in , , , ,

Alberobello: de magie van de trulli

Alberobello en de magie van de trulli (foto: Unsplash)

Alberobello ligt in de hak van de Italiaanse laars en maakt deel uit van de provincie Bari. Het is een van beroemdste plaatsen in het onontgonnen Apulië (Puglia), dat de laatste tijd erg in trek is onder toeristen. Alberobello is ronduit magisch en dit is waarom.

De markante daken van de meer dan 1.500 trulli in het centrum van Alberobello

De trulli van Alberobello

Het stadje Alberobello (letterlijk: mooie boom) ligt niet alleen op een prachtige hoogvlakte in het Pugliese landschap, het is ook een waar kabouterdorp met z’n magische rondgebouwde huisjes met het kegelvormige dak. Ze zouden zomaar door Anton Pieck getekend kunnen zijn, maar ze bestaan echt.

De ligging van Alberobello in Puglia (bron: Wikimedia)

We hebben het natuurlijk over de trulli, uitgegroeid tot hét symbool van de regio Apulië. En als het om trulli gaat, is Alberobello de hoofdstad. In de wijken Rione Monti en Aia Piccola staan zelfs alleen maar van dit soort traditionele woningen.

Rione Monti – het oudste stadsdeel – werd al in 1910 tot nationaal monument uitgeroepen. In 1996 zette UNESCO de trulli van Alberobello op de Werelderfgoedlijst. Alberobello is ook een van de mooiste plekken van Apulië, wat ons betreft.

Toeristisch tafereel in Alberobello

Wat is een trullo eigenlijk?

Leuk, al die witte, ronde kabouterhuisjes. Maar waarom staan ze er eigenlijk? In feite zijn het armoedige huisjes die met een prehistorische bouwtechniek zijn neergezet om hoge belastingen te omzeilen.

Stenen stapelen om belasting te besparen

Het Koninkrijk Napels had in de 15de en 16de eeuw namelijk veel geld nodig en dat kon mooi worden gehaald bij burgers met een eigen huis.

Maar de Italianen uit het gebied waar nu de provincie Bari ligt waren niet voor één gat te vangen. Ze bouwden huisjes met losse, platte stenen die net zo snel konden worden opgebouwd als afgebroken. Handig voor als de belastinginspecteur langskomt.

De ronde vorm met het kegelvormige dak ontstond als vanzelf doordat ze geen cement konden gebruiken.

Vanaf de 18de eeuw werden er ook gewone huizen in Alberobello en omgeving gebouwd, maar toch bleven de arme inwoners van de streek nog tot zo’n 100 jaar geleden nieuwe trulli bouwen. Ze waren nou eenmaal ook niet duur om te maken.

Of het bovenstaande verhaal echt waar is of gewoon een leuke anekdote, is niet helemaal duidelijk. Het zou ook nog met de Griekse invasie of de ontbossing van de regio te maken kunnen hebben…

Romantisch Alberobello

Hoe dan ook, de meeste trulli zijn inmiddels flink opgeknapt, uitgebreid (de oorspronkelijke trulli hadden slechts één kamer) én verstevigd met cement.

Vreemde symbolen

Mysterieuze symbolen op de puntdaken van de trulli

En dan zijn er ook nog de vreemde symbolen op de daken van de trulli. Sommige van die tekens hebben een christelijke oorsprong, andere zijn duidelijk heidens.

Aangenomen wordt dat deze symbolen de bewoners moesten beschermen tegen het kwaad en een mislukte oogst. Maar ook hier is de precieze reden niet opgehelderd. Het maakt de trulli nog net even wat mysterieuzer.

De ene trullo is de andere niet

Denk nu niet dat alle trulli precies eender zijn. Als je goed oplet zie je verschillende types, waaronder de Siamese trullo en de enige trullo – de Trullo Sovrano – van 2 verdiepingen. Natuurlijk is er ook een trullokerk. De Sant’Antonio in Alberobello is de enige trullokerk ter wereld. Deze werd in 1926 opgeleverd.

Sant’Antonio: de enige trullokerk ter wereld (foto: Wikimedia)

Naast de vele perfect gesausde en van bloemen voorziene trulli in het centrum van Alberobello vind je ook wel een paar écht authentieke exemplaren, vooral als je even van de gebaande trulli-paden afwijkt en op trullo-jacht gaat in de wijde omtrek rond Alberobello.

