in , ,

Estate di San Martino

De Estate di San Martino (zomer van Heilige Martinus) begint rond de eerste dagen van november. Een periode waarin het buitengewoon warm kan zijn voor de tijd van het jaar.

Dag van de Heilige Martinus

Afgelopen november is het de eerste week zo elke dag rond de 20 graden geweest. Zalig, hoewel er ook mensen klagen dat het veel te warm is, maar mij zul je niet horen!

San Martino zelf is op 11 november. Het is van oudsher de dag waarop de eerste keer de nieuwe wijn werd gedronken. Men zegt dat ook: A San Martino il mosto diventa vino (op San Martino wordt de ‘mosto’ wijn). De ‘mosto’ is het druivensap dat al dan niet klaar is met fermenteren.

san-martino-5

Kastanjes en olijven

In deze periode worden ook de eerste kastanjes gegeten en de eerste olijven geperst. Oké, dat doen ze elk jaar vroeger. Inmiddels beginnen ze al half oktober, maar traditioneel was dat niet zo.

san-martino-4

Prachtige herfstkleuren

Wat wil een mens nog meer? Prachtige herfstkleuren, de eerste – vaak nog wat zoete – wijn, heerlijke kastanjes en verse olijfolie. Ook vind je in deze periode de meeste paddestoelen. Kortom, een feest als je van de herfst houdt.

san-martino-3

Maar, let wel, in november is het natuurlijk lang niet altijd lekker weer in Italië. Over het algemeen is november een natte en koele maand.

Toch kunnen we je aanraden om in de herfst naar Italië te reizen, maar ga dan bij voorkeur in oktober. Dan is de kans op prima weer net even wat groter en is het toch lekker rustig qua toerisme op de meeste plekken.

Voorbode van de winter

En dan komt er daarna, zo meteen dus, de zware koude winter aan. Van oudsher was de winter in elk geval de moeilijkste tijd van het jaar, in die grote koude huizen.

Maar ook de Italiaanse winter heeft tegenwoordig zijn charmes.

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip: Jeugd van Paolo Sorrentino

Column: ciao bella!