in ,

Italië in december

Italië in december? Een belevenis! (foto: Pixabay)

Doe eens wat anders en bezoek Italië in december! December is een kille maand waarin het behoorlijk nat kan zijn, maar op veel plekken is het lekker rustig. En op andere plekken juist heel gezellig in die echte Italiaanse kerstsfeer. Skiën en snowboarden kun je natuurlijk perfect in de Alpen of de Dolomieten, maar ook zonder wintersportplannen is Italië in december iets wat je eigenlijk moet zien!

Italië in december is een belevenis op zich

Veel mensen bezoeken Italië in december juist vanwege de gezelligheid rondom kerst. De stad Napels is bekend om zijn kerststallen, die je overigens het hele jaar door kunt zien, maar in december is het natuurlijk allemaal net wat echter en gezelliger.

Kerststallen in Napels

Bijzonder is ook de kerstperiode op Sicilië. Veel dorpen zijn uitbundig versierd. Er zijn volop kerstmarkten en er is veel lekkers in de vorm van gepofte kastanjes en verse seizoenssinaasappelen te koop.

Bijzonder is ook Kerstmis in Gubbio, Umbrië. Niet alleen hebben ze hier de grootste kerstboom ter wereld tegen de heuvel aangebouwd. Ook worden de middeleeuwse straten van het historische centrum omgebouwd tot een grote levende kerststal.

Het weer in december

December is niet altijd de koudste maand van Italië, maar het zit er niet ver vanaf. In deze maand tref je in Noord-Italië in hogergelegen gedeelten vaak sneeuw aan. Soms valt er zelfs sneeuw op zeeniveau, zoals in Venetië, al is sneeuw in het zuiden van Italië wel echt een zeldzaamheid.

Heb je geen sneeuw op jouw bestemming in Italië? Hou dan zeker rekening met regen. In oktober en november valt er iets meer regen, maar december is zeker een goede derde. In het gebied rond Rome kun je in november rekenen op zo’n 100 mm regen als gemiddelde.

Decemberochtend nabij Bologna (foto: Giorgio Galeotti – Flickr)

Hoewel er in december zeker zonnige dagen kunnen zijn, bereid je je maar beter voor op wisselvallig weer. De ene dag heb je een waterig zonnetje en best aangename temperaturen, de volgende dag regent het dat het giet. Zoek je het liefste het mooiste weer op? Reis dan af naar Zuid-Italië.

De gemiddelde temperatuur in Italië in december is:

  • Noord-Italië: -4-5 ° C
  • Midden-Italië: 5-13 ° C
  • Zuid-Italië: 13-16 ° C

Voor de stad Rome moet je rekenen op een gemiddelde temperatuur van zo’n 10 graden. Aan het einde van de maand is deze temperatuur gedaald tot zo’n 7 graden Celsius.

Ben je aan het inpakken voor je vakantie of stedentrip naar Italië? Controleer dan meteen even de actuele voorspellingen. Zo weet je snel of het warmer of kouder dan normaal is op je bestemming.

Activiteiten en festiviteiten in december

De eerste feestdag in Italië in december is de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december. Deze dag vormt ook de officiële aftrap van het kerstseizoen. Vaal worden deze dag kerstbomen opgezet.

Uiteraard is Kerstmis op 25 december een belangrijk feest in de katholieke traditie van Italië. Op kerstavond en Eerste Kerstdag brengen de Italianen veel tijd door met hun familie.

Met Kerstmis zijn er ook vaak religieuze processies en vreugdevuren, evenals kerstmarkten op pleinen in dorpen en steden. Italianen geven elkaar cadeaus met Kerstmis en Befana op 6 januari, daarom wordt er volop geshopt en gehandeld.

De dag na Kerstmis (bij ons Tweede Kerstdag) is Santo Stefano. Ook een vrije dag, waarop er veel op uit wordt getrokken. Op deze dag is er meestal ook weer van alles te doen in de dorpen en steden, waar het met Kerstmis uitgestorven is op straat.

Op 31 december is het natuurlijk oudejaarsavond, wat ook gevierd wordt in Italië. Vooral met familie, vrienden, champagne, mooie kleuren, rood ondergoed en veel eten.

De feestelijkheden worden pas afgesloten met La Befana op 6 januari, wat eigenlijk Sinterklaas op z’n Italiaans is maar dan een maand te laat.

Waarom in december naar Italië?

Waarom zou je in december naar Italië afreizen? Nou, veel bezoekers doen dat om een echt Italiaanse Kerstmis mee te maken. Een Kerstmis zoals die in Vaticaanstad wordt gevierd, bijvoorbeeld. Het zal je niet verbazen dat het in een stad als Rome daarom juist extra druk is in de maand december.

Ben je van plan om de speciale kerstmis in de Sint-Pietersbasiliek te zien? Dan moet je flink vooruit plannen. De kaartjes zijn gratis verkrijgbaar bij het Vaticaan, maar een aanvraag garandeert nog geen toegang. Als je geen mogelijkheid meer hebt om de kerk binnen te komen, kun je de mis volgen via grote schermen op het Sint-Pietersplein.

