in , , , ,

Column: Lecce, een prachtige verrassing

0
Het strand van Porto Cesareo, vlak bij Lecce (foto: Renee)

Rome is sinds mijn eerste vakantie in Italië mijn ultieme stad. De droom. Na de eerste keer in Rome ben ik wel zo’n tien keer teruggekeerd. Soms voor een paar dagen, een andere keer voor vier weken en zo gaat dat nog steeds. Maar na vier weken Rome in september realiseerde ik mij dat het in september toch net iets te warm is in zo’n grote stad. Een verrassend alternatief bleek Lecce te zijn.

Ik besloot mijn beste vriend in Rome te vragen wat de beste plek in Italië zou zijn als ik een zomervakantie zou willen boeken. Een echte strandvakantie, maar dan wel verblijvend in een levendige stad waar genoeg te doen zou zijn, ook op een eventueel bewolkte dag. ‘Viviana, you go to Salento and then you book appartement in Lecce and rent car. It’s the best,’ zei hij op zijn beste Italiaanse Engels.

De beste plekken in Europa

Toevallig was dat ik net daarvoor een lijst met Europe’s best places to visit had bekeken en daarop stond een B&B Palazzo Gorgoni, in Lecce, Salento.
 En zat niets anders op… dan te boeken.

Ik boekte de vakantie in overleg met mijn beste vriendin al in december 2014, terwijl wij pas op 2 september 2015 zouden vertrekken. Aftellen duurde – licht gezegd – wat lang.

Ik was nerveus in het vliegtuig. Ik ben altijd nerveus als ik naar Italië vlieg, van blijdschap, maar nu was het anders. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Het was spannend. We wisten dat het mooi weer zou zijn. We wisten waar we heen wilden, welke stranden we zouden bezoeken, want ik had alles uitgezocht. Maar waar ik zenuwachtig van werd was met name hoe de stad er echt uit zou zien, wat voor mensen er zouden wonen, wat voor restaurants er zouden zijn en of er een soort van bruisend nachtleven zou zijn.

Ik was het jaar ervoor in Sicilië geweest en dat was waanzinnig, maar ondanks dat, was ik toch zenuwachtig. 

We arriveerden ’s avonds om een uur of acht. 
Het is daar vrij vroeg donker, eerder dan je verwacht. Ik kijk altijd direct naar de gebouwen en hoe ze erbij staan, maar ik kon het die avond niet meteen goed zien.

lecce-salento-10

Restaurantjes en cocktailbars

Toen we het B&B binnenstapten was dat direct een prachtige verrassing. B&B Palazzo Gorgoni, waar wij verbleven, is ongelooflijk mooi. De kamers zijn groot, geweldig ingericht en de eigenaresse Marta is fantastisch. Na een rondleiding door de kamer, douchten we, kleedden ons snel om en verlieten de B&B.

Palazzo Gorgoni ligt in het zijstraat van Piazza Santa Croce, waar een stuk of zeven geweldige restaurantjes zitten. In de cocktailbars verzamelt jong Lecce zich elke avond voor een drankje. Ik kon wel janken. De mensen zagen er allemaal zo mooi uit, de restaurantjes hebben allemaal een geweldig interieur en we zagen of hoorden geen toeristen.

Het was warm. We aten bij Mama Elvira, een tip van Marta. Ik ben haar op de dag van vandaag dankbaar, want het eten daar was werkelijk waanzinnig.

lecce-salento-11

Lecce wordt fantastisch

We ontmoetten direct een drietal jongens die ons als echte Italianen vol trots meenamen door het centrum. Ze stopten ons bij verschillende bezienswaardigheden en vertelden honderduit over de geschiedenis, namen ons direct mee naar een andere straat waar volgens hen drie van de beste cocktailbars van Italië gevestigd zijn.

We maakten lijstjes in onze telefoon met namen van stranden die we zouden moeten bezoeken, welke dag de wind goed stond en welk strand dan het beste zou passen, namen van goede restaurants en ga zo maar door.

En vanaf dat moment wisten we en zeiden we aangeschoten onderweg naar huis tegen elkaar: ‘Dit wordt fantastisch.’

De vakantie in Lecce gaat hier verder.

Written by Renee

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Italië toen ik dertien jaar was en mijn familie de eindeloze vakanties in Frankrijk inruilde voor een camping in Italië. In Sarteano om precies te zijn. Na twee weken in Italië was het tijd om naar huis te gaan en dat viel mij zwaarder dan verwacht. Huilend in de auto en getroost door mijn vader, reden wij terug naar Nederland. Sindsdien reis ik zo’n drie keer per jaar naar Italië, soms voor vijf dagen en dan weer voor vier weken. Mijn hart ligt in Rome, maar daar blijft het niet bij. In 2015 ben ik voor het eerst naar Lecce, Salento geweest en binnen drie maanden was ik daar weer terug. Een prachtig gebied in Italië, een nog niet ontdekt paradijs. De volgende trip staat alweer op de planning. Wederom Salento, en daarna roadtrippen van noord naar zuid, want ik wil alles weten en beleven, tot ik besluit echt te emigreren.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is Italië: 10 keer het beste van 2015

Column: ja dokter, nee dokter