in

Wat zijn de beste hulpmiddelen om Italiaans te leren?

hulpmiddelen om italiaans te leren
Wat zijn de beste hulpmiddelen om Italiaans te leren? (foto: Mar Cerdeira/Unsplash)

Natuurlijk heb ik met Dit is Italiaans een prima taaltraining gemaakt, maar het zou kortzichtig zijn om te zeggen dat één middel voldoet als je Italiaans wilt leren. Je moet aangrijpen wat je kunt om je studie te optimaliseren. Daarbij zijn er gratis en betaalde hulpmiddelen.

Ik heb een heel blogartikel geschreven over gratis Italiaans leren. Dit artikel wordt ontzettend veel gelezen (want gratis), maar hierin vind je niet altijd de beste en meest efficiënte hulpmiddelen.

Ook de artikelen over betaalde en gratis apps worden veel gelezen, maar ook hier zijn er naar mijn mening echter maar een paar die er echt uit springen en hun nut bewijzen.

Alle betaalde apps en boeken zijn optioneel, je kunt ook zonder deze hulpmiddelen Italiaans leren. De realiteit is echter dat de betaalde middelen vaak te verkiezen zijn boven de gratis opties, doordat ze didactisch beter in elkaar zitten.

Laat ik je dus vertellen welke 4 gratis en betaalde apps ik als docent Italiaans aanraad om te gebruiken bij je studie:

Gratis hulpmiddelen

Werkwoorden vervoegen, je kunt niet zonder als je een taal gaat leren. Ook bij het Italiaans is dit zo.

Op de gratis website coniugazione.it kun je van alle werkwoorden kijken hoe je ze moet vervoegen. Dus je vult het hele werkwoord in, en het komt er in alle vormen uitrollen. Super handig en voor mij als docent ook nog onmisbaar.

In plaats van de website kun je ook een gratis app gebruiken: de Italian Verb Conjugator kun je ook op je smartphone zetten en is makkelijk te gebruiken.

Daarnaast zijn de apps Quizlet of WRTS perfect om je woordenschat mee te verbeteren. Bovendien zijn ze gratis. Je kunt woordenlijsten importeren vanuit een bestand. Maak de lijsten niet te lang en richt ze in op thema (bijvoorbeeld in en rondom het huis). Zo leer je het meest doelmatig.

Betaalde hulpmiddelen

Als betaald hulpmiddel bij het leren van het Italiaans zou ik als eerste het woordenboek willen noemen. De papieren versies zijn nog steeds te koop, maar wel zo handig is de app van Prisma of Van Dale. Deze kosten circa 10 euro en zijn beschikbaar voor Android en iOS.

Het voordeel van een app boven de papieren versie is dat je kunt luisteren hoe het woord wordt uitgesproken. Handig als je bijvoorbeeld twijfelt over de klemtoon in een woord.

Een betaald woordenboek is niet onmisbaar, zo kun je ook Google Translate gebruiken, maar in een ander blog heb ik uitgebreid verteld over de nadelen van dat hulpmiddel.

Naast apps zijn er ook goede boeken te koop. De kwaliteit van de boeken met grammaticale invuloefeningen stijgt tot nu toe ver uit boven dat wat er online te vinden. Ik zal je dus altijd aanraden een boek te kopen.

Dit is echter geen must, in het artikel over gratis Italiaans leren vind je ook links naar gratis invuloefeningen op websites zonder betaalmuur.

Doordat deze vaak niet heel didactisch verantwoord werken of niet gemaakt zijn door gediplomeerde docenten, kunnen deze oefeningen echter ook frustratie opleveren bij de student en ervoor zorgen dat je afhaakt.

Voor het eigen maken van een grammaticaal onderwerp heb je vaak niet 1, niet 3 maar soms wel 10 of meer oefeningen nodig over hetzelfde onderwerp.

Dat kan ik je in mijn taaltraining op Dit is Italiaans niet onbeperkt aanbieden, maar daarvoor bieden de volgende 2 aanbevolen boeken een uitstekende uitkomst.

1. Grammatica di base dell’italiano

Grammatica di base dell’italiano is een uitgebreid boek geschreven door Andrea Petri, Marina Laneri en Andrea Bernardoni. Het boek kost € 20,99 en heeft meer dan 300 pagina’s verdeeld over 7 hoofdstukken: sostantivi e aggettivi, determinanti, pronomi personali, verbi, preposizioni, frasi en fonetica e ortografia.

Elk hoofdstuk heeft een andere kleur en is onderverdeeld in paragrafen met minimale niveaus, waardoor er weinig generalisaties zijn. De indeling is praktisch en helpt studenten bij het vinden van wat ze zoeken.

Het boek bevat vele oefeningen, waarbij ook veelgemaakte fouten en voorbeelden worden aangehaald om van te leren. De oplossingen en een overzicht met regelmatige en onregelmatige werkwoorden bevinden zich aan het begin van het boek.

De oefeningen zijn ingedeeld op ERK-niveau, wat frustratie voorkomt omdat je oefeningen op het verkeerde niveau vermijdt. Het is duidelijk dat het boek niet is geschreven door academici die veel van de theorie van grammatica weten, maar door docenten die weten welke problemen studenten in de praktijk tegenkomen.

Koop Grammatica di base dell’italiano bij bol.com

2. Nuova grammatica pratica della lingua Italiana

Nuova grammatica pratica della lingua Italiana van Susanna Nocchi is een Italiaans boek dat ook in Nederland door Intertaal wordt verkocht. Het boek behandelt grammatica van niveau A1 tot en met B1 en is ook geschikt voor het herhalen van de stof voor B2 of C1.

Het boek heeft bijna 300 pagina’s en de grammaticale onderdelen zijn opgesplitst naar subonderwerpen. Het boek bevat zo’n 5 à 6 oefeningen per onderwerp en biedt meer stevigheid om een onderwerp onder de knie te krijgen dan andere boeken, zoals Basisgrammatica Italiaans van Prisma.

De oefeningen zijn gradueel gepresenteerd, van makkelijk naar moeilijk, en zijn divers: soms moet je een zin herschrijven, soms het goede woord invullen, soms het goede woord kiezen, soms een vraag beantwoorden, enzovoorts.

De oefeningen zijn didactisch goed doordacht en bieden een relevante selectie van frequent voorkomende uitzonderingen in de praktijk. Achterin het boek vind je de oplossingen en na een aantal hoofdstukken zit er een test in om je taalkennis te testen.

Koop Nuova grammatica pratica della lingua Italiana bij bol.com

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

perugia tips bezienswaardigheden

Ontdek Perugia in 10 reistips

Vittorio Veneto

Vittorio Veneto en omgeving: 10 tips en bezienswaardigheden