De echte strandbestemmingen zullen een stuk rustiger zijn in december. Als je altijd al eens Portofino of de Cinque Terre hebt willen zien, maar dan in alle rust, dan is dit jouw maand om te gaan.

Umbrië in december

Ook in populaire regio’s als Toscane en Umbrië zijn er veel minder toeristen, al zullen ze alsnog samendrommen bij de grootste highlights als de Toren van Pisa. Maar buiten de grootste bezienswaardigheden is er veel moois te zien in de vorm van gezellige kerstmarkten.

Veel van de attracties die je op je must-see-lijst in Italië hebt, zijn trouwens binnen. Bijvoorbeeld als je Rome in december bezoekt. Bij sneeuw zullen je foto’s van het Colosseum of het Forum Romanum er alleen maar romantischer uitzien.

Florence in de winter: leuk voor een stedentrip (foto: Pixabay)

Tips voor trips naar Italië in december

Welke bestemmingen raden we aan voor een trip in december? Hier komen ze:

Sicilië

Altijd al eens Sicilië willen bezoeken? December is een geweldige tijd om dit te doen. Met een beetje geluk heb je nog prima weer ook. Hou je van kerstmarkten en kerststallen? Dan kun je echt je lol op op Sicilië. Bezoek de grote stad Palermo en geniet van de rauwe schoonheid van deze plek. Een schitterend middeleeuws stadje aan de noordkust van Sicilië is Cefalù. Maar er zijn veel meer mooie plekken. Je kunt je rondreis door Sicilië dan ook prima in de maand december plannen.

Rome

Rome is natuurlijk niet de rustigste plek van Italië in december, maar wel een van de meest romantische. Als je hier niet in kerstsferen komt, dan lukt het nergens. Als je geluk hebt, valt er misschien wel een laagje sneeuw. Helemaal magisch in Rome. Zorg er wel voor dat je eventuele tickets voor bezienswaardigheden vooraf koopt, om lange wachtrijen en teleurstellingen te vermijden.

Geen zin in de drukte? Bezoek dan een van die andere fantastische steden die Italië te bieden heeft.

Kerst is magisch in Vaticaanstad (foto: Pexels)

Milaan

De tweede stad van Italië en het economisch centrum van Italië. Als je een leuke stedentrip wilt maken, kunnen we je Milaan van harte aanbevelen. Milaan is hip! Hier is genoeg te zien en te doen voor een paar gezellige dagen met z’n tweetjes. Ook kun je hier natuurlijk fantastisch shoppen voor Kerstmis!

Napels

Die andere grote stad in het zuiden van Italië is ook een bezoek meer dan waard. Niet alleen vind je hier de grootste collectie kerststallen ter wereld, je kunt je ook verbazen over al het andere moois dat Napels te bieden heeft. Vergeet niet de lekkerste pizza ter wereld te eten!

Amalfikust

Met zijn gematigde klimaat is het weer in Zuid-Italië in december over het algemeen aangenaam. Zeker als je van de combinatie zee en winter houdt. Dit is je kans om een roadtrip te maken langs de magische Amalfikust. Prachtige vergezichten zonder de toeristen. Ook kun je hier perfect wandelen en dorpjes verkennen.

Dolomieten

In december kun je natuurlijk ook perfect wintersporten in Italië. Lekker flaneren in Cortina d’Ampezzo of hardcore skiën op de Monte Cristallo. De Dolomieten overtreffen de Alpen qua schoonheid. Hier hebben we de mooiste plekken in de Dolomieten voor je op een rij gezet.

Prachtig zicht op de Dolomieten (foto: goodfreephotos.com)

Trentino-Zuid-Tirol

Lekker aan de glühwein bij een knapperend vuurtje. Genieten van prachtig versierde dorpen in Tiroler sferen. Trentino-Zuid-Tirol is op z’n best tijdens de kerstperiode. Bezoek ook de geweldige kerstmarkt in Bressanone (Brixen), een van die kerstmarkten in Italië die je gezien moet hebben.

Let ook nog hierop

Ga je in december naar Italië? Dan moet je er wel aan denken dat musea, pretparken, accommodaties en andere bezienswaardigheden aangepaste openingstijden hanteren. Of misschien wel helemaal gesloten zijn voor de kerstperiode of het winterseizoen.

Als je naar kleinere, niet-toeristische bestemmingen afreist kan het midden in de winter wel wat uitgestorven aandoen. Om deze reden is het juist aan te raden de populairdere bestemmingen te bezoeken die in het zomerseizoen te druk zijn.

Heb je zelf plannen om in december naar Italië te gaan? Leuk, laat het ons weten als je tips voor trips in december hebt. Hieronder kun je jouw reactie achterlaten.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Jullie spreken van zuid Italië in de winter maar beschrijven helemaal niets. Wij gaan in januari naar Reggio Di Calabria en in februari naar de hak – we zouden het erg fijn gevonden hebben informatie over die regio te lezen.

Column: help, we zijn Italianen aan het worden!

Hoe meet je je kennis van het Italiaans?