in ,

Top 11 best bezochte musea van Italië

De top 11 beste Italiaanse musea
Wenteltrap in de Vaticaanse Musea (foto: Unsplash)

De laatste 2 jaar was het treurig gesteld met het museumbezoek vanwege je-weet-wel. Maar in Normale Tijden doen de Italiaanse musea het geweldig. Er zijn er dan ook duizenden in Italië, van de overbekende, door miljoenen toeristen bezochte musea in Rome tot obscure musea die ergens in een schuurtje een handvol bezoekers per jaar verwelkomen.

De Italiaanse Touring Club (vergelijkbaar met de ANWB in Nederland) doet jaarlijks onderzoek naar de beste Italiaanse musea, gebaseerd op het aantal bezoekers.

Dit is de top 11, gebaseerd op de meest recente bezoekerscijfers:

1. Parco Archeologico del Colosseo

Het Colosseum is de grootste attractie van Rome (foto: Unsplash)

Een van de grootste musea (letterlijk) in Rome is het Colosseum. Het had nog veel mooier kunnen zijn, als ze er in het verleden wat zuiniger mee om waren gesprongen. Maar alsnog is dit dé plek om weg te dromen bij de gevechten tussen gladiatoren van meer dan 2.000 jaar geleden.

Deze topattractie trekt zomaar 7,5 miljoen bezoekers per jaar. Zaak is dus om je bezoek goed voor te bereiden, niet in de laatste plaats om te voorkomen dat je uren in de brandende zon in de rij staat.

Tip: koop een combikaartje met het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, die andere must-sees in het Archeologisch Park Colosseum.

2. Musei Vaticani

Het plafond van de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea (foto: Pixabay)

De Vaticaanse Musea behoren tot de grootste en indrukwekkendste kunstverzamelingen ter wereld. Aan het einde van de 15de eeuw gaf paus Sixtus IV opdracht deels aangekochte en deels geroofde kunst van over de hele wereld bijeen te brengen in een groots museum.

De musea bestaan uit wel 54 galerijen met duizenden kunstschatten. De topattractie is de Sixtijnse Kapel, gelegen aan het einde van een gang van meer dan een kilometer lengte.

Sommige toeristen rennen langs alle andere kunst om maar zo snel mogelijk in die Sixtijnse Kapel te komen, waar je overigens niet mag fotograferen. Meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar passeren de poort van de Vaticaanse Musea.

3. Gallerie degli Uffizi

De Gallerie degli Uffizi in Florence (foto: Unsplash)

De Gallerie degli Uffizi in Florence vormen de Serie A van de wereldwijde kunst. Je vindt dit museum naast het Palazzo Vecchio in het centrum van de stad in paleis dat ooit eigendom was van de De’ Medici-familie.

Al in 1580 werd het als museum geopend, waarmee het het oudste museum van Europa is én een van de topattracties in Florence en in heel Toscane.

Je vindt hier beroemde werken zoals de zoals ‘de Geboorte van Venus’ of de ‘Lente’ van Botticelli, ‘Tondo Doni’ van Michelangelo, ‘Venus van Urbino’ van Titiaan en ‘Medusa’ van Caravaggio en werken van Leonardo da Vinci. Vooral veel werken uit de Italiaanse renaissance, maar ook uit de oudheid en de late barok.

Als bezoeker van de Gallerie degli Uffizi loop je in chronologische volgorde langs alle schilderijen en beeldhouwwerken. En dat doe je zeker niet alleen. Dit belangrijke museum trekt 4,4 miljoen bezoekers per jaar.

4. Parco Archeologico di Pompei

Bakkerij in Pompeï
Bakkerij in Pompeï (foto: Edward Hendriks)

Natuurlijk, het Archeologisch Park Pompeï. Dat moet wel in de top 10 staan en dat doet het dan ook, met zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar.

Als kind keken we allemaal al gefascineerd in de schoolboeken naar die plaatjes van mensen die door de hete as van de Vesuvius waren overvallen en versteend en verstild waren in de tijd.

Lopend door deze oude Romeinse stad val je van de ene verbazing in de andere. Zo veel te zien en zo goed bewaard gebleven: de Romeinse bakkerij, het badhuis, de arena, de winkels, de straten, de muurschilderingen in villa’s van voorname families. Het is allemaal even bijzonder en van wereldklasse.

Het is goed om te weten dat er de afgelopen jaren veel geld in is gestoken om deze kunstschatten nog beter te presenteren en te conserveren.

Als er één museum is dat je minstens een keer moet zien in je leven, dan is het dit uitgestrekte archeologisch park aan de voet van de Vesuvius. Trek wel goede wandelschoen aan, want het gebied is gróót!

5. Galleria dell’Accademia di Firenze

De beroemde David van Michelangelo in de Galleria dell’Accademia di Firenze (foto: Unsplash)

Het topstuk van de Galleria dell’Accademia in Florence is natuurlijk het beroemde witte beeld van de David van Michelangelo. Dit beeld stond oorspronkelijk buiten, op het piazza, maar daar staat nu een replica. De oorspronkelijke David bewonderen jaarlijks zo’n 1,7 miljoen toeristen van over de hele wereld.

Behalve kunst van Michelangelo vind je in dit Florentijnse museum ook werk van onder andere Botticelli, Allessando Allori en Del Sarto.

De Galleria dell’Accademia werd in 1563 opgericht door de kunstenaars Bartolomeo Ammanati, Agnolo Bronzino en Giorgio Vasari, die er de eerste kunstacademie van Europa mee openden.

In 1784 kwam de kunstcollectie die diende als inspiratie en voorbeeld voor de studenten. Behalve de beelden zijn er ook schilderijen van Florentijnse kunstenaars, religieuze prenten uit de middeleeuwen en een collectie werk van de studenten aan de academie.

6. Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht met daarvoor de Engelenbrug (foto: Unsplash)

Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, dateert uit de 2de eeuw en diende oorspronkelijk als mausoleum voor keizer Hadrianus.

In de loop van de geschiedenis werd het achtereenvolgens een pauselijke burcht en deel van de verdedigingslinie van Rome. Vanuit het Vaticaan loopt nog altijd een vluchttunnel naar de burcht.

In het gebouw is een museum met tal van kunstvoorwerpen gevestigd. Let ook op de gelijknamige brug over de Tiber tegenover de burcht.

7. Museo Egizio

Standbeeld van Ramses II en de Egyptische goden Amon en Moet in het Egyptisch Museum van Turijn (foto: Wikimedia)

Het Museo Egizio – het Egyptisch Museum – in Turijn is een van de grootste en belangrijkste musea van heel Italië. Het is een archeologisch museum met de grootste collectie Egyptische kunstschatten buiten Egypte zelf. Daar komen jaarlijks zo’n 850.000 bezoekers op af.

Het museum is gehuisvest in het gebouw van de Accademia delle Scienze. Het kon zo’n bijzonder collectie opbouwen door de noeste arbeid van Italiaanse archeologen in Egypte. De verzameling oudheden is groot en indrukwekkend. Ook in dit museum is alles in chronologische vorm in de zalen geplaatst.

De apotheose wordt gevormd door de koningsgalerij met het beeld van Ramses II. Ook bijzonder zijn de 3 versies van het Dodenboek, de tombe van Iti en Neferu en het beeld van Seti II.

Het museum heeft er veel aan gedaan om het ook interessant en leuk te maken voor kinderen.

8. La Veneria Reale

Alles is groot, groter, grootst in La Veneria Reale bij Turijn (foto: Unsplash)

Het gebeurt niet elke dag dat je in een koninklijke residentie rond kunt lopen, maar in La Veneria doen zo’n 840.000 bezoekers per jaar het. Je vindt dit barokke paleis met zijn uitgestrekte tuinen aan de rand van Turijn. Het wordt ook wel het Versailles van Italië genoemd.

Die voormalige koninklijke familie staat bij ons bekend als het Huis van Savoye. Dit buitenverblijf werd ook wel gebruikt voor de jacht in de natuur bij Turijn.

In het centrum van de stad zelf vind je trouwens ook een koninklijk paleis dat een bezoek verdient. Wist je dat Turijn de eerste hoofdstad van Italië was, van 1861 tot 1870?

9. Reggia di Caserta

De Reggia van Caserta vanuit de lange tuin (foto: Pixabay)

47.000 vierkante meter paleis, 1.200 kamers en een tuin van 3 kilometer lengte. De Reggia di Caserta is misschien wel de grootste koninklijke residentie ter wereld.

Tussen 1780 en 1861 heeft het dienst gedaan als woon- en werkpaleis van de koningen van Napels en Sicilië. Het paleis ligt even ten noorden van de stad Napels en veel bezoekers van die stad brengen dan ook een bezoek aan dit barokke paleis met zijn uitgestrekte tuin en grootschalige fonteinen.

730.000 bezoekers vergapen zich jaarlijks aan de pracht en praal die Carlo di Borbone hier aan het begin van de 18de eeuw liet bouwen.

Architecten waren Luigi Vanvitelli en later zijn zoon Carlo Vanvitelli. Leuk weetje: Luigi Vanvitelli (geboren als Lodewijk) was een zoon van de Nederlander Casper van Wittel, een Nederlandse landschapsschilder die zich rond 1675 vestigde in Rome.

10. Villa Adriana e Villa d’Este

Villa Adriana in Tivoli: een van de mooiste plekken van Lazio
Villa Adriana in Tivoli: een van de mooiste plekken van Lazio (foto: Wikimedia)

Het prachtige Villa d’Este staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De villa is vanbinnen bijzonder mooi gedecoreerd en ook in de tuin vol waterornamenten met honderden fonteinen is het genieten.

Villa Adriana is een behoorlijk groot park vol overblijfselen uit de Romeinse tijd, ooit gebouwd als luxueus buitenverblijf voor keizer Hadrianus. Het omvatte onder andere theaters, thermen en waterpartijen, waarvan je vandaag de dag nog veel terug kunt zien.

Je hebt hiervoor zeker een halve dag nodig, maar je kunt je er ook langer vermaken. Naast de vele ruïnes is het park ook rijk aan bomen en er zijn diverse fonteintjes met drinkwater.

Op de eerste zondag van de maand kun je gratis naar binnen, en ook op speciale culturele dagen. Combikaartjes voor de beide villa’s kun je kopen via de website.

11. Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Een van de ‘gerechten’ uit de menukaart van een Romeins bordeel (foto: Edward Hendriks)

Het Museo Archeologico Nazionale di Napoli is een van de belangrijkste musea ter wereld op archeologisch gebied. Niet verwonderlijk dat het bijna 700.000 bezoekers per jaar trekt.

Die komen hier om de spectaculaire stukken uit Pompeï en Herculaneum te bekijken. Die vind je namelijk al lang niet meer op de plek van de opgravingen, maar hier in het Archeologisch Museum van Napels. Stuk voor stuk zijn het voorwerpen die ons veel vertellen over de Romeinse beschaving uit de 1ste eeuw.

Of zouden al die bezoekers stiekem voor het gabinetto segreto komen, een overzicht van goed bewaard gebleven, antieke erotische kunstwerken uit de gedoemde steden? Wie zal het zeggen.

Welke van de Italiaanse musea uit deze top 11 heb jij al met eigen ogen gezien?

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groeten uit de Laars deel 4: Yolanda, Rob en Quyaro in Barna

De charme van Tolentino in De Marken