in ,

Italiaanse havens tijdens je Middellandse-Zeecruise

cruise middellandse zee
Foto: Kras/Costa Cruises

Kies voor een combinatiecruise met een route langs Italië, Spanje, Turkije of de Griekse eilanden. Je bezoekt beroemde Italiaanse steden zoals Venetië, Rome en de eilanden Sicilië of Sardinië. Benieuwd wat een Middellandse-Zeecruise vanuit Italië jou te bieden heeft? We nemen je mee naar de belangrijkste Italiaanse vertrek- en bezoekhavens.

Wat je moet weten over je Middellandse-Zeecruise

De Middellandse Zee ligt tussen Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Aangrenzende landen zijn niet alleen Italië maar ook Spanje, Frankrijk, Griekenland, Marokko en een aantal andere landen. Tijdens een cruise over de Middellandse Zee ontdek je verschillende aangrenzende steden of landen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de westelijke Middellandse Zee, de oostelijke Middellandse Zee of de highlights van de Middellandse Zee. Als je alleen Italiaanse haven aan wilt doen, dan kan dat ook.

Voorbeeld van een cruise door de westelijke Middellandse Zee
Voorbeeld van een cruise door de westelijke Middellandse Zee (bron: Kras)

Je geniet elke dag weer van een prachtig uitzicht, dat telkens verandert. Je bezoekt meerdere bestemmingen zonder dat je hier zelf moeite voor hoeft te doen. Het cruiseschip neemt je mee naar de meest bijzondere steden.

Aan boord vind je precies wat je nodig hebt. Van een Italiaans restaurant tot een heerlijk zwembad en van een spa tot een bioscoop, aan alles is gedacht. En het mooiste is: je betaalt een all-in prijs. Overnachtingen, maaltijden, vervoer en soms zelfs fooien zijn inbegrepen.

Vertrekplaats Rome

Rome is natuurlijk de hoofdstad van Italië, maar staat vooral bekend om de vele bezienswaardigheden uit vorige beschavingen. Van hieruit vertrekken verschillende cruises naar bijvoorbeeld Marseille, Milaan, Turkije of Griekenland. Je cruisevakantie in Rome beginnen is dan ook een goed idee. Bekijk hier de talloze oudheden en kom tot rust op het beroemde Piazza Navona.

Vertrekhaven Civitavecchia bij Rome
Vertrekhaven Civitavecchia bij Rome (foto: Pixabay)

Het Middellandse-Zeeavontuur begint op het cruiseschip dat vertrekt vanuit de cruisehaven Civitavecchia. Deze haven ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van Rome. Er is een gratis shuttle service beschikbaar tussen de aanlegsteiger en het informatiecentrum.

Vertrek vanuit Venetië

Venetië is de stad op palen en tevens de hoofdstad van de regio Veneto. De stad bestaat uit meer dan 100 eilanden en is beroemd om zijn vele kanalen. Alles gaat hier over het water, in de stad zelf komen geen auto’s.

Venetië is een van de best bezochte Italiaanse steden en mag dan eigenlijk ook niet ontbreken tijdens je Middellandse-Zeecruise. Ontdek de aantrekkingskracht van de Venetiaanse gondel of het bekende Piazza San Marco. Breng ook een bezoek aan het Dogenpaleis, de San Marco Basiliek en de Rialtobrug, de oudste en meest bekende brug van Venetië.

De cruisehaven van Venetië heeft meerdere aanlegsteigers. De meeste cruiseschepen meren aan bij het westelijk gedeelte. Ondanks dat in Venetië zelf geen voertuigen zijn toegestaan, is het wel mogelijk om met de auto naar de haven in Venetië te rijden. Er is voldoende parkeergelegenheid in de nabijheid van de cruiseterminals.

De cruisehaven van Napels

Niet altijd een vertrekpunt, wel een stad die vaak tijdens een Middellandse-Zeecruise wordt bezocht: Napels. Deze stad is een echte havenstad, die opvalt dankzij de prachtige ligging aan de helderblauwe Baai van Napels.

Als liefhebber van het échte Italië moet je hier geweest zijn! Vanaf de baai kijk je uit naar de vulkaan Vesuvius met aan de voet de ruïnes van Pompeï. Deze stad werd eeuwen geleden verwoest door de vulkaan. Een bezoek aan het uitgestrekte Romeinse dorp  is meer dan de moeite waard.

Belangrijke bezienswaardigheden in Napels zijn de grootste historische Europese binnenstad, het Palazzo Reale en het Museo Archeologico Nazionale.

De cruiseterminal Napolitana is gebouwd in 1936. De cruisehaven beschikt over een modern winkelcentrum, cafés en restaurants.

Aan de cruiseterminal van Napels kunnen de grootste cruiseschepen ter wereld aanmeren
Aan de cruiseterminal van Napels kunnen de grootste cruiseschepen ter wereld aanmeren (foto: Edward Hendriks)
Fascistische bouwstijl kenmerkt de door Mussolini gebouwde cruisehaven
Fascistische bouwstijl kenmerkt de door Mussolini gebouwde cruisehaven (foto: Edward Hendriks)

Ravenna in Noord-Italië

Afhankelijk van de gekozen cruise meert deze ook aan bij de cruisehaven van Ravenna. Dit is de hoofdstad van de provincie Ravenna en is vooral bekend om zijn prachtige gebouwen uit de 5e tot 7e eeuw. Beroemde bezienswaardigheden zijn het Mausoleum van Galla Placidia uit 350 na Christus en de bijzondere Basiliek San Vitale. In en rondom de haven zelf is er weinig te doen, een excursie naar Ravenna is dan ook zeker aan te raden.

Cruise naar Livorno

Een van de bekendste commerciële havens is de cruisehaven van Livorno. Hier meren niet alleen cruiseschepen aan, tevens is Livorno een ferryhaven die overtochten naar Sardinië en Corsica verzorgt. Wat je zeker moet ontdekken in Livorno zijn de oude kathedraal, de stadswijk Venetia en de verschillende musea. Wist je dat Livorno ook een stuk Nederlandse geschiedenis heeft? Laat je culinair verrassen met de Livoornse specialiteit cacciuco.

Een stukje Nederland in Livorno
Een stukje Nederland in Livorno (foto: Aart Heering)

Andere Italiaanse havensteden

Nog meer van Italië ontdekken? Een Middellandse-Zeecruise neemt je vaak ook mee naar het Italiaanse eiland Sicilië of Sardinië. Daarnaast bezoek je bekende steden zoals Genua ten zuidwesten van Milaan of Triëst, ten oosten van Venetië.

Je ziet het: alleen al rondom Italië zijn er schitterende mogelijkheden voor een cruises. De prijzen zullen je trouwens nog best meevallen. Kijk voor meer inspiratie en verschillende cruises over de Midellandse Zee eens op de website van Kras.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De 10 mooiste plekken van Calabrië

De 10 mooiste plekken in Calabrië

Hoe overleef je een winter zonder Italië?

Hoe overleef je een winter zonder Italië?