in , ,

De dans van de duivels

Het is een traditie die teruggaat op de middeleeuwen. In het dorp Prizzi, dicht bij Palermo op Sicilië, vindt op Paaszondag een bizar ritueel plaats. Locals dragen er rode pakken en afschrikwekkende metalen maskers. Ze representeren duivels en laten zich vergezellen door een figuur in een geel pak, die de Dood zelf moet voorstellen. Het is de jaarlijks terugkerende ‘dans van de duivels’.

In een duivelse processie gaan ze door het dorp heen, waarbij ze omstanders vastpakken en ze vrijlaten in ruil voor geld en snoep. Doel is natuurlijk om zo veel mogelijk zielen te verleiden naar de hel te gaan.

In de middag krijgen de Dood en z’n duivels concurrentie als de Maagd Maria en de Verrezen Christus, begeleid door engelen met zwaarden, zich ermee gaan bemoeien. Dan vindt de daadwerkelijke ‘dans van de duivels’ (op z’n Siciliaans: ‘u ballu di diavuli’) plaats, waarbij de in het rood gestoken duivels en de Dood de confrontatie met het goede proberen te vermijden.

u ballu di diavuli

Uiteindelijk overwint het goede: de engelen slagen erin de duivels te verslaan.

Wie is er weleens met Pasen bij dit evenement of een ander Italiaans evenement met heidense kenmerken geweest?

Bron: prolocohippanaprizzi.it

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Koken voor kardinalen van Bartolomeo Scappi

Column: kleren maken de man