leccesi weten donders goed hoe je het leven waanzinnig mooi maakt.

wat ik van Italië leerde 1

Om me heen kijken

Toen ik voor het eerst met mijn familie in Toscane was, leerde ik om me heen te kijken. Mijn ouders namen ons mee naar dorpjes, bezochten eindeloos veel kerken en we liepen de zolen onder onze schoenen vandaan. Wat vond ik alles mooi! Ik weet nog goed dat ik tijdens de eerste vakantie constant dacht: ik vind het hier écht heel mooi… maar waarom in Nederland niet?

In Rome leerde ik niet bang te zijn om alleen te zijn. Zo veel aanspraak had ik Nederland nooit. Met vriendinnen in Rome leerde ik ik korte tijd meer mensen kennen, dan ik in Amsterdam ken.

wat ik van Italië leerde 2

Alleen naar Rome

Toen ik alleen naar Rome ging, zag ik al die mensen weer, ontmoette ik weer nieuwe mensen en als ik alleen uit eten ging, at ik het toetje met de twee tafels naast mij. Ik leerde niet bang te zijn om alleen op avontuur te gaan, mensen aan te spreken en vooral om me geen zorgen meer te maken om wat een ander van mij zou denken.

Ik genoot in mijn eentje van een lunch op Piazza Navona met een Nicci French en een groot glas wijn in de zon, iets wat ik in Amsterdam niet zo snel zou durven.

In Lecce leerde ik de tijd vergeten. Zitten, zonder te denken aan de volgende 10 minuten. Liggen, in de brandende zon, zonder op mijn telefoon te kijken hoeveel likes ik had op mijn Instagram.

wat ik van Italië leerde 6

Zwemmen en eten

Zwemmen, en urenlang stikkend van het lachen tennissen in het water met mijn allerbeste vriendin. Gewoon even liggen na je thuiskomst van een lange dag strand. Uitgebreid douchen om daarna niet in je korte broek en op sandalen uit eten te gaan, maar om te zoeken naar de juiste outfit met de goede schoenen en het past passende haar.

Eten, eindeloze gesprekken voeren met de tafel naast ons over wat écht lekker is en je niet druk maken over hoe laat je je eten krijgt, maar genieten van de prachtige wijn en de lachende mensen op straat.

wat ik van Italië leerde 4

Contact

Zo veel en zo makkelijk contact met de mensen om ons heen. We leerden in onze tijd daar veel mensen kennen die we allebei nog regelmatig spreken. In Lecce (en ook in Rome) heb ik tijdens mijn vakantie echte vriendschappen opgebouwd, omdat ik leerde de tijd te nemen voor de momenten en de gesprekken die daarop volgden.

wat ik van Italië leerde 7

Je hebt inmiddels wel begrepen wat ik van Italië leerde. Ik ben verliefd op Italië, ik verloor mijn hart aan Rome en ik ga ‘vreemd’ met Lecce. Op de ochtend van vertrek werden we huilend wakker. Wat er toen gebeurde…

Dat lees je de volgende keer.

Written by Renee

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Italië toen ik dertien jaar was en mijn familie de eindeloze vakanties in Frankrijk inruilde voor een camping in Italië. In Sarteano om precies te zijn. Na twee weken in Italië was het tijd om naar huis te gaan en dat viel mij zwaarder dan verwacht. Huilend in de auto en getroost door mijn vader, reden wij terug naar Nederland. Sindsdien reis ik zo’n drie keer per jaar naar Italië, soms voor vijf dagen en dan weer voor vier weken. Mijn hart ligt in Rome, maar daar blijft het niet bij. In 2015 ben ik voor het eerst naar Lecce, Salento geweest en binnen drie maanden was ik daar weer terug. Een prachtig gebied in Italië, een nog niet ontdekt paradijs. De volgende trip staat alweer op de planning. Wederom Salento, en daarna roadtrippen van noord naar zuid, want ik wil alles weten en beleven, tot ik besluit echt te emigreren.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je weet dat je date met een Italiaanse vrouw als...

VIDEO: je weet dat je date met een Italiaanse vrouw als…

Stedentrip naar Tivoli