in

The Italian Dinner

Een werk van leerlingen van de fotoacademie

The Italian Dinner

Een familie aan tafel. Intrige, schoonheid, liefde, woede. Overvloed en decadentie.The Italian Dinner. Zo heet de foto. Een Italiaanse maffiafamilie in al haar klassieke glorie. Zoals ze werd geportretteerd door Maria Goos in haar recente tv-serie.

De Italiaanse gebaren, de pater familias, la cucina, de mammoni. Extravert. De fotografen maakten gebruik van bekende Nederlandse acteurs voor een expressief beeld. Een wat al te stereotyperend beeld van ‘de Italiaan’. Het beeld dat leeft en tot stand is gekomen door Amerikaanse films over de Italiaanse cultuur. En dat alles bij elkaar aan één tafel zorgt voor een bevestiging van een stereotype. Maar het is een kunst om dat zo precies uit te beelden.

Stereotypering

Ik vraag me af of Italianen deze stereotypering kunnen waarderen. Alsof je de Nederlander vastlegt met een euthanasiespuit in de handen, daarnaast iemand met een joint en een bord met hutspot op tafel. Als de Italiaan dat zou vastleggen, zou Maxima zeggen dat de ‘Nederlander’ niet bestaat. En dan  zouden wij het allemaal met haar eens zijn.

Beschaafder

Maar wij houden van dit beeld. Dit is waarom mensen Italiaans gaan leren en er op vakantie gaan. En de Italiaan heeft het ook een beetje aan zichzelf te danken. Want zeg nou eerlijk: al die drukte om niks. Dat is toch eigenlijk helemaal niet nodig? Nee, in Nederland doen we het beschaafder, rustiger en beheerster. Met iets minder passie en gevaar.

The Italian Dinner is het werk van Laura de Mildt, Helen Arenz en Bram Smulders.

Bella of brutta, wat vind jij?

Point of View probeert het werk van jonge fotografen onder de aandacht te brengen. Bij  pointofview.amsterdam kun je The Italian Dinner bestellen in verschillende formaten.

Foto: Helen Arenz, Bram Smulders, Laura de Mildt

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de italiaanse bouwmarkt

Column: in de Italiaanse bouwmarkt

Supermaan boven het Forum Romanum in Rome

Supermaan boven het Forum Romanum