in , , ,

Column: aiuto! De Italianen komen!

Aperitivo in onze tuin, laat de Italianen maar komen (foto's: Paul van der Heijden)

De afgelopen zomer leek een fiasco te worden voor ons en onze collega-accommodatie-uitbaters in Le Marche (en de rest van Italië). Maar gelukkig: daar waren de Italianen zelf!

Toen Italië in heftige lockdown ging zagen wij ons eerste ‘echte’ seizoen met Case Leonori snel in rook opgaan. Hoe kunnen we hier ooit op een verantwoorde manier gasten gaan ontvangen?

Hoe komen ze hier überhaupt, het merendeel van de boekingen was van Nederlanders en Belgen. Europa leek in maart een gesloten vesting met grenscontroles, medische testen en verplichte documenten. Om maar te zwijgen van de ramp die zich in Noord-Italië voltrok…

Het zag er allemaal zo mooi uit: na ons eerste seizoen en ontmaagding als kersverse gastheer en gastvrouw kwamen de aanvragen voor 2020 al in het najaar van 2019 binnen.

Begin 2020 was de zomer al voor een groot deel volgeboekt en waren we bezig met een sportarrangement (16 aanmeldingen!) en richtten we onze pijlen op het voorseizoen.

Hoezo relaxen? Zweten moet je tijdens het sportweekend!

En toen kwam corona en veranderde alles (voor iedereen)

Sportweekend en voorseizoen konden in de prullenbak en half mei gingen we voorzichtig informeren bij onze gasten die hadden geboekt voor de zomer. Een aantal gezinnen durfden de reis naar- en verblijf in Italië toch niet aan. Het grootste deel gelukkig wel en met een aantal corona-maatregelen gingen we vol goede moed de maand juli in.

Augustus vertoonde echter nog wat gaten in de bezetting. Met wat tegenzin zetten we eind juli de kalender van onze agriturismo op Booking.com open. Misschien konden we zo nog wat andere doelgroepen bereiken?

Case Leonori op Booking.com (bron: booking.com)

Nou en of, in het land waar je in de kleinste stadjes nog volop reisbureaus vindt, wordt ook driftig op boekingssites gespeurd! Al snel kwamen de eerste boekingsaanvragen van Italianen binnen: yes!

Prima natuurlijk, maar een Italiaanse familie hengel je niet zomaar binnen. Meer mitsen en maren, allerlei vragen en misschien ook wat gezonde argwaan jegens een paar Hollanders die in ‘hun land’ een vakantieverblijf runnen.

📚 Lees ook: een onaangename ervaring van Stef Smulders.

Zorgen

Aanvragen werden boekingen en al snel kleurde de agenda van augustus groen-wit-rood met Italiaanse gezinnen. Hartstikke leuk, maar we begonnen ons ook een beetje zorgen te maken.

  • Vinden die Italianen ons concept wel leuk?
  • Schuiven ze dadelijk wel aan bij onze gezamenlijke activiteiten?
  • Kunnen ze de ‘Hollandse gezelligheid’ waarderen?
  • En: kunnen we ons voldoende verstaanbaar maken en ze net zo goed te woord staan als onze Nederlandse gasten?
  • Aiuto!

De moeder uit onze eerste Italiaanse familie was Australisch… Op taalgebied waren we in ieder geval gered. Daarnaast hebben ze een fantastische week gehad en waardeerden ze het verblijf bij ons met een 10 op TripAdvisor!

De families die daarna volgden waren in veel gevallen aangenaam verrast. Een welkomstdrankje als je aankomt en eerst even rustig zitten na je reis en kennismaken? Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Ook onze aperitivo (met Hollands tintje), gezamenlijke bbq-avond (met in ketjap gemarineerde kip) en andere activiteiten vielen in de smaak.

Bbq-avond om 19.30 uur al beginnen?

Op taalgebied hebben we ons (natuurlijk) ook gered en werd het gewaardeerd dat we ons best deden om de taal te spreken. Een aantal dingen hebben we ter verbetering genoteerd voor onze Italiaanse vrienden: in een appartement moet natuurlijk een dweil staan want la mamma wil iedere ochtend even de vloer kuisen.

Pizza-avond bij Leonori

Bbq-avond al om 19.30 uur beginnen? Dan komen we net van het strand af! Broodjesservice? Hoezo, ’s ochtends is een caffè met zoetigheid voldoende. Of: non mangiamo pane come voi zoals ons een keer vriendelijk werd verteld.

Maar bovenal: laat ze maar komen, die Italianen! En ook de Duitsers, Belgen en Fransen die we hebben ontvangen. Toch nog tevreden kijken we terug op ons seizoen dat zelfs nu in september nog lekker doorloopt.

En natuurlijk hopen we dat alles in de zomer van 2021 weer enigszins normaal is. Met een hoop gezellige gasten, ongeacht waar ze vandaan komen. 

🦠 Reisadvies Italië: kijk hier voor een update wat betreft de coronamaatregelen in Italië. Vanaf 14 oktober verscherpt Italië de maatregelen. Hou altijd het reisadvies van BZ in de gaten voor de laatste informatie.

Written by Paul van der Heijden

Paul van der Heijden is ondernemer en sinds mei 2019 eigenaar van Agriturismo Case Leonori in Le Marche. Hij vertrok toen samen met zijn vrouw en 3 jonge kinderen naar Italië. Een comfortabel leventje achterlatend en een nieuw bestaan als gastheer, campingbaas en boer tegemoet tredend. Op ditisitalie.nl doet hij verslag van de Italiaanse droom die voor hem en zijn gezin uitkomt. En natuurlijk van de onvermijdelijke botsingen tussen Hollandse nuchterheid en Italiaanse onvoorspelbaarheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: waarom is het Italiaans zo’n mooie taal?

Seiser Alm - Dolomieten - Trentino-Zuid-Tirol

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen