in , , ,

Ostuni, het witte stadje in Puglia – tips voor je bezoek

de bekende blauwe deur in de witte muur in Ostuni
De bekende blauwe deur in de witte muur in Ostuni, Apulië (foto's: Martine van Groenigen)

Zeg je Puglia dan zeg je natuurlijk olijfbomen, primitivo en ‘het echte Italië’, maar daarnaast: de trulli en het witte stadje. Het witte stadje? Welkom in Ostuni, hét witte stadje op de berg. Aan de ene kant uitzicht op de Adriatische kust, aan de andere kant kijk je zo de Valle D’Itria in.

Een bezoekje aan Ostuni kan best ‘lastig’ zijn. Hoe kom je in het oude centrum, wat moet je zien, wat moet je doen en waar vind je nu de handige adresjes? En dát is waar wij je komen helpen.

Het oude centrum is het mooiste deel van Ostuni, het witte stadje (foto: Unsplash)

Even over La Città Bianca

We noemen het hierboven al, maar Ostuni staat wereldwijd bekend als het witte stadje (La Città Bianca). Even tussen ons: bijna alle stadjes in Puglia zijn wit, maar dit witte stadje is Hét Witte Stadje. Laat dat duidelijk zijn.

Hier krijgen de bewoners van het oude centrum jaarlijks zelfs witte verf van de gemeente om hun casa te witten. Zoals bijna elke stad in Italië is het centrum opgedeeld in een oud en een nieuw deel.

En helaas rijd je ook hier de stad altijd binnen via het troosteloze nieuwe gedeelte. De hoge grauwe flats die je het charmante Italië gauw doen vergeten.

Gelukkig staat het oude centrum (centro storico) altijd goed aangegeven. Begrijpelijk, want daar wil iedereen naartoe. Op de bordjes staat het soms niet uitgeschreven, maar wordt het oude centrum aangegeven als het bekende zwarte rondje met verschillende cirkels eromheen. Daar moet je wezen.

Parkeertip: wil je makkelijk parkeren in Ostuni? Onderstaande parkeerplaatsen zijn buiten de smalle straatjes, beheerd en (zeker in het laagseizoen) niet duur.

Via Google:

Ostuni parcheggio (parkeerplaats voor een dagje)

Via Antonio Specchia, 43, 72017 Ostuni BR, Italië

Parcheggio camper (een parkeerplek voor je camper)

SP20, 28, 72017 Ostuni BR, Italië

Vanaf deze parkeerplaatsen is het eventjes klimmen de oude stad in, maar je bent er zo!

Wil je Ostuni bezoeken met de trein? Dat kan. Het station is van alle gemakken voorzien en het Italiaanse openbaar vervoer per spoor is fantastisch geregeld.

Maar let op. De stations zijn veelal gelegen buiten de stad. Zo ook hier. Verwacht geen Hollandse taferelen waar het Centraal Station midden in de stad is gelegen.

Vanaf het station ben je – zeker lopend – 45 minuten vals plat bezig en geheel Italiaans is de route niet ingericht op wandelaars en fietsers. Denk daar dus nog even over na.

Lekker aan de koffie op het Piazza della Libertà in Ostuni

Bezienswaardigheden van Ostuni

Naast de idyllische straatjes met hun witte huizen (slenter er op je gemak doorheen) heeft Ostuni meer te bieden.

Zo kun je er op de foto bij de meest gefotografeerde deur van Italië. Je weet wel, die deur met blauwe vlakken, twee grote cactussen er naast die in élke reisgids over Italië staat.

Ostuni: bekend van ‘de deur van Puglia’

Leuk om even naartoe te gaan en je eigen vakantiekiekje te maken. Nog leuker: upload de foto via een online kaartendienst (Greetz / Kaartje2Go / Hallmark) en verzend direct een kaartje naar het thuisfront. Anders is dat toch zoiets om te vergeten waarna je thuiskomt met de Italiaanse postzegels nog in je tas.

Daarnaast is Ostuni de stad waar je een goed woordje bij de broer van Sinterklaas kunt doen. Hij staat namelijk parmant op een hoge pilaar midden op het Piazza della Libertà in het oude centrum. Je kunt hem bijna niet missen.

Colonna di Sant'Oronzo op het Piazza della Libertà
Colonna di Sant’Oronzo op het Piazza della Libertà (foto: Wikimedia)

Als je daar dan toch bent, breng dan ook een bezoekje aan de Chiesa di San Francesco d’Assisi. Ben je cultureel onderlegd, dan kun je een bezoekje brengen aan het Museo di Civiltà Preclassiche della Murgia Meridionale. Ik bedoel maar.

De dom van Ostuni – de Santa Maria Assunta – is een van de mooiste gebouwen in het stadje (foto: Wikimedia)

En verder is de Porta San Demetrio leuk om – op eigen risico – onderdoor te wandelen als je richting de blauwe deur loopt. De poort staat al volledig in de steigers en ziet er op het oog vrij krakkemikkig uit.

Maar ja: historie, nietwaar? Last but not least, wil je een ander plaatje voor je ansichtkaart en dan wel het uitzicht óp Ostuni. Loop dan even door naar het Punto Panoramico waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt.

