in , , , , ,

Agriturismo Sant’Agata: vakantie op het platteland van Toscane

Agriturismo Sant'Agata in Toscane
Kerkje bij Agriturismo Sant'Agata in Toscane (foto's: Edward Hendriks)

Agriturismo Sant’Agata bij Cortona in Toscane is een bijzonder vakantieverblijf. Allereerst omdat de accommodatie van de familie Bernardini een écht boerenbedrijf is. Rustig gelegen in de heuvels van de Chiana-vallei in Oost-Toscane.

Het landschap van de Chiana-vallei in Oost-Toscane

Op uitnodiging van NOVASOL brachten we onze herfstvakantieweek door in Agriturismo Sant’Agata. Het vakantieverblijf ligt hemelsbreed het dichtst in de buurt bij Cortona, maar Castiglion Fiorentino is de makkelijkst te bereiken plaats in de buurt, waar je ook terechtkunt voor je boodschappen.

De parkeerplaats bij de agriturismo

In de heuvels van Oost-Toscane

De agriturismo ligt namelijk echt in de heuvels – zeg maar gerust bergen – en het kost je vanaf Castiglion zo’n 25 minuten om over de slingerende asfaltweg de bergen in en het laatste stuk onverharde weg in het gehucht Cantalena te komen. Dat gehucht bestaat uit niet meer dan een paar verspreid liggende huizen, waarvan het landgoed van de Bernardini’s deel uitmaakt.

De agriturismo ligt in het gehucht Cantalena

’s Avonds zie je hier duizenden sterren en hoor je uilen roepen. Overdag kun je heerlijk relaxen met een boek aan het zwembad, op een beschut plekje in de tuin of op een van de vele terrassen bij de vakantie-accommodaties.

Relaxen aan het zwembad

Als een dorpje

Het meest opvallende is dat het complex op een klein dorpje lijkt. Er is een pleintje met een waterpunt, er staan verschillende gebouwen en er is zelfs een kerk. Een grote tuin met verschillende trappen en paadjes, doorkijkjes, fruitbomen, grasvelden, schommels, een glijbaan en andere speeltoestellen maken het een geweldige plek voor kinderen om te spelen.

Een tuin vol fruitbomen
De oude boerderij met de 2 grote appartementen

Om het idee van een dorp nog wat te versterken, zijn er wegwijzers op het landgoed neergezet. Er is trouwens ook een heuse poolbar en een restaurant waar je kunt laten trakteren op lekkere streekproducten.

Bewegwijzering op het terrein

Wij verbleven in de herfstvakantie in een van de grootste appartementen – drie ruime slaapkamers, een keuken/woonkamer en een kleine badkamer – op de eerste verdieping van de oude boerderij en we waren de enige gasten. Een avond hebben we samen met de familie Bernardini gegeten. Nonna had heerlijke pasta met pesto en geroosterde kip en aardappeltjes voor ons gemaakt.

Een typisch oud boerenhuis

Een echte boerderij

De agriturismo runnen is duidelijk niet de hoofdactiviteit voor de familie, wat het des te charmanter maakt. Dat is de nieuwe boerderij die vlak bij de agriturismo ligt met koeien, paarden, zwijntjes, struisvogels, duiven, ganzen en een ezel. De familie maakt ook zelf producten als jam, olijfolie, wijn en kruiden, die je uiteraard ook kunt kopen. Als je het ze vraagt kun je onder begeleiding de dieren bekijken.

De koeien van de boerderij

Er zijn verschillende appartementen in de diverse historische gebouwen gemaakt. Ongeveer 6 appartementen zijn geschikt voor de verhuur. Wij hadden een van de 2 grote appartementen voor groepen van ongeveer 6 personen in het hoofdgebouw. Hiernaast is er nog een aantal kleinere appartementen.

Een van de vele plekjes op het landgoed

Het zijn echte boerenverblijven met dikke muren, oude schouwen en typische Toscaans boerenmeubilair. De appartement bieden niet veel luxe, maar hebben toch alles wat je nodig hebt om een week of wat langer te kunnen ontspannen zonder radio of tv. Voor degenen die echt niet zonder hun tablet of smartphone kunnen is er trouwens wel een wifi-hotspot.

Agriturismo Sant’Agata op video: een sfeerimpressie

Oost-Toscane en omgeving

De omgeving van Oost-Toscane aan de grens met Umbrië is geweldig. Hier vind je schitterende middeleeuwse steden als Arezzo, Cortona en Castiglion Fiorentino. Ook een bezoek aan het Lago Trasimeno is aan te raden.

Je vindt dit vierde grootste meer van Italië op een uurtje rijden van de accommodatie. Vanaf het fort in Castiglione del Lago heb je een geweldig 360-graden-uitzicht over het meer en de omgeving. Ook kun je vanaf hier goed uitstapjes maken naar Umbrische steden als Perugia en Gubbio.

Pad naar de oude boerderij op Sant’Agata

Gastvrij

De familie Bernardini doet echt haar best om je het naar de zin te maken. Eigenaar Walter en zijn vrouw spreken geen Engels, maar hun kinderen en schoonfamilie wel. Bij aankomst stonden wijn, sap en enkele versnaperingen klaar.

De agriturismo blijft het hele jaar open en er is verwarming voor in de koude maanden. Bij het verlaten van de agriturismo hebben we nog een paar liter zelfgemaakte olijfolie voor thuis meegenomen.

Ben je benieuwd geworden naar deze rustieke plek in het oosten van Toscane? Je vindt deze bijzondere accommodatie op de website van NOVASOL Vakantiehuizen met de huiscode ITA288.

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Italiaanse woorden die je in vrijwel elke zin hoort

11 Italiaanse woorden die je in vrijwel elke zin hoort

vliegen naar Rome

Stedentrip? Je kunt nu voordeliger vliegen op Rome dan ooit!