Authentieke trullo in het landschap rond Alberobello

Zo kun je je hart ophalen in de plaatsen Locorotondo, Cisternino, Ostuni, Castellana Grotte, Ceglie Messapica en Martina Franca. Daar vind je nog vele oude trulli zonder ramen en overbodige opsmuk.

Plattegrond met de verschillende wijken en de bijzondere trulli van Alberobello (bron: prolocolalberobello.it)

Andere bezienswaardigheden in Alberobello

Toeristen komen vooral om de meer dan 1.500 trulli te zien naar Alberobello. Daarom draait het feitelijk bij alle bezienswaardigheden om deze authentieke huisjes. Maar in en om de trulli is zeker ook het een en ander te beleven.

Lekker dwalen door de kleurrijke straten van Alberobello
  • Maar het is ook gewoon genieten om wat de smalle straatjes te dwalen en te genieten van de bloeiende planten en de strengen pepertjes die her en der hangen te drogen tegen de felwitte achtergronden. Als je hier geen mooie foto’s kunt maken, lukt het nergens!
  • Wil je meer weten over de geschiedenis van de trullo? Ga dan naar het Museo del Territorio Casa Pezzolla. Andere musea in Alberobello zijn het Museo del Vino (wijnmuseum) en het Museo dell’Artigianato (handwerkmuseum).
  • De Trullo Sovrano uit 1785 is de enige trullo met 2 verdiepingen en een vaste trap naar boven. Deze trullo kun je voor € 1,50 per persoon bezichtigen.
  • Vergeet ook niet om een van de dakterrassen in het stadje op te gaan. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over al die schattige puntdaken.
  • Uiteraard barst het in Alberobello van de bars en restaurants. Hoewel het erg toeristisch is, zijn de prijzen hier vaak toch schappelijker dan in Toscane.
De puntdaken van de trulli

Het weer in Alberobello

De beste reistijd voor Alberobello is in het voorjaar en het najaar. De warmte en de drukte in het hoogseizoen kun je beter vermijden, als je een wat authentiekere ervaring wilt.

  • In de winter is de gemiddelde temperatuur in Alberobello zo’n 8 – 13 graden Celsius.
  • In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 – 30 graden Celsius.

Het warme seizoen loopt van medio juni tot medio september.

Hoe kom je er?

Als je met de (huur)auto bent kun je er gewoon naartoe rijden, bijvoorbeeld vanaf het vliegveld van Bari óf Brindisi. Of rechtstreeks vanaf je accommodatie elders in Apulië.

Het beste kun je de auto buiten het stadje parkeren en vervolgens het centrum in lopen. Het stadje heeft ook een paar grote parkeerterreinen.

Ben je meer van de slow travel? Dan kun je ook de trein pakken vanuit Bari. Dan reis je met het boemeltje door het schitterende landschap van Apulië naar Alberobello en stap je gewoon in het stadje uit.

Alberobello heeft een eigen station (foto: Wikimedia)

Alberobello: must-see op elke reis naar Puglia

Sommigen vinden Alberobello misschien een tikje te Efteling-magisch, maar alleen al vanwege die unieke trulli moet je Alberobello met eigen ogen gaan zien. Reis als het even kan af in het laagseizoen. En vergeet je zonnebril niet. Al dat wit schittert in je ogen!

Overnachten in een trullo?

Wil je het helemaal sprookjesachtig maken, dan moet je beslist overwegen om te overnachten in Alberobello. Stel je eens voor hoe het zou zijn om in dit magische kabouterdorp wakker te worden?

Bij verschillende B&B’s kun je zelfs slapen in een echte trullo, klein maar ontzettend knus. Veel trullo’s zijn trouwens ook voorzien van moderne gemakken.

Tip Hier vind je enkele geweldige overnachtingsmogelijkheden in Alberobello.

Ben je weleens in Alberobello geweest?

We zijn benieuwd: ben je zelf al eens in Alberobello geweest? Heb je nog leuke tips voor bezienswaardigheden of activiteiten? Bijzondere foto’s die je hebt gemaakt? Laat het ons weten en laat andere Italië-liefhebbers meegenieten!

Foto’s: Pixabay

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risini: rijstcakejes uit Verona

Risini: rijstcakejes uit Verona (+recept)

Italianen in Nederland - gezellig

Column: italiani in Olanda