Punto Panoramico Ostuni
Punto Panoramico Ostuni

Colonna di Sant’Oronzo (de broer van Sinterklaas)

Via Matteo Renato Imbriani 2, 72017 Ostuni BR, Italië

Chiesa di San Francesco d’Assisi

Corso Giuseppe Mazzini 1, 72017 Ostuni BR, Italië

La casa con la porta blu (de Puglia-deur)

Via F. Incalzi Antonelli, 72017 Ostuni BR, Italië

Museo di Civiltà Preclassiche della Murgia Meridionale

Via Cattedrale 15, 72017 Ostuni BR, Italië

Porta San Demetrio

Via Stefano Trinchera 18, 72017 Ostuni BR, Italië

Punto Panoramico

Corso Vittorio Emanuele II 71-61, 72017 Ostuni BR, Italië

Eten en drinken in Ostuni

Het misschien wel belangrijkste onderdeel van je bezoek aan het witte stadje: waar ga je eten? Want de lunch (pranzo) of het diner (cena) is niet een kwestie van ‘even snel.’

Je bent ten slotte in het diepe zuiden van Italië en als er iets is wat de Italianen níet halfjes doen is dat eten.

Ben je verliefd geworden op de foto’s van Osteria Del Tempo Perso (dat restaurant waar het lijkt alsof je onder de grond eet)? Houd er dan rekening mee dat de heren van de Osteria zelf ook doorhebben dat de gemiddelde toerist valt voor lekkere kiekjes.

Het eten is er daarom misschien wel 2 keer zo duur als bij andere restaurants. Daarnaast – goed om te weten – betaal je midden op de piazza, bijvoorbeeld bij Bar Casbah significant meer voor een Aperol of een vino dan elders in het stadje. Sowieso zijn, zeker in het hoogseizoen, de prijzen in Puglia minder scherp.

Zin in een aperitivo bij zonsondergang? Ga dan naar Borgo Antico Bistrot waar je super gezellig buiten kunt zitten. Dit doe je overigens ook bij Avenida 40 Cafè (boven op de stadsmuur) waar je – toch wel – voor een snelle hap een pucce kunt scoren of een cocktail aan het eind van de dag.

Pizza’s eten doe je – buiten de oude stad – bij Al Solito Posto of bij Impasto Napoletano (echte Napolitaanse pizza’s).

Zin in iets speciaals? Houd dan Palazzo Roma in de gaten. In dit theater gaan eens in de zoveel tijd alle stoelen de zaal uit en kun je ín het theater dineren of de zondagslunch genieten. Ook voor heerlijke zoetigheden kun je er terecht.

Panorama van Ostuni
Panorama van Ostuni (foto: Unsplash)

Verder eet je lekker bij Vicolo 43, Operaprima en Trattoria Fave e Fogghje.

Osteria del Tempo Perso
Via Gaetano Tanzarella Vitale 47, 72017 Ostuni BR, Italië

Bar Casbah
Via Vito Tamborrino 5, 72017 Ostuni BR, Italië

Borgo Antico Bistrot
Via Fina 8, 72017 Ostuni BR, Italië

Avenida 40 cafè
Via Stefano Trinchera 46, 72017 Ostuni BR, Italië

Al Solito Posto
Via Cesare Braico 37, 72017 Ostuni BR, Italië

Impasto Napoletano
Corso Giuseppe Mazzini 104, 72017 Ostuni BR, Italië

Palazzo Roma
Via Francesco Tanzarella Vitale 41, 72017 Ostuni BR, Italië

Vicolo 43
Via Francant Arc Zaccaria 47, 72017 Ostuni BR, Italië

Operaprima
Corso Vittorio Emmanuele II 48, 72017 Ostuni BR, Italië

Trattoria Fave e Fogghje
Corso Camillo Benso Cavour 15, 72017 Ostuni BR, Italië

In de omgeving

Pizza Eten Ostuni Beach
Pizza eten bij Ostuni Beach

We kunnen ons voorstellen dat je na een ochtendje de witte huisjes van Ostuni hebt gezien, nog wel trek hebt in wat anders. En dat komt goed uit, want rondom Ostuni zijn ook allemaal leuke dingen te beleven.

Bezoek bijvoorbeeld Ostuni Beach, oftewel Villanova. Een klein dorpje aan een haven waar je uiteraard lekkere verse vis kunt eten, maar ook heerlijke focaccia’s en ander brood haalt bij de plaatselijke bakker.

Daarnaast kun je bij verschillende masseria’s in de omgeving heerlijke wijn-, olijfolie- en andere proeverijen doen. Bij sommige kun je ook dineren en uiteraard blijven slapen als je het te bont maakt.

Wil je in de geschiedenis van de oude olijfbomen duiken? Dan bezoek je Masseria Brancati waar je een aantal van de oudste olijfbomen van Puglia kunt bewonderen.

En daarnaast gaat er een fietspad vanaf Ostuni helemaal door het natuurpark de Dune Costiere. Het is even zoeken naar de route, en verwacht niet overal fietspad, maar het is prachtig om te fietsen.

Masseria Salinola
Contrada Salinola, 72017 Ostuni BR, Italië

Masseria Brancati
Contrada Brancati, 72017 Ostuni BR, Italië

Panificio Boutique della Focaccia (bakker in Villanova)
Via Petrolla 9, 72017 Ostuni BR, Italië

Overnachten in Ostuni

Wil je de zon zien ondergaan en opkomen in het Witte Stadje? Goed idee, de vroege ochtenden en de late avonden zien er hier magisch uit. Daarom hebben we als laatste hier nog een paar tips voor mooie accommodaties.

Knoop er een nachtje aan vast om nog meer te genieten van Ostuni (foto: booking.com)

Bekijk hier alle beste adressen om te overnachten voor Ostuni.

Meer over de mooiste plekken in (de rest van) Apulië lees je in dit artikel.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Milla Miglia 2022

Column: bij de Mille Miglia

Zicht op het Colosseum vanaf de Aventijn in Rome

Klassieke wijn op de Aventijn!