in , , , ,

De 5 kleinste dorpen van Italië

Italië heeft letterlijk honderden kleine dorpen, weggestopt achter heuvels en tegen bergen. Dorpen waar iedereen elkaar kent en kleine eilandgemeenschappen waar de laatste vijftig jaar amper iets is veranderd. Maar er zijn maar 55 échte dorpen die een onafhankelijke gemeente met een eigen burgemeester hebben en toch minder dan honderd inwoners tellen. Kleinere plaatsen met slechts een handvol huizen zijn er ook, maar die vormen meestal met andere gehuchten een grotere gemeente.

De kleinste dorpen van Italië met hun eigen gemeente vind je in de noordelijke regio’s Lombardije en Piëmont. De beoordeling ‘kleinste’ baseren we op het aantal mensen op de kieslijst, niet op het geografische oppervlak.

Hier zijn de 5 kleinste dorpen van Italië.

1. Pedesina

Dit dorp heeft slechts 34 stemgerechtigde inwoners. Het ligt in de provincie Sondrio in Lombardije. Er is een koffiebar en een winkel. En in de zomer is er een echte sagra zoals het hoort.

2. Morterone

Morterone ligt afgelegen, zo’n 50 kilometer van Milaan en heeft 35 inwoners. Ongeveer een derde van hen werkt voor de gemeente. Enkele jaren geleden claimde het dorp de titel ‘kleinste gemeente van Italië’.

Maar dat was voordat er een stelletje kwam wonen dat zich nog voortplantte ook. De kinderen moeten wel 15 kilometer verderop naar de dichtstbijzijnde school. Over een prachtige bergroute, dat dan weer wel.

Morterone

3. Moncenisio

Zo’n 73 kilometer ten westen van Turijn vind je het dorpje Moncenisio. Het ligt op 1461 meter en de winters zijn er streng. Vandaar dat er tijdens de koudste periode van het jaar maar zo’n tien permanente inwoners zijn. Als het weer in de lente weer beter wordt, komen de overige veertig kiesgerechtigden ook weer opdagen.

Moncenisio

4. Cervatto

Op ruim 1.000 meter boven zeeniveau vind je het dorp Cervatto in Piëmont. Behalve klein qua inwoneraantal is dit dorp ook klein qua oppervlakte. Op zo’n negen vierkante kilometer wonen 37 gezinnen en 49 permanente inwoners. Het dorp beschikt over een lokale winkel (open van ’s ochtends 7 uur tot ’s avonds 9 uur), een eigen pizzeria en een hotel. Een goede zaak, want het dorpje is mooi en biedt een panoramisch uitzicht op de Alpen. Het is dan ook niet vreemd dat het inwoneraantal tijdens Pasen en rond Ferragosto aanzwelt tot een duizelingwekkende zeshonderd zielen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Ingria

bevolkingsontwikkeling in Ingria
De zorgelijke bevolkingsontwikkeling van een van de kleinste dorpen van Italië: Ingria (bron: Wikimedia)

Ook Ingria vinden we in Piëmont. Het bestaat uit een paar kleine plukjes huizen en is een paradijsje voor natuurliefhebbers. De gemeente kent 49 vaste bewoners, maar kent veel meer bezoekers die het dorp binnenkomen via de vele wandelroutes door de Alpen. Er is echter geen overnachtingsmogelijkheid. Daarvoor moeten natuurliefhebbers negen kilometer verderop zijn, in Pont-Canavese.

70 spoken

Ten slotte nog een bonusdorp met de kleinste populatie. In het dorpje Maccastorna (Lombardije) wonen slechts 67 mensen, maar er zijn 70 geesten van mensen die op 24 juli 1406 werden vermoord in het kasteel van Maccastorna.

Op elke verjaardag van het bloedbad laten de geesten naar verluid hevig van zich horen. Breng het dorpje op de 24ste juli eens een bezoek, als je durft!

Bron: Italymagazine.com, foto’s: Wikimedia

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: mijn 8 tips om Italiaans te leren

Dottore-dottore-dottore-del-buso-del-cul-vaffancul-vaffancul

Column: afstuderen in Italië