in

2 juni: Festa della Repubblica

Frecce Tricolori 2016

Op 2 juni is het in Italië het Feest van de Republiek. Een soort Koningsdag, maar dan eh… zonder koning. Het hoogtepunt in Rome is zonder twijfel het optreden van de Frecce Tricolori, het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht.

Op 2 juni is er een grootse militaire parade in de hoofdstad Rome. Ook zijn er overal plechtige ceremonies te bewonderen. Maar het absolute hoogtepunt van het feest vormen de driekleurige pijlen van de Frecce.

Hoogtepunt van La Festa della Repubblica: Frecce Tricolori

Met hun echt Italiaanse straaljagers vliegt het demoteam op 2 juni laag over de Eeuwige Stad om een rokerige driekleur achter te laten.

Een heel spektakel vanaf de grond, maar zeker ook vanuit de lucht. Het onderstaande filmpje werd aan boord van een van de Aermacchi-jets geschoten. Op de beelden zie je hoe de luchtacrobaten Rome in slechts 30 seconden doorkruisen. Niet met je ogen knipperen, anders is al het moois alweer voorbij!

De Frecce vanuit de lucht

Italië, een jonge republiek

Italië is nog niet zo lang één land en nog minder land een republiek. Nadat Italië 85 jaar een koninkrijk was, kozen de inwoners in 1946 voor de staatsvorm van een republiek. De reden was dat de koning Victor Emanuel III de zijde van Mussolini had gekozen. Hij trad vlak voor het referendum nog af te gunste van zijn zoon Umberto II, maar dat kon de Italiaanse monarchie niet meer redden.

Meeloopkoning Victor Emamuel III vergooide de monarchie (foto: Wikimedia)

Tegelijkertijd met de overgang van monarchie naar republiek werden de mannelijke nakomelingen van het Huis van Savoye, het Italiaanse Koninklijk Huis, verbannen uit Italië. Pas in 2002 waren ze weer welkom om voet op Italiaanse bodem te zetten.

Om de voormalige Koninklijke Familie weer toegang tot Italië te geven werd de grondwet die in 1948 werd geïntroduceerd weer aangepast. Die compleet nieuwe grondwet van na de Tweede Wereldoorlog werd door alle groepen uit de samenleving geschreven en moest voorkomen dat fascisten ooit nog de macht konden grijpen. Waarom die grondwet zo’n bejubeld document is, lees je hier.

Nationale feestdag

De tweede juni is eigenlijk de enige échte nationale feestdag van Italië. Je kunt deze dag vergelijke met de 14de juli in Frankrijk en Onafhankelijkheidsdag in Amerika. Naast het Feest van de Republiek zijn ook Bevrijdingsdag op 25 april en de Dag van de Arbeid op 1 mei belangrijke dagen.

Op 2 juni zie je natuurijk ook overal de Italiaanse driekleur fier wapperen. Daarnaast kun je zomaar ergens het volkslied Fratelli d’Italia (ook bekend als Il Canto degli Italiani, het Lied van de Italianen) horen. Net als bij Koningsdag hier zijn er overal ook optredens en concerten op 2 juni.

Het volkslied van Italië

Het volkslied van Italië werd geschreven door Goffredo Mameli, in het midden van de 19de eeuw. In die tijd was was het onrustig in Italië en nogal lastig om de eenheid te bewaren. Dat lees je terug in de tekst van het lied.

Dit zijn de eerste regels vertaald naar het Nederlands:

Broeders van Italië,
Italië is opgestaan.

Met de helm van Scipio
het hoofd getooid.

Waar is de overwinning?
Laat haar voor Italië buigen,
want als slavin van Rome
is zij door God geschapen.

Voordat Italië een republiek werd, was de verjaardag van het Statuto Albertino op de eerste zondag in juni de nationale feestdag. Dit statuut was de grondwet die Charles Albert van Sardinië op 4 maart 1848 aan het Koninkrijk Sardinië in Italië had verleend.

Reis je in juni naar Italië? Overweeg dan eens om het Feest van de Republiek mee te vieren!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stedentrip naar Tivoli

Italiaans leren met Nuovo Espresso