in ,

13 blockbuster-films die je doen geloven dat je in Italië bent

Under The Tuscan Sun
Still uit Under The Tuscan Sun, een van de mooiste films waarmee je direct in Italië bent (beeld: YouTube)

Soms wil je gewoon even wegdromen naar Italië. Dan pak je een goed boek of een goede film en je bent er zó. Hier zijn 13 blockbuster-films waarmee je eventjes echt in Italië waant.

1. Under the Tuscan Sun (2003)

Plot: De onlangs gescheiden schrijfster Frances Mayes (gespeeld door Diane Lane) koopt in een opwelling een villa in Toscane, in de hoop dat dit zal leiden tot een verandering in haar leven.

Deze film is ook een cultklassieker geworden omdat hij zo diep resoneert bij liefhebbers van het idyllische Toscane en het dromerige Positano, dat je vanzelf gaat bedenken hoe je alles wat je bezit kunt verkopen en naar Italië kunt verhuizen.

De film is opgenomen in Toscane, in het charmante stadje Cortona, waar Frances woont en haar huis verbouwt. De auteur heeft haar huis daar nog steeds, hoewel de film eigenlijk werd gefilmd in het nabijgelegen Villa Laura in Montepulciano. In Positano bevindt zich Marcello’s appartement in het mooie Hotel California.

Het gelijknamige boek speelt zich in dezelfde streken af en volgt de film op de voet. Het verhaal is luchtig en herkenbaar en Toscane en de Amalfikust zullen je na het zien niet snel meer loslaten.

Under the Tuscan Sun is onder andere te bekijken via Pathé Thuis.

2. The Italian Job (2003, 1969)

Plot: Deze remake van de thriller uit 1969 zit boordevol actie van het begin tot de laatste scène. In de hoofdrollen Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Jason Statham, Seth Green, Mos Def en Donald Sutherland.

Na een goudroof van $ 35 miljoen in Venetië, keert Steve zich tegen zijn partners en besluit al het goud voor zichzelf te houden. Zijn partners zweren wraak en roepen de hulp in van Steves dochter om het goud uit zijn landhuis terug te krijgen.

Het grootste deel van de film werd opgenomen op locatie in Venetië en Los Angeles, hoewel de achtervolgingsscènes werden gefilmd in het Coventry-district in Engeland, in Turijn en delen van Noord-Italië rond de Dolomieten.

Niemand kan deze scènes kijken zonder op een roadtrip door Italië te willen gaan. Een must-see voor actiefans die houden van plotwendingen.

The Italian Job is onder andere te bekijken via Netflix.

3. La Dolce Vita (1960)

Plot: Journalist Marcello worstelt om zijn plek in de wereld te vinden, verscheurd tussen de allure van de Romeinse jetset en de verstikkende huiselijkheid van zijn vriendin, terwijl hij ondertussen een echte schrijver probeert te worden.

Deze film is een echte klassieker, en de zwart-wit cinematografie is volkomen tijdloos. Dit is ook de film waarnaar wordt verwezen in Under The Tuscan Sun en wereldberoemde is de scène in de Trevinfontein.

Als je van zwart-witfilms en film noir houdt, moet je La Dolce Vita zien: simpelweg een van de beste films over Italië!

La Dolce Vita is onder andere te bestellen op dvd via bol.com.

4. The Godfather (1972)

Plot: Dit maffia-drama draait om een machtige Italiaans-Amerikaanse misdaadfamilie, de Corleones. De sterrencast bestaat uit Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte en Diane Keaton. De ouder wordende patriarch van een misdaaddynastie draagt ​​de controle over zijn rijk over aan zijn onwillige zoon die aan de macht komt als het meedogenloze hoofd van de misdaadfamilie.

Wie kent The Godfather niet? Michael wordt tegen wil en dank in hoofd van de machtige Corleones. Terwijl zijn huwelijk en vriendschappen uit elkaar vallen, moet hij ervoor zorgen dat hij de familievijanden op afstand houdt.

De film werd gedeeltelijk opgenomen in de stadjes Savoca en Forza d’Agrò op Sicilië (dus niet in Corleone, dat in de jaren 70 al te modern werd bevonden).

Het eerste deel van de trilogie wordt beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt (maar deel 2 en 3 zijn ook goed!). De film won Academy Awards voor Beste Film, Beste Acteur en Beste scenario en werd hij genomineerd in 7 andere categorieën.

The Godfather is onder andere te bekijken via Pathé Thuis.

5. Eat, Pray, Love (2010)

Plot: Een getrouwde vrouw (gespeeld door Julia Roberts) realiseert zich hoe ongelukkig haar huwelijk eigenlijk is en wil haar leven een andere wending geven. Na een pijnlijke scheiding vertrekt ze op een wereldreis om ‘zichzelf te vinden’.

