in , , , ,

Castiglione del Lago, een van de mooiste Italiaanse dorpen

Magische plek aan het Trasimeense Meer

Machtig mooi: het uitzicht over het Trasimeense Meer vanaf Castiglione del Lago (foto's: Edward Hendriks)

Ook Castiglione del Lago aan de westelijke oever van het Trasimeense Meer in Umbrië is er eentje: een van die mooiste Italiaanse dorpen. Officieel erkend met het predikaat Uno dei Borchi più belli d’Italia. We bezochten Castiglione del Lago aan het eind van oktober.

Dit zijn de tips en bezienswaardigheden van Castiglione del Lago die je moet weten voor je komende bezoek aan deze middeleeuwse plaats.

Castiglione del Lago ligt op de uitstekende punt aan de westzijde van het meer (bron: Wikimedia)

Ommuurd historisch centrum

Het dorp ligt op een heuvel, op een soort schiereiland aan het meer. Al van verre zie je het ommuurde historisch centrum boven het landschap uitsteken. Via een van de poorten van Castiglione del Lago ga je dit grote dorp van zo’n 15.000 inwoners binnen (maar uiteraard woont lang niet iedereen in het historisch centrum).

Castiglione del Lago ligt op een soort schiereiland aan het Trasimeense Meer

Dat centrum is niet groot. Het bestaat eigenlijk uit slechts één hoofdstraat, de Via Vittorio Emanuele en enkele kleine zijstraten. Het dorp wordt gedomineerd door het enorme fort Rocca del Leone.

Castiglione del Lago: een van de mooiste Italiaanse dorpen

De Porta Senese is de hoofdpoort van Castiglione del Lago. Buiten de machtige muren van het dorp ligt het Piazza Dante Alighieri, waar je gemakkelijk de auto kunt parkeren. Op woensdagochtenden is op dit plein de markt van Castiglione. Een brede, luie trap slentert omhoog naar de ingang van het dorp.

Piazza Dante Alighieri, waar op woensdagochtenden de markt van Castiglione del Lago is

Vlak achter de hoofdpoort vind je het gezellige Piazza Giuseppe Mazzini, met zijn fontein en klokkentoren. Er zijn nagenoeg geen toeristen op deze woensdagmiddag aan het eind van oktober. De zon werpt met zijn koperen gloed lange schaduwen over het plein. Het is eigenlijk tijd voor een aperitivo, maar we willen eerst nog meer zien!

Dorpsplein Castiglione del Lago
Piazza Giuseppe Mazzini
De Porta Aretina, een van de vele geweldige doorkijkjes naar het Trasimenomeer

In de hoofdstraat vind je leuke, kleine winkeltjes en veel bars, cafés en restaurants. Als je de straat helemaal door bent gelopen, kom je op het Piazza Antonio Gramsci. Niet alleen staat hier een opvallend groot ziekenhuis in authentiek Italiaanse stijl, maar hier tref je ook het Palazzo della Corgna.

Gezellige winkeltjes en bars in de hoofdstraat van Castiglione del Lago

Als je een kaartje koopt (8 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen vanaf 6 jaar), kun je prachtige plafondschilderingen en (op dit moment) een fototentoonstelling van Sandro Becchetti over helden uit de cinema bewonderen. Niet alleen Italiaanse regisseurs en acteurs staan op de gevoelige plaat, maar ook veel internationale.

Het kleurrijke plafond in het Palazzo della Corgna
Een foto uit de collectie van Sandro Becchetti

Daarnaast zijn er verschillende Etruskische opgravingen te zien, zoals je die op veel plekken in Toscane en Umbrië aantreft. Met het hoogtepunt van het bezoek aan dit museum is ongetwijfeld het middeleeuws Rocca del Leone.

De Porta Perugina kijkt uit op het meer

Via een lange tunnel die van het Palazzo naar het fort loopt, kom je er. Ook kun je enkele van de torens bezoeken, waaronder de grootste toren uit 1310. Het oude verdedigingsfort is gebouwd op restanten van een Etruskische acropolis. Doordat het fort op een echt kasteel lijkt, inclusief looppaden langs kantelen en smalle trapjes, is dit ook geweldig voor kinderen.

Het indrukwekkende Rocca del Leone

Eenmaal boven heb je een verbazingwekkend 360-graden-uitzicht over de omgeving. Hiervandaan kun je kilometers ver kijken over het Trasimenomeer en het heuvellandschap eromheen.

Het Palazzo della Corgna met de tunnel naar het fort

Op de binnenplaats van het fort zie je nog de restanten van een oude kerk. Vandaag de dag worden er in de zomermaanden voorstellingen gegeven en films vertoond.

Zicht op het historisch centrum vanaf het fort

Heb je niet de mogelijkheid om het fort te bezoeken, dan kun je als alternatief ook een rondje over de Via Belvedere lopen. Dit is het met olijfbomen omzoomde pad dat om de buitenmuur van Castiglione del Lago loopt. Ook hiervandaan heb je schitterende vergezichten over het meer en de omringende natuur.

Fruitbomen op een binnenplaats in Castiglione del Lago

Nadat we waren uitgekeken togen we naar Ristorante La Cantina, waar je in de tuin met zicht op het muur van een hapje en een drankje kunt genieten. Dit plekje was zo mooi dat we hier ook hebben gegeten.

Ristorante La Cantina, aanbevolen in Castiglione del Lago

De koperen gloed van de zon maakte langzaam plaats voor de blauwe en groene tinten van de avond. Ja, een zonsondergang in Castiglione del Lago is dus echt magisch.

In het donker reden we terug naar onze accommodatie in de Val di Chiana, in de buurt van Cortona.

Wil je ook eens in deze schitterende omgeving verblijven? Er zijn volop mooie en voordelige accommodaties te vinden.

Zicht op het Trasimeense Meer vanaf Hotel Boutique Castiglione del Lago (foto: booking.com)

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe meet je je kennis van het Italiaans?

2 mooie druivenpersters tijdens het Druivenfeest op Elba

Elba: bezienswaardigheden en tips