in , , , ,

Design is terug in Milaan!

Milan Design Week 2021 (foto's: Aart Heering)

Het heeft erom gehangen, maar toch is het mogelijk gebleken. Na 2,5 jaar gedwongen rust is op 5 september de Milan Design Week geopend, het jaarlijkse evenement van vakmanschap en kunst dat de Lombardische hoofdstad een week lang tot designcentrum van de wereld maakt.

Eigenlijk is april de maand van de beurs, maar dit voorjaar was dat vanwege de pandemie ondenkbaar en tot volgend jaar wilden makers, kopers, liefhebbers en journalisten echt niet wachten. 

Het resultaat is een bescheidener versie dan normaal. De klassieke Salone del Mobile, de meubelvakbeurs waaruit in de afgelopen jaren de Design Week is voortgekomen, is ditmaal nogal pover.

Op het enorme beursterrein in Rho, net buiten Milaan, zijn ditmaal slechts 4 van de gebruikelijke tentoonstellingshallen gevuld. Maar in de stad zelf is de creatieve sector wel weer prominent aanwezig, verspreid over verschillende wijken, palazzi, ateliers en voormalige fabrieken.

De Hongqi S9: een samenwerking tussen Italië en China die resulteert in een elektrische bolide die 400 km/h haalt

Minder uitbundig

Maar het is wat minder uitbundig dan in voorgaande jaren. Straten en pleinen die toen vol stonden met stands en objecten, zijn nu vrijwel leeg en zonder veel verrassende en bizarre objecten, als je de hangende olifant in de Via Cortona, weer terug als designstraat bij uitstek, en de suikermuur in Palazzo Litta niet meerekent.

Door corona is ook het publiek anders: veel meer Italianen, weinig toeristen en praktisch geen Aziaten en Amerikanen. Maar de bezoekersmenigte is wel groot genoeg om voor lange rijen te zorgen, vooral door de controle op de green pass, waar in Milaan strikt de hand aan wordt gehouden.

Dat neemt niet weg dat er tijdens deze Design Week 2021 in de stad een opgewekte atmosfeer heerst. De designers zijn tevreden dat ze eindelijk weer uit hun creatieve krochten kruipen kunnen, de bezoekers halen hun hart op aan mooie voorwerpen en ideeën en de journalisten kunnen hun werk weer normaal doen.

Masterly

Daarbij is het aangenaam te constateren, dat een van de meest bezochte evenementen Masterly is, de gezamenlijke tentoonstelling van 80 Nederlandse designers bijeengebracht in het statige Palazzo Turati op weinig meer dan 100 meter van de Milanese Dom. Dat zijn er nogal wat en de Masterly definitie van Dutch Design is dan ook behoorlijk breed.

Damestasje met binnenverlichting van Minois

Zodoende kun je in Palazzo Turati een boeiende variatie aantreffen, van tuinameublementen en geavanceerde scharnieren via wandtapijten, kastjes en hightech damestassen met ingebouwde verlichting (handig om in het donker wegwijs te worden in de chaos) tot aan decoratieve glassculpturen, schilderportretten van Anton Corbijn en computergestuurde replica’s van Hollandse meesters.

Armando en Appel door fotograaf Anton Corbijn

Orchideeën in plaats van tulpen

De inrichting van deze 5de editie, verdeeld over 2 verdiepingen met rijk beschilderde wanden en een dak met schitterend uitzicht over het centrum van Milaan, is grotendeels hetzelfde gebleven, met één opmerkelijk verschil: de tulpen die in de vorige jaren het atrium opsierden, zijn vervangen door een zee van orchideeën.

Nicole Uniquole van Masterly is tevreden over de belangstelling voor Masterly tijdens de Milano Design Week

Minder typisch Nederlands, maar ja, de Design Week valt ditmaal in het najaar en dan bloeien de tulpen niet. Het resultaat is er niet minder indrukwekkend door.

‘De Nederlanders hebben Milaan niet in de steek gelaten’ ondanks de coronadreiging, schreef de Corriere della Sera op de openingsdag dankbaar.

Inderdaad zijn tussen de overmaat aan Italiaanse designers en bedrijven andere landen veel minder aanwezig. Weliswaar schermen ook België en Zuid-Korea met een eigen ‘paviljoen’, maar dat bestaat uit maar 1 of 2 ruimtes met werken van een handjevol ontwerpers.

Daardoor kon Masterly, inmiddels een begrip op de Design Week, dit jaar ook rekenen op enorme belangstelling van journalisten. Volgens organisator Nicole Uniquol ‘ook van Amerikanen en Japanners. We hadden daar helemaal niet op gerekend, maar ze waren er wel!’ zegt ze vergenoegd.

Prismastoel van en met Elise Luttik

Reden genoeg om nu al uit te kijken naar de eerstkomende editie van de Design Week, die als alles goed gaat weer gewoon in april wordt gehouden. Met meer deelnemers, nog meer leven in de stad en natuurlijk weer met Masterly-tulpen.

En als toetje nog heel ander Dutch Design in Milaan

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Under The Tuscan Sun

13 blockbuster-films die je doen geloven dat je in Italië bent

13 plekken rond het Gardameer die je gezien moet hebben