in ,

Hoe voorkom je de post-vakantiedip? 5 gouden tips

Post-vakantiedip? Plan genietmomentjes in (beeld: Midjourney)

Nog niet zo lang geleden voelde je de opwinding van je naderende vakantie, terwijl je nog druk bezig was met de laatste kantoorverplichtingen. En nu zit het er alweer op. Terwijl je naar het espressoapparaat sjokt, droom je nog even weg van die ontspannen tijd in dat Italiaans landhuis met zwembad, van de luie dagen aan het meertje of van je avonturen op de Italiaanse camping. We weten allemaal dat die sombere post-vakantiedip ons snel te grazen neemt. Ontdek hier hoe je deze dip kunt voorkomen of omzeilen.

1. Begrijpen en vermijden van de dip

Iedereen is bekend met de ‘after-holiday-dip’, die onprettige periode na een vakantie waarin je terugkeert naar de dagelijkse sleur en hevig terugverlangt naar de vakantie. Onderzoek toont aan dat maar liefst 60% van de mensen hier last van heeft. Vooral de gedachte aan werkhervatting stemt ons somber.

Gelukkige momenten worden gedreven door hormonen zoals dopamine, endorfine en serotonine. Ze sturen positieve gevoelens door ons lichaam. Hoewel vakanties ons deze geluksstofjes laten ervaren, kunnen ze na de vakantie uit balans raken, wat de post-vakantiedip in de hand werkt. Stress speelt hierin een belangrijke rol. Hoe kun je deze balans herstellen en de dip voorkomen?

De juiste voorbereiding is de sleutel om soepel terug te keren na een vakantie. Je hebt er niet veel aan als je inmiddels al teruggekeerd bent, maar onthoud het dan voor de volgende keer.

Zorg ervoor dat je taken vooraf afrondt en je collega’s goed instrueert over je afwezigheid. 3 weken voor vertrek beginnen met voorbereiden, 2 weken voor vertrek overdragen aan collega’s en 1 week voor vertrek je werk afronden, helpt je een stap voor te zijn bij je terugkeer. Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een vlotte hervatting en een stressvolle terugkeer.

2. Slim opstarten na je vakantie

De manier waarop je begint na je vakantie is net zo belangrijk als je voorbereidingen ervoor. Hier zijn enkele stappen om je opstart soepel en stressvrij te maken:

 1. Beetje bij beetje: geef jezelf een dag of 2 na je vakantie om weer in de werkmodus te komen. Duik niet meteen in je mailbox, maar gebruik de eerste dag om je prioriteiten te evalueren en met collega’s te praten over wat er is gebeurd terwijl je weg was. Dit helpt je sneller bij te praten en je mailbox minder overweldigend te maken. Sommige zaken uit je inbox staan namelijk al lang niet meer ‘in de fik’.
 2. Projecten opvolgen: praat met collega’s die jouw werk hebben overgenomen en bespreek de voortgang van projecten. Dit geeft je inzicht in waar je moet bijspringen en waar je kunt delegeren.
 3. Begin met de makkelijke taken: normaal gesproken moet je de koe bij de hoorns vatten en je als eerste op de moeilijke taken richten, maar niet als je net terugkomt van vakantie. Doe eerst wat makkelijke taken om een beetje in het ritme te komen.
 4. E-mailstrategie: val niet meteen aan op je inbox. Neem de tijd om alle e-mails te bekijken en organiseer ze in relevante categorieën voordat je begint met beantwoorden. Hierdoor voorkom je een chaotische en gestreste benadering.

3. Gebruik dit moment van reflectie

Tijdens de periode van je vakantie creëer je een tijdelijke afstand van je professionele taken. Na je terugkeer, beschouw je deze taken vaak met een frisse blik.

Zie het als een frisse start. De vakantieperiode biedt een uitgelezen kans om terug te blikken op je werk. Wat verloopt positief, wat kan verbeterd worden en welke veranderingen ambieer je? Tijdens je ontspanning kunnen eveneens talloze waardevolle ideeën opborrelen. Leg deze ideeën vast en zet ze actief om in daden zodra je vakantie voorbij is.

Als het vooruitzicht om weer aan het werk te gaan (heel) onplezierig aanvoelt, zou dit een indicatie kunnen zijn dat het moment is aangebroken om te overwegen van baan te veranderen.