Het uitgangspunt van de midlifecrisis is misschien wat cliché, maar Eat, Pray, Love is mede dankzij het Italiaanse landschap en het Italiaanse eten een klassieker.

Alleen al de Romeinse gerechten die Julia Roberts in deze film nuttigt, doen je verlangen om direct naar Italië af te reizen. Van prosciutto e melone en carciofi alle romana (artisjokken) tot borden vol spaghetti al pomodoro!

Eat, Pray, Love is onder andere te bekijken via Netflix.

6. La Grande Bellezza (2013)

Plot: De Italiaanse schrijver Jep Gambardella is een knappe man, die dagelijks het middelpunt van hippe feestjes is. Met verbittering denkt hij terug aan zijn jeugdliefde en besluit na zijn 65ste verjaardag het schrijven weer op te pakken.

De hedonistische maar weemoedige gepensioneerde schrijver Jep Gambardella (Toni Servillo) is de hoofdpersoon van Paolo Sorrentino’s film uit 2013, maar Rome is de echte ster.

Van de kloosters en heilige kamers van de kerken van de stad tot de grote palazzo’s van de rijke inwoners, de schoonheid en pracht van Rome wordt gebruikt om het contrast tussen de lege cultuur van de hedendaagse high society en de hoge cultuur van het verleden van Italië te benadrukken.

De film bevat geen duidelijk verhaal, maar volgt Jep die de balans opmaakt van zijn leven en analyseert wat het betekent om de beste decennia van zijn leven te hebben doorgebracht in de literaire en creatieve kringen van Rome, in de nachtclubs en cafés, maar zonder de grote liefde van zijn jeugd.

Dit klinkt allemaal afgezaagd en nostalgisch, maar op de een of andere manier zorgt Sorrentino ervoor dat dit niet het geval is.

La Grande Bellezza is onder andere te bekijken via Pathé Thuis.

7. The Tourist (2010)

Plot: Wiskundeleraar Frank Tupelo (Johnny Depp) reist na een gebroken hart naar Europa en vindt de verleidelijke Elise (Angelina Jolie) op zijn pad. Hun schijnbaar onschuldige flirt verandert in een gevaarlijk kat-en-muisspel, terwijl verschillende mensen denken dat Frank Elises diefachtige minnaar is.

Deze film doet je ernaar verlangen Italië met de trein te ontdekken. Scènes tonen het weelderige en prachtige landschap waarvan je je eenvoudige kunt voorstellen dat dit jouw reis is.

Hoewel het plot in deze film zich snel openbaart zodra ze Venetië hebben bereikt, zijn de beelden alleen al de moeite waard.

Hopelijk kent jouw trip naar Italië een gelukkiger einde!

The Tourist is onder andere te bekijken via Prime Video.

8. A Room With A View (1985)

Plot: Wanneer Lucy Honeychurch en haar chaperonne Charlotte Bartlett zich in Florence geconfronteerd zien met een kamers zonder uitzicht, komen medegasten mr. Emerson en zijn zoon George tussenbeide om de situatie te verhelpen. Eenmaal terug in Engeland blijkt dat de ontmoeting met de Emersons en haar ervaringen in Toscane haar huwelijksplannen zullen beïnvloeden.

Dit verhaal is gefilmd tegen de prachtige achtergrond van Florence en het omliggende Toscaanse platteland, waaronder de stad San Gimignano. Niet alleen is het verhaal prachtig in beeld gebracht, maar ook de verwijzingen naar naar Puccini, een van Italiës meest vermaarde operacomponisten.

Het hotel dat voorkomt in de film waar Charlotte en Lucy verblijven, is het fictieve Pensione Bertolini (in het echt Hotel degli Orafi) dat aan de oevers van de rivier de Arno ligt.

Het is een prachtig hotel en alleen al vanwege het geweldige uitzicht een verblijf waard. Want als je in Florence bent, heb je altijd een kamer met uitzicht nodig!

A Room With A View is onder andere te bestellen op dvd via bol.com.

9. La vita è bella/Life is Beautiful (1997)

Plot: Een Italiaanse-Joodse bibliothecaris wordt samen met zijn vrouw en zoon naar een nazi-concentratiekamp gestuurd. Hij gebruikt zijn verbeeldingskracht om het allemaal een groot ​​spel voor zijn zoon te laten lijken en hem zo te beschermen tegen de verschrikkingen van de oorlog.

De film is een aangrijpende tragikomedie met in de hoofdrollen Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini. Het eerste deel van de film is een teder en romantisch verhaal over een zachtaardige Italiaans-Joodse ober die een boekwinkel wil openen en uiteindelijk het hart van het meisje van zijn dromen wint.

Later neemt de film een ​​duistere wending, wanneer de ober samen met zijn vrouw en zoon naar een nazi-concentratiekamp wordt gestuurd. Het wordt een oprecht en ontroerend verhaal over een vader die net doet alsof het allemaal één groot spel is waarmee punten te verdienen zijn. Dat gaat door tot aan het bitterzoete einde van de film.

