in , , , ,

Dag 5: Cinque Terre in 5 dagen

Kanotocht van de Cinque Terre
Kanotocht van de Cinque Terre (foto's: Martine van Groenigen)

Het is ondertussen dag 5 en onze laatste volle dag aan de Cinque Terre is aangebroken. Logisch gezien zouden we nu Corniglia bezoeken, het laatste dorpje dat over is, maar dit loopt eventjes anders.

Waar beginnen we?

Aan het begin van de week besloten we ergens deze week nog een kanotocht te gaan maken. Niet omdat ik zelf nou zo sportief ben en van avontuurlijke dingen hou. Nee, dat niet. Maar mijn gezelschap houdt er wel van en ik ben de minste niet.

Zo gezegd, zo gedaan. We verruilen het witte stoeltje op het terras voor een vreemd bankje in de kano. Of beter gezegd: kajak. We gaan kajakken. In Riomaggiore kun je voor 50 euro per dag een kajak huren. Je mag dan de hele dag overal naartoe varen, als je maar vóór 19.00 uur terug bent. Je kan ook voor een aantal uren een luxe rubberboot huren, dan is het een tientje per uur.

Wat doen we?

We gaan voor de kajak. Onze waardevolle spullen gaan in een waterdichte tas, waarvan je hoopt dat hij ook écht waterdicht is, maar halverwege de tocht hebben we dat even getest en ja: hij is waterdicht. We krijgen een zwemvest en peddels. En een kajak natuurlijk. We worden via een glad, met algen bedekt, trappetje naar zee gebracht en aan ons lot over gelaten. ‘We see you before seven.’ En we zijn weg. De trossen los en vol goede moed beginnen we aan de dag. 

Hier lachen we nog...
Hier lachen we nog…

Wat zien we?

Het is fantastisch om vanaf zee de vijf dorpjes te zien liggen. Allemaal hebben ze dezelfde sfeer, maar ze zijn toch zo anders. Riomaggiore met de gekleurde huisjes tegen de rots aan. Manarola met de prachtige haven. Corniglia helemaal boven op de rots. Vernazza met zijn vuurtorens en als laatste Monterosso, de echte stad.

Corniglia, het dorpje dat we oversloegen om een kanotocht te maken
Corniglia, het dorpje dat we oversloegen om een kanotocht te maken (foto: Wikimedia)

We zijn nog geen half uur onderweg en bedenken dat we misschien toch maar ergens bij een verlaten strandje gaan stoppen. Gewoon voor het outdoorgevoel. Recht op de kust af en na een aantal minuten spoelen we aan bij een prachtig verlaten strandje. De kano ligt te glinsteren in de zon, en wij nemen een duik. Zo zie je Italië vanuit een heel ander perspectief en lijkt het alsof je ook daadwerkelijk ergens anders bent. Geen toeristen, geen selfiesticks, maar echt rust. 

Het verlaten strandje
Het verlaten strandje

Leuk dat strand, maar wordt er nog ge-kajak-t?

Jazeker. Na een paar minuten in het water te hebben gedobberd besluiten we om naar Monterosso te kajakken. Vanuit Riomaggiore bezien het laatste dorpje. ‘Het valt vast wel mee hoe ver dat is.’ Als we ter hoogte van Vernazza zijn, blijkt het niet mee te vallen. Maar ja: omkeren heeft geen zin, we hebben honger en zin in pasta. Nog even doorzetten tot we bij Monterosso zijn.

Waar eten we?

In Monterosso komen we aan land. We leggen onze kajak op het strand maar worden bijna gelijk het water weer ingestuurd door een Italiaanse David Hasselhoff omdat hij een privéstrand heeft. Als we de kajak een meter naar links leggen, mag dat wel. Prima, David. We nemen de waardevolle spullen mee en geloven in de goedheid van de mens. Onze kajak laten we onbemand liggen. We ruiken de pasta en lunchen met een pasta genovese (want die hadden we nog niet genoeg gehad) en heel veel brood. Krachtvoer voor de terugreis. 

Eindelijk tijd voor lunch in Monterosso
Eindelijk tijd voor lunch in Monterosso

Helemaal terug?

We moeten wel. Onze grote oranje kajak had niet het pocketformaat om mee te nemen in de Cinque Terre Express helaas, dus we moeten terug. En ja: de terugreis valt heel zwaar. Het is lang, heel lang, Het lijkt alsof de kajak niet vooruit komt en zelfs het Potje met vet, of My Bonnie helpen ons niet. Maar de tijd tikt, want voor 19.00 uur moeten we terug zijn. Met nog een uur op de teller, wanen we ons een weg door de blauwe zee. Her en der zien we een kwal, hopen we dat de hoge golven ons niet laten omslaan, en zien we Riomaggiore toch steeds een beetje dichterbij komen.

Onze oranje kajak
Onze oranje kajak

Gered?

Ja! Om 18.55 uur brengen we de kajak terug bij onze Italiaanse vrienden. Waar we naartoe gegaan zijn vandaag. Ze geloven ons niet. Monterosso? Doe normaal. We leveren onze oranje boot in, en dan, jawel, springen we van de rotsen in Riomaggiore. De honderden toeristen maken ons even niets uit. We zijn heet, oververhit misschien wel, en moeten afkoelen. We hebben de tocht overleefd, zijn niet omgeslagen, alles werkt nog en vooral: het einde van een fantastische vakantie aan de Cinque Terre in Bella Italia! 

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De haven van Cagliari op Sardinië

Een dagje in Cagliari

Castello di Roccascalegna

Droombruiloft in Italiaans kasteel: slechts € 100