in ,

Recept: orecchiette met bimi

Orecchiette met bimi
Orecchiette met bimi (foto: Elisabetta Cascino)

Een traditioneel pastagerecht uit Puglia, gelegen in de hak van Italië, is oortjespasta (orecchiette) met een broccoli-achtige groente genaamd cime di rapa. Deze groente is echter in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar, maar bimi is een prima alternatief.

Deze groente zit boordevol vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Deze laatste stof wordt in je lichaam omgezet in vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor een goede werking van je ogen en het gezond houden van je huid. Daarnaast is het rijk aan ijzer, foliumzuur en calcium. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor de orecchiette

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de risotto:

  • 400 gram bimi
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gedroogd chilipepertje/chilivlokken
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 340 gram orecchiette
  • zout
  • versgeraspte kaas (parmiggiano reggiano of gran padano)

Bereiding van de orecchiette met bimi

  1. Zet en pan met water (3 à 4 liter) op voor de pasta.
  2. Was de bimi en snijd eventuele droge uiteinden eraf. Snijd de stelen in 2 à 3 delen (laat de broccolihoofdjes intact).
  3. Hak het chilipepertje en de ansjovis fijn en pers de teentjes knoflook uit. 
  4. Zout het water zodra het kookt en kook de pasta. Voeg de laatste 5 minuten van de gaartijd de bimi toe.
  5. Verwarm in de tussentijd de olijfolie in een ruime pan en voeg de anjovis, knoflook en chilipeper toe. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, want knoflook kan snel verbranden.
  6. Giet de pasta af zodra deze al dente is en vang wat van het kookvocht op.
  7. Doe de pasta met de bimi in de pan met het knoflookmengsel en meng goed door elkaar. Voeg een scheutje kookwater toe om het wat smeuïger te maken. Verdeel over de borden en serveer er de geraspte kaas bij.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekend straatbeeld met schone was in Napels

Napolitaanse mamma’s zijn blij: ze mogen de was buiten blijven ophangen

statale

Italiaanse toestanden: een vakantiehuis zoeken op internet – deel 2