Hoewel je bij appeltaart misschien niet direct aan de Italiaanse keuken keuken denkt, is de torta di mele zeker geen onbekende in Italië. Dit is niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse appeltaart. Waar de laatste vaak een kruimelig, stevig zanddeeg heeft wordt de torta di mele met een soort cakebeslag gemaakt. Daardoor is hij wat luchtiger dan de Nederlandse appeltaart. Verder worden er dunne schijfjes appel bovenop het beslag gelegd en wordt er citroenrasp en/of citroensap toegevoegd.
Het voordeel is dat de torta di mele niet per se met roomboter gemaakt hoeft te worden. Dit scheelt een hoop calorieën. De cake krijgt een iets andere structuur, maar is zeker niet minder lekker! Gebruik bij voorkeur een lichtzure stevige appel, zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet. Een combinatie van verschillende appels kan natuurlijk ook.
Je kunt de torta di mele speciaal maken voor een verjaardagsfeestje. Maar in Italië hoeft dat helemaal niet. Daar nemen ze het liefst een stukje als merenda (tussendoortje) of zelfs bij het colazione (ontbijt). Daar is natuurlijk niets op tegen, zeker niet omdat deze taart, of misschien beter gezegd, appelcake, een stuk luchtiger en lichter is dan de ‘Hollandse’ appeltaart. Buon appetito!
Ingrediënten voor de torta di mele
Lekkernij voor 6 personen
- klein beetje boter voor het invetten
- 2 appels (Jonagold of een andere lichtzure appel)
- 3 el citroensap
- 110 gram suiker
- 1 tl kaneel
- 150 gram tarwebloem
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei
- rasp van 1 citroen
- 85 gram yoghurt
Overige benodigdheden
- bakvorm van 18 cm doorsnede
- bakpapier

Bereiding van de torta di mele
- Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte (gebruik je een heteluchtoven, verwarm de oven dan voor op 160°C).
- Vet de bakvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd één appel in kleine blokjes van 1 cm. Snijd de andere appel eerst in kwarten en vervolgens in dunne partjes.
- Meng de citroensap, 1 eetlepel suiker en kaneel door elkaar. Verdeel dit over de appelblokjes en de appelpartjes.
- Meng de bloem, het bakpoeder, de resterende suiker en een snufje zout in een kom en meng goed door elkaar.
- Klop in een aparte kom het ei, de citroenrasp en de yoghurt met een garde door elkaar en meng dit vervolgens door de droge ingrediënten tot je een mooi beslag hebt.
- Meng de appelblokjes door het beslag en giet het in de bakvorm.
- Verdeel de appelpartjes als een waaier bovenop de appelcake.
- Bak in het midden van de oven gedurende circa 40-45 minuten.
- Controleer de gaarheid met een tandenstoker door in de taart te prikken. Blijft er beslag aan de tandenstoker plakken, dan heeft de taart nog wat extra tijd nodig. (Omdat de baktijd per oven kan verschillen, is het goed dit al bij 35 minuten te controleren.)
- Laat de taart iets afkoelen en verwijder dan de rand van de springvorm. Laat de taart daarna volledig afkoelen.
Comments