in

Apps die je helpen Italiaans te leren – deel 1

Deel 1: de gratis apps

De verschillende gratis apps die je helpen om Italiaans te leren hebben allemaal hun voor- en nadelen. Wat ze gemeen hebben is dat ze – uitgezonderd Quizlet – allemaal voor beginners zijn (niveau A1). Het fijnste is een app met plaatjes, die verschillende manieren biedt om je te laten overhoren. Een app die verder gaat dan alleen woordjes leren: die ook Italiaanse grammatica biedt en ook nog eens gebruiksvriendelijk is.

Afhankelijk van je doel of uitgangspunt kun je de voorkeur geven aan verschillende apps. Hieronder zet ik de voor- en nadelen van de verschillende gratis apps voor je op een rij.

Engelstalige apps

In het Engels zijn de bekendste spelers Duolingo en Memrise. Een app in het Engels heeft het nadeel dat je eigenlijk twee talen aan het leren bent. Het is beter als de app Nederlandstalig is.

Memrise

De gratis versie van Memrise vind ik niet heel gebruiksvriendelijk. Memrise heeft vooral woordjes. De betaalde versie laat je niet eenmalig een bedrag betalen, maar een bedrag per jaar of per maand. Met Memrise en Duolingo begin je op het beginnersniveau en je kunt niet makkelijk naar je eigen niveau, zonder eerst alle beginnersoefeningen te maken. Je kunt niet kiezen wat je precies wilt oefenen (grammatica/luisteren/schrijven). Het is eenrichtingsverkeer. Er zit wel goede audio van een native speaker bij Memrise en ik denk dat daarom best veel leerlingen daar terecht komen. En omdat het in de beperkte versie geen geld kost. Maar het is zeker geen topper.

memrise app italiaans leren

Memrise is er voor Android en iOS.

Duolingo

Duolingo is heel gebruiksvriendelijk, maar je krijgt er soms rare vertaalzinnen aangeboden zoals: ‘Jullie olifanten drinken melk’. Hoe groot is de kans dat je die zin ooit nodig hebt in Italië? Wel kun je bij Duolingo naar een hoog niveau toe werken en kun je testen doen die je niveau bepalen. De app laat je ook luisteroefeningen doen met native speakers. Hij is en blijft gratis.

Duolingo biedt één app voor alle talen. De app is dus niet specifiek alleen voor het leren van Italiaans. Je kiest voor het Italiaans door deze taal aan te vinken bij de instellingen. Ik denk dat dit de leukste en beste gratis app is om Italiaans te leren. Jammer is wel dat je alleen van Engels naar Italiaans en andersom kunt oefenen. Ook worden er bij een gratis abonnement voortdurend advertenties getoond.

Overigens moet je niet verwachten dat Duolingo een vervanging is voor een gedegen taalcursus, het is er hooguit een goede aanvulling op.

duolingo gratis app italiaans leren

Duolingo is er voor Android en iOS.

Nederlandstalige apps

WRTS

wrts app italiaans leren

WRTS is Nederlands en is echt alleen om woordjes te oefenen. Die moet je dan zelf invoeren, als iemand anders dat nog niet heeft gedaan. De optie die is ingevoerd is dan dus ook het enige juiste antwoord. Inclusief spaties en met of zonder lidwoord en dergelijke. Een synoniem is niet mogelijk. Dat is niet heel fijn.

Invoeren van de woorden is het handigste om op je desktop-pc te doen. Het voordeel is: je kunt de woorden oefenen die je zelf moet leren voor bij je eigen cursus Italiaans. Ze maken geen gebruik van plaatjes of van swipen of van luistervaardigheid bij het leren kennen van woorden. Toch kun je je op allerlei manieren laten overhoren. Daarvoor heb je eigenlijk niet eens de betaalde variant nodig.

Het design van WRTS is nogal saai en de app is niet zo gebruiksvriendelijk. De makers van WRTS komen wel met een nieuwe app op de markt. Ik ben benieuwd. Deze heeft toch nog wel erg veel nadelen.

WRTS is er voor Android en iOS.

fun easy learn app italiaans lerenFun Easy Learn

Tot 6.000 woorden (ongeveer niveau B1 van het Europees referentiekader) gaat de app Fun Easy LearnDe app is van buitenlandse makers en is wereldwijd al een miljoen keer gedownload. Dan doe je toch iets goed als app.

