in , , , ,

Column: dingen die je vergeet als je een tijdje niet in Italië bent geweest (deel 4)

Sommige dingen over Italië vergeet je gewoon na een tijdje... (foto's: Edward Hendriks)

Inderdaad, we zijn al een tijdje niet in Italië geweest. En daarom leek het me weleens tijd voor een update van deze serie. Deel 1, deel 2 en deel 3 verschenen de afgelopen jaren. Haal je even samen met mij zoete herinneringen op aan Italië?

Hoewel we regelmatig in Italië komen, zijn er altijd wel weer van die opmerkelijke dingen die je even vergeet. Maar die Italië tegelijkertijd ook zo aantrekkelijk maken. Je zit een dag (of iets langer) in de auto en je waant je in een compleet andere cultuur. Hier zijn nog wat dingen die ons tijdens ons laatste trip (opnieuw) opvielen.

Kasseien blijven vermoeiend om op te lopen

Een hele dag rondsjokken op kasseien gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Maar de Italianen malen er niet om. Zelfs niet met hoge hakken.

Typisch Italiaans straatje met kasseien

Het eten smaakt (bijna) altijd goed

Oké, je moet niet de de toeristenval van het menu turistico trappen, maar als je dat eenmaal weet, word je zelden teleurgesteld. Wat is dat Italiaans eten toch keer op keer lekker.

Je moet niet te bang zijn voor rare insecten en zo

Gelukkig is dit niet zo’n Italiaanse schorpioen, brrr!

Weer vergeten te vragen hoelang en hoe hobbelig de ‘oprit’ is

We hebben vaak overnacht in een zogenoemde agriturismo. Een boerenlandhuis dat zich vaak in het spreekwoordelijke midden van nergens bevindt. Met soms een kilometerslange onverharde ‘oprit’ vol kuilen en dwars door de heuvels naar de accommodatie toe. Onderweg hoop je maar dat je geen tegenliggers tegenkomt, want smal is het ook.

In oktober is het vaak nog prima weer!

Als we midden of eind oktober naar Italië afreizen is het vaak nog heerlijk weer. Een echte nazomer, terwijl we dan in Nederland vrijwel altijd al in de herfst zitten. We hebben zelfs nog regelmatig gezwommen in oktober (wat ons bevreemdende blikken van de Italianen opleverde, want dat doe je toch niet, zwemmen in oktober?). In de Nederlandse herfstvakantie is het meestal mooier weer dan in de meivakantie. En véél beter dan die hete zomer.

Italië in oktober: lekker loungen aan het zwembad

Maar het zwembad is ‘dicht’

Vóór 15 mei en na 1 oktober is simpelweg geen seizoen om te zwemmen, dus het zwembad is gesloten. Al vallen de mussen van het dak van de hitte. Tenzij je afspraken hebt gemaakt met de eigenaar van het vakantiehuis of agriturismo.

Veel restaurants zijn op zondagavond gesloten

En laat dat nu niet een avond zijn dat we graag een restaurantje pakken, omdat we op zondag aankomen!

Toch weer vergeten om die boodschappen voor de maandagochtend alvast in te slaan

Toegegeven, het is niet meer zo moeilijk om op maandagochtend of zelfs op zondagmiddag boodschappen in te slaan. Maar zondagavond was je pas op je bestemming en maandagochtend heb je honger!

Als je kleding gaat kopen blijkt je opeens veel dikker te zijn geworden

De Italiaanse kledingmaten zijn voor 2 maten groter dan je kledingmaat thuis. Is dat even schrikken!

Pizza’s kun je niet altijd tussen de midden krijgen

Om de eenvoudige reden dat de goede pizzeria’s een houtgestookte steenoven hebben die urenlang moet opwarmen voordat hij op temperatuur is. En als je toch ‘pizza als lunch’ vindt, is het vaak zo’n toeristenrestaurant waar je niet wilt zijn.

Je komt toch altijd meer Nederlanders tegen dan je verwacht

Park Albatros in Toscane (foto: Roan)

Dat heb je natuurlijk als je met kinderen in de vakantieperiode reist. Zeker als je naar populaire regio’s als Toscane reist en op een camping als Park Albatros neerstrijkt.

Het concept van persoonlijke ruimte is in Italië onbekend

Of in ieder geval: die anderhalf à 2 meter die we in de lage landen hanteren, is in Italië veel kleiner. Kijk dus niet raar op als er op dat ene openbare strandje op enkele decimeters van jouw handdoek een Italiaan komt liggen.

Het is echt raar als je al om 19.00 uur wilt dineren

Soms heb je gewoon honger. Ik bedoel: echt flinke trek om 19.00 uur. Maar dan mag je blij zijn als er al een restaurant open is. En dan nog ben je de enige gast die er zit.

De tafel is gedekt, maar om deze tijd (18.22 uur) moet je er echt nog niet gaan zitten

Een pizza met frietjes is dan weer niet raar

Staat gewoon op de kaart. En waarom ook niet? De kinderen zijn er gek op.

Pizza met friet, je doet kinderen geen groter plezier

Wat valt jou iedere keer weer op in Italië?

Dat waren ze. Weer een paar willekeurige zaken die me opvielen nu we een tijdje niet in Italië zijn geweest. Ik ben benieuwd wat jou is bijgebleven van je laatste Italië-trip. Laat het weten in een reactie!

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flumineddu-rivier

Gola di Gorropu, Sardinië

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 3