De film werd grotendeels opgenomen in Arezzo, ten zuidoosten van Florence in Toscane. Sommige scènes werden gedraaid in het nabijgelegen Cortona en sommige in Terni in Umbrië.

De film werd alom geprezen en won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes in 1998 en won 3 Academy Awards, waaronder die voor beste buitenlandse film en beste acteur, naast de vele andere prijzen.

La vita è bella is onder andere te bestellen op blu-ray via bol.com.

10. Gladiator (2000)

Plot: De voormalige Romeinse generaal Maximus verwerft grote bekendheid als gladiator in de arena en wreekt de moorden op zijn familie en de moord op zijn keizer.

Gladiator is een actiefilm en een drama in één. Met Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Ralf Möller, Oliver Reed, Djimon Hounsou, Derek Jacobi, John Shrapnel en Richard Harris.

Twee belangrijke scènes uit de film werden gefilmd in het prachtige Toscane Val d’Orcia, terwijl andere scènes werden gefilmd in Engeland, Marokko en Malta.

De Toscaanse scènes, samen met de beklijvende soundtrack, spelen zich af op een van de meest pittoreske plekjes van heel Italië, de vredige en groene Val d’Orcia, die een scherp contrast vormt met de bloeddorstigheid in het Colosseum van Rome.

Glooiende tarwevelden en statige, zuilvormige cipressen met tussendoor slingerende wegen naar stenen boerderijen. Het Italiaanse landschap wordt niet Italiaanser dan in deze film.

Gladiator is onder andere te bekijken via Netflix.

11. Angels and Demons/Inferno (2009)

Plot: Wanneer wetenschapper Robert Langdon de herrijzenis ontdekt van een oude broederschap die bekend staat als de Illuminati, vliegt hij naar Rome om het Vaticaan te waarschuwen. Langdon bundelt zijn krachten met de mooie Italiaanse Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) en volgt een eeuwenoud spoor in de hoop te voorkomen dat het dodelijke complot van de Illuminati tegen de Rooms-Katholieke Kerk tot wasdom komt.

Als je een liefhebber bent van Italiaanse oudheden, is deze film een ​​must-see. Het is het vervolg op de epische roman De Da Vinci Code van Dan Brown, die zich afspeelt tegen de warme achtergrond van Rome. Het voelt bijna als een geheim inkijkje in het Vaticaan en zijn geheime archieven.

Tom Hanks speelt de rol van Langdon met verve.

Angels and Demons is onder andere te bekijken via Netflix.

12. The Talented Mr. Ripley (1999)

Plot: Eind jaren vijftig wordt Tom Ripley vanuit New York naar Italië gestuurd om Dickie Greenleaf, een rijke en verwende miljonair playboy, op te halen. Maar als deze taak mislukt, neemt Ripley extreme maatregelen.

Een spannende film vol mysterie en spanning, die je keer op keer kunt kijken als je zin hebt in Italië. De cinematografie maakt het verwrongen titelpersonage, briljant gespeeld door Matt Damon, tilt de film naar het volgende niveau.

Deze films is zonder twijfel een van de beste films over Italië die volledig in Italië is gefilmd, afgezien van de openingsscènes in New York City. De idyllische Italiaanse filmlocaties zijn onder meer het eiland Ischia, Napels, Positano, Venetië, Rome en Sicilië.

Ondanks het spannende plot, toont het Italië op zijn best met zoveel rustige streken die veel toeristen nooit te zien krijgen, tenzij je je buiten de gebaande paden begeeft.

The Talented Mr. Ripley is onder andere te bestellen op dvd via bol.com.

13. To Rome With Love (2012)

Plot: Tegen een Romeins decor zie je de met elkaar verweven verhalen van een arbeider die wakker wordt en ontdekt dat hij een beroemdheid is, een architect die teruggaat naar de straat waar hij als student woonde, een jong stel op huwelijksreis en een gefrustreerde operaregisseur op zoek naar zangtalent.

In deze hilarische Woody Allen-komedie volg je een aantal gelijktijdige verhaallijnen tegen de verbluffende achtergrond van Rome.

Alec Baldwin en Penelope Cruz zijn geweldig om naar te kijken, en de tot de verbeelding sprekende scène waarin Roberto Benigni een gewone man speelt die plotseling en op onverklaarbare wijze beroemd is briljant.

Maar de film laat Rome er nog mooier uitzien met geweldige cinematografie en shots zoals de zonsondergang op de Spaanse Trappen.

To Rome With Love is onder andere te bekijken via Pathé Thuis.

Wat is jouw favoriete film waarmee je voor even wegdroomt naar Italië?

Bronnen: travlinmad.com, this-is-italy.com, imdb.com

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bardolino aan het Gardameer

Bardolino aan het Gardameer: 10 tips voor een fantastische vakantie

Design is terug in Milaan!