in , , ,

De 4 talen van Gorizia

Gorizia, de stad van de 4 talen
Gorizia, de stad van de 4 talen (foto: Wikimedia)

Er zijn maar weinig Europese steden die zo’n diversiteit aan talen hebben als het Noord-Italiaanse Gorizia. Of moeten we zeggen Gorica of Görz? De inwoners zelf houden het op Gurize.

Gorizia, Gurize, Gorica en Görz zijn de vier namen in de vier talen die er gesproken worden. Dat zijn naast het Italiaans het Friulisch, het Sloveens en het Duits.

Vergis je niet: het Friulisch wordt door zeker driekwart miljoen mensen gesproken. En in deze oude Romaanse taal is bijzonder veel goede literatuur geschreven. Ook sommige lagere overheden in de regio Friuli hanteren de taal en ze wordt onderwezen op scholen.

Sowieso is het weinig bekende gewest Friuli-Venezia Giulia een beetje het Friesland van Italië, maar er speelt natuurlijk meer.

Oostenrijks-Hongaarse Rijk

Tot aan 1918 behoorde de duizend jaar oude stad nog toe aan het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stad aan Italië overgedragen. Maar nadat Italië de Tweede Wereldoorlog verloor, moest het enkele gebiedsdelen aan voormalig Joegoslavië afstaan.

De grens tussen Joegoslavië (nu: Slovenië) en Italië kwam toen dwars door Gorizia te liggen. Er ontstond een Italiaans deel en een Sloveens deel (Nova Gorica). Maar ook in het Italiaanse deel woont nu een Sloveenstalige minderheid.

Van oudsher was er ook altijd al een Duitstalige minderheid in de stad die haar Görz noemt.

 3 taalfamilies

Behalve dat er dus vier verschillende talen in Gorizia worden gesproken, zijn deze talen ook nog eens van drie verschillende taalfamilies afkomstig:

  • Het Romaans: Italiaans en Friulisch
  • Het Slavisch: Sloveens
  • En het Germaans: Duits

Ben jij weleens in Gorizia/Gurize/Gorica/Gürz geweest?

Bronnen: Gaston Dorren, Onze Taal en Wikipedia

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Domenico Modugno Standbeeld

Domenico Modugno, ‘cantautore italiano’

Ontbijt op z'n Italiaans met koekjes

Column: waarom ik ontbijt op z’n Italiaans