in

Hoe meet je je kennis van het Italiaans?

Hoe test je je kennis van de Italiaanse taal?

Met de komst van het Europees Referentie Kader (ERK) is het duidelijker geworden wat de verschillende stappen zijn in taalbeheersing.

Italiaans op A1-niveau

Als beginnende student Italiaans begin je met A1. Bij A ben je een basisgebruiker van de taal (A1 en A2). Niveau A1 leert je om te overleven in het buitenland, mocht er niemand Engels spreken.

  • Op dit niveau kun je boodschappen doen, contacten leggen, reserveringen maken.
  • Aan het eind van de cursusreeks kun je vertrouwde, alledaagse uitdrukkingen en basiszinnen begrijpen en gebruiken.
  • Je kunt korte, eenvoudige teksten lezen en schrijven.
  • Als je gesprekspartner duidelijk en langzaam spreekt en je helpt, kun je op een eenvoudige manier communiceren.

Italiaans A1 testen

Een oefenexamen A1 kun je vinden onder deze link. Dit is een examen van een aantal jaren geleden van het CILS, van de Università di Siena.

Italiaans op A2-niveau

Veel studenten hebben A2 of B1 als doel. Bij niveau A2 heb je de taalvaardigheid van een klein kind in Italië, daarmee kun je jezelf dus al echt leuk uitdrukken. Aan het eind van de cursusreeks kun je zinnen begrijpen die te maken hebben met jezelf, je familie, je werk, het doen van boodschappen.

Dan kun je ook korte, eenvoudige teksten lezen en schrijven. Dit zijn bijvoorbeeld advertenties, menukaarten of dienstregelingen.

In eenvoudige situaties kun je over vertrouwde en alledaagse onderwerpen communiceren.  

Tenslotte kun je in eenvoudige bewoordingen je achtergrond beschrijven. Je kunt hierbij denken aan converseren over familie, levensomstandigheden of opleiding.

Italiaans op A2-niveau kun je bereiken na 2,5 jaar, maar dan zul je wel altijd veel tijd en aandacht aan de studie moeten hebben besteed. Voor veel mensen is het fijn eenzelfde cursus twee keer te doen om meer grip te krijgen op de stof, en gaat het dus wat trager.

Niveau A2 is het niveau voor inburgeraars in Nederland, ter illustratie. Ook zij krijgen 3 jaar om hun inburgeringsexamen te halen.

Italiaans A2 testen

Een oefenexamen A2 kun je vinden onder deze link. Dit is een examen van een aantal jaren geleden van het CILS, van de Università di Siena.

Tip: stel haalbare doelen

Zelf vind ik het heel fijn om duidelijke doelen te stellen als ik iets wil leren. Zo van: de komende weken wil ik schrijfvaardigheid A1 oefenen en hier beter in worden en dan kijken of je dat kunt meten.

Als je vooruitgang zichtbaar wordt is dat een positieve bekrachtiging van je inspanningen. Als je elke keer bezig bent met kleine doelen op korte termijn is het denk ik makkelijker om vooruitgang te boeken dan als je denkt: ik wil vloeiend Italiaans spreken.

Een doel dat ver verwijderd is, is makkelijk om opzij te zetten als je merkt dat het een langzaam en moeilijk proces is. Het gaat dan toch niet lukken! Bij het stellen van haalbare doelen kun je kijken naar onze online training Italiaans voor beginners. Die helpt je ook om je doelen specifiek te formuleren en daardoor komt het dichter in je bereik.

Test je kennis van het Italiaans

Als je nu wilt weten hoe het gaat met je vooruitgang in het leren van Italiaans, waar je staat en waar je nog naar toe moet is het heel verstandig om regelmatig jezelf te toetsen en self-assessments te doen.

Er staan er een paar online. De meeste werken met een progressieve moeilijkheidsgraad. Dus dan moet je zinnen grammaticaal aanvullen en dan begint het makkelijk bij A1-niveau en wordt het daarna steeds moeilijker.

Voor alle online tests geldt dat ze alleen je grammaticale niveau testen en niet je luister- of leesvaardigheid, je schrijf- of spreekkunsten, terwijl deze vaardigheden wel worden getest op de officiële examens van bijvoorbeeld het CILS, het PLIDA of het CELI.

Online tests met ERK-referentie

De test van WEP uit België test iets meer je passieve kennis dan je actieve kennis. Je zult daardoor waarschijnlijk iets hoger uitkomen met je niveau. Bij de meeste mensen worden de passieve vaardigheden (luisteren en lezen) beter beheerst dan de actieve vaardigheden (spreken en schrijven). De test gaat tot niveau C2 en heeft dus maar een paar vragen op A1/A2-niveau. Als je deze net fout hebt, kan het dus zo lijken alsof je niveau heel laag is.

Waar je ook een ERK-uitslag krijgt is bij de test van ESL Taalreizen. Ik zag wel dat ik een ‘foutje’ had gemaakt dat ook goed zou kunnen zijn, maar goed, de test is redelijk betrouwbaar en gaat ook tot niveau C2.

De taaltest van ESL Taalreizen (bron: ESL)

Echte oefententamens en succes op lange termijn

Als je een docent hebt is het een goed idee om oefententamens te vragen. Je krijgt dan inzicht in wat er van je gevraagd wordt en hebt een korte termijn doel dat haalbaar wordt.

Online kun je ook oefententamens vinden van voorgaande jaren, zoals hier van het CILS-examen uit Siena. Hier van het PLIDA van de Società Dante Alighieri en hier van het CELI uit Perugia, onder prove d’esame.

Je kunt meerkeuzevragen vaak zelf snel nakijken en de beoordelingscriteria bekijken. Hoeveel moet je goed hebben voor een voldoende? Een docent kan je schrijfvaardigheid en mondelinge vaardigheid beoordelen.

Ik schreef ook een uitgebreide blog over wat je kunt verwachten van een Italiaans examen. Bereid je trouwens ook voor op Italiaanse toestanden bij een Italiaans examen. Het is ook een cultureel evenement, laten we maar zeggen.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië in december

Italië in december

Castiglione del Lago

Castiglione del Lago, een van de mooiste Italiaanse dorpen