Het is waardevol om jezelf af te vragen wat precies de bron is van dit gevoel. Wordt dit veroorzaakt door je collega’s? Ligt de oorzaak bij je werkgever? Of zijn er specifieke taken die je met aanzienlijke weerstand benadert?

Het is de moeite waard om de knelpunten te identificeren die de vreugde in je werk belemmeren. Weet je niet of je huidige baan nog past of twijfel je over de richting van je professionele carrière? Ga eens praten met een loopbaancoach, die je aan diepere inzichten kan helpen. Zodat je zelf de stap naar verandering kunt zetten.

4. Houd het vakantiegevoel vast met creatieve herinneringen

Herinneringen van je vakantie kunnen een positieve invloed hebben op je humeur en algemeen welzijn. Verwerk je vakantieherinneringen op een creatieve manier om dat vakantiegevoel langer vast te houden:

 1. Fotoboeken en compilaties: maak gebruik van foto’s en filmpjes die je hebt gemaakt om een tastbare herinnering te creëren. Je kunt een fotoboek maken en dat af laten drukken, een digitale compilatie samenstellen of gewoon enkele hoogtepunten op sociale media delen.
 2. Dagelijkse vakantieherinnering: stel een vakantiefoto in als bureaubladachtergrond of zet een ingelijste foto op je werkplek. Zo blijf je elke dag herinnerd worden aan die ontspannen tijden.
 3. Souvenirs: doe iets met de souvenirs de je hebt meegenomen. Maak een kunstwerk van steentjes of schelpen of hang een kunstwerk op in een mooie lijst. Je kunt ook een souvenir meenemen naar je werk, als dat helpt!

5. Zet het vakantiegevoel thuis voort

De overgang van vakantie naar dagelijkse routine kan lastig zijn, maar je kunt bewust tijd inplannen om te genieten van dingen die je tijdens je vakantie hebt gemist. Zelfs als je dit jaar geen vakantie (in Italië) hebt gepland, kun je nog steeds van een vakantiegevoel genieten.

 1. Waardeer thuis: denk aan de dingen die je hebt moeten missen tijdens je vakantie, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, je eigen bed, badkamer of tuin of genieten van bepaalde (Italiaanse) lekkernijen. Zo verander je je perspectief op het thuis zijn.
 2. Begin iets nieuws: zoek het in een nieuwe hobby, sport of ga aan de slag in huis of tuin. We geven we je graag wat tips om je huis voor het najaar wat in Italiaanse sferen te brengen.
 3. Pas vakantie toe in je dagelijkse routine: als je genoten hebt van buiten zijn tijdens je vakantie, kun je proberen om vaker buiten te lunchen of wandelingen te maken tijdens je pauze. Als het lezen van boeken je hielp om te ontspannen, is het een goed idee om regelmatig tijd vrij te maken in je dagelijkse schema om wat leesmomenten in te lassen. Zo maak je ook de rat race iets meer ontspannen.
 4. Plan vooruit: kijk vooruit en plan alvast je volgende uitje of vakantie. Het vooruitzicht van een nieuwe trip kan je helpen om je stemming positief te houden en je te focussen op toekomstige avonturen.
 5. Toerist in eigen land: verken je eigen omgeving alsof je een toerist bent. Boek een overnachting in een lokaal hotel, bezoek nieuwe plekken en geniet van de geneugten van een leuke stad in Nederland, België of Duitsland.
 6. Digitale detox: zet je werktelefoon en e-mail enkele dagen volledig uit. Ervaar de vrijheid van geen verplichtingen hebben en geef jezelf een welverdiende pauze.
 7. Verbind (opnieuw) met vrienden en familie: als je vakantie je een verlangen heeft gegeven naar meer betekenis in je leven, zoek dan contact met de mensen die belangrijk voor je zijn. Verbondenheid is een integraal onderdeel van ons leven, en vakanties zijn vaak een tijd van diepe verbinding met degenen die we bezoeken of die degenen met wie we reizen.

Wat zijn jouw strategieën die het beste helpen om te gaan met de overgang van ontspanning naar dagelijkse routine en om de post-vakantiedip te voorkomen? We horen graag hoe jij fris en energiek blijft terwijl je weer aan de slag gaat!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amarena werd om onbekende redenen doodgeschoten

Berenmoeder Amarena doodgeschoten in Italië, parkwachters zoeken haar welpen

Dit boek neemt je mee op reis naar Sicilië

Siciliaanse toestanden – Roberto Pennino