Voor je begint kies je je moedertaal. De app is dus in het Nederlands. Dit is al een groot voordeel op Memrise en Duolingo. Er is een groot hoofdmenu waarin je het onderwerp kiest waarover je Italiaanse woorden wilt leren. Daarna kies je een subcategorie. Dus als je hoofdcategorie ‘mensen’ is, kun je als subcategorie bijvoorbeeld ‘lichaam’ kiezen. Vervolgens kies je een manier waarop je wilt oefenen. Jammer wel is dat er veel reclame in zit die je weg moet klikken. Met de betaalde versie kun je door naar een halfgevorderd en gevorderd leerniveau. Om de advertenties uit te schakelen en de hogere levels te ontgrendelen betaal je 15 euro. Het is mij niet helemaal duidelijk tot hoeveel woorden je kunt leren met de gratis versie.

Fun Easy Learn is er voor Android en iOS.

buon italiaans app italiaans leren

Buon Italiaans Leren

>Voor het leren van woordjes en standaarduitdrukkingen is de Nederlandse app Buon Italiaans Leren beter dan WRTS. De app is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk en je kunt je resultaten leuk delen op social media. Ook hier gaat het om het leren van woorden en uitdrukkingen voor beginners. Het gaat gelijk op met een beginnerscursus Italiaans. Houdt die cursus op, dan houdt het ook wel een beetje op met deze app.

Buon Italiaans Leren is er alleen voor Android.

Quizlet

Bij Quizlet moet je de woordjes zelf invoeren of een bestaande woordenlijst gebruiken (bijvoorbeeld een van de lijsten van Dit is Italiaans). Wat leuk is aan deze app is dat je jezelf op hele speelse wijze kunt overhoren en voor maar 20 euro per jaar kun je ook offline je woordenlijsten leren. Leuk bijvoorbeeld voor in de auto op weg naar Italië, zeker ook leerzaam voor de kinderen achterin! De basisversie van Quizlet kun je gratis gebruiken om je Italiaans mee te leren.

De app werkt intuïtief en heeft vele mogelijkheden om te overhoren via diverse soorten spelletjes. Zo kun je woorden (Italiaans en Nederlands) matchen, een plaatje zien en het woord horen en dan het opschrijven of een race doen tegen de klok. In een race tegen de klok kun jij versus je medestudenten de beste tijd neerzetten. Een beetje competitie werkt ook altijd goed!

Er zitten plaatjes bij of je kunt ze zelf toevoegen. Ook kun je de Italiaanse uitspraak horen. De 40 kinderen die ik lesgeef op de basisschool in Schoonhoven kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze app blijft goed, ook voor gevorderde leerlingen.

Op het moment ben ik in gesprek met een Italiaanse uitgever om een lijst te maken van de 1.000 meest gebruikte Italiaanse woorden. Deze is op wetenschappelijke manier samengesteld, dus dat wordt heel effectief leren.

Quizlet is er voor Android en iOS.

Wordfeud

Voor de gevorderde leerling is het leuk om Wordfeud eens in het Italiaans te doen. In het begin is dat een beetje een uitdaging, want je tegenstanders zijn allemaal veel beter en kennen allerlei vreemde en moeilijke woorden waar jij nog niet van hebt gehoord. Die moet je dan opzoeken.

Wordfeud is er voor Android en iOS.

Conclusie: wat is de beste gratis app om Italiaans te leren?

Als het gaat om gratis apps die je helpen om Italiaans te leren, is er één app die  er echt uit springt. Quizlet. Hier moet je wel de woordjes zelf invoeren of een bestaande woordenlijst gebruiken. Wat leuk is aan deze app is dat je jezelf op hele speelse wijze kunt laten overhoren. Voor maar 20 euro per jaar kun je ook offline je woordenlijsten leren. Handig in of onderweg naar Italië!

Van de andere gratis apps komen Fun Easy Learn en Buon Italiaans Online Leren wat mij betreft als beste uit de bus.

Dat waren de gratis apps om Italiaans te leren. In een volgend artikel besteed ik aandacht aan de betaalde apps om Italiaans te leren.

Behalve via apps kun je ook via websites, video’s en andere online bronnen gratis Italiaans leren! Hier hebben we een overzicht van de beste gratis cursussen Italiaans voor je samengesteld.

Gebruik jij ook een (gratis) app om Italiaans te leren? Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Geef je reactie hieronder!

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Foto boven: Pexels

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Palmbomen en bananenbomen op Piazza Duomo in Milaan

VIDEO: bananenrepubliek Italië

Nederland-Italië Amsterdam Arena winactie

Winactie: Nederland-Italië in de Amsterdam Arena