in , ,

VIDEO: bananenrepubliek Italië

Vernielingen aan bananenbomen in Milaan

Starbucks onderhandelt over de Italiaanse markt

Na een aanval op de palmen waren de bananenbomen aan de beurt. Boze aanhangers van de populistische partij Lega Nord en de extreemrechtse CasaPound vernielden opnieuw de beplanting op het plein tegenover de Dom van Milaan.

Ze zien de palmen en bananenbomen als een bewijs van de ‘afrikanisering’ van Italië, die nu ook Milaan zou hebben bereikt. Op de plaats van de bananenbomen steken na de vernieling alleen nog kale stammetjes uit de grond. Iets verderop bewaken politieagenten de tientallen bomen die afgelopen maand werden geplaatst.

Starbucks

De nieuwe groenstrook werd betaald door het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks, dat zich volgend jaar in het hol van de leeuw waagt met de opening van zijn eerste café in Italië. Maar de nationalistische Lega Nord kan het gebaar van goodwill niet waarderen. ‘Het bevalt me niet dat een multinational hier komt en beslist wat er gebeurt op een van de mooiste pleinen ter wereld. Bovendien maken ze slechte koffie,’ zei aanvoerder Matteo Salvini tegenover de Italiaanse radiozender RTL.

Brandbommen

Nadat actievoerders de eerste palmbomen met brandbommen aanvielen werd een groep verdachten aangehouden. Zij werden geïdentificeerd nadat de politie videobeelden van camera’s rond Piazza Duomo uitploos. Het voorkwam echter niet dat vervolgens een aantal van de net geïnstalleerde bananenbomen werden gesloopt.

Milanezen op het plein tonen weinig bijval voor de vernielingen. ‘Politici hebben geroepen dat de palmbomen hier zijn geplant zodat migranten zich in Milaan zouden thuis voelen,’ zegt een meisje dat druk selfies aan het maken is. ‘Allemaal onzin.’ Een oudere dame valt haar bij. ‘Ik heb er geen problemen mee. Er gebeurt iets nieuws op het plein, en dat is goed.’

Rijke Milanezen

Overigens is het niet voor het eerst dat er palmbomen op Piazza Duomo wuiven. Ook twee eeuwen geleden stonden er al een aantal, die door rijke Milanezen naar de stad werden gehaald.

Foto: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Natte haren -Over hoe Italianen niet zonder föhn kunnen

Column: natte haren, het Italiaanse ‘living on the edge’

Apps die je helpen Italiaans te leren – deel 1