in , ,

De kunst van de Italiaanse keuken van Massimo Bottura

Win het exclusieve kookboek van ’s werelds beste kok

Uit De kunst van de Italiaanse keuken:

Onrijpe dooier: Italianen gebruiken graag alle delen van een dier, dus ook de onrijpe dooiers die nog aan de eierstok van een geslachte kip zitten. Die bestaan alleen uit eigeel, geen eiwit, hebben nog geen schaal en zijn niet bevrucht.

Colatura di alici: Het vocht gewonnen uit ansjovisjes die met ingewanden zijn gedroogd. De visjes worden licht gezouten en in de ton samengeperst om het vocht er uit te persen. Na fermentatie vormt het een vloeistof die vaak gebruikt wordt in de Italiaanse keuken.

Geen alledaags kookboek

Het moge duidelijk zijn, De kunst van de Italiaanse keuken van Massimo Bottura is geen alledaags kookboek. Maar van ’s werelds beste kok met zijn restaurant Osteria Francescana in Modena hoef je zeker ook geen alledaagse recepten te verwachten. Zijn gerechten zijn er niet om de maag te vullen, maar om een smaaksensatie te ervaren. Een flashback naar je kindertijd, zo schrijft de kok bijvoorbeeld als hij op zoek is naar het optimaliseren van één bepaalde smaak.

de kunst van de italiaanse keuken - massimo bottura 3

Het is al een tijdje geleden dat dit boek uitkwam, maar gezien Bottura’s recente verkiezing tot beste kok van de wereld, vonden we een bespreking op DitIsItalie.nl alsnog op zijn plaats. Je maakt ook kans om het boek te winnen. Wat je hiervoor moet doen, lees je onder aan deze bespreking.

De kok als kunstenaar

In het kookboek, dat eigenlijk meer een tafelboek is om in te bladeren, geeft Bottura op elke twee bladzijden een foto van het gerecht en een verhaal over het gerecht.

Een verhaal om gehoor te geven aan een herinnering, een zoektocht of een onderzoek dat hoorde bij de totstandkoming van het gerecht. Een uitweiding over Goethes reis naar Italie, het verslag van een zoektocht naar een Japans ingrediënt, een verklaring of toelichting op zijn culinaire keuzes. We zien hier de kok als kunstenaar aan het werk. De gerechten worden geserveerd als architectonische miniatuurkunstwerkjes.

Het zijn geen gerechten voor de buona forchetta, degene die houdt van ‘bourgondisch tafelen’.

Deze kok is een bèta die scheikundige technieken gebruikt.  Bij een van zijn meest bekende gerechten serveert hij Parmezaanse kaas in vijf stadia: mousse, schuim, bouillon, een wafeltje en demi-soufflé.

Slakken die truffels en wijnbladeren hebben gegeten

Verwacht dus ook niet dat je thuis eenvoudig zelf aan de slag kunt met dit boek. Als het niet is vanwege de moeilijkheidsgraad van het bereidingsproces, dan is het wel het bizarre ingrediënt waar je aan moet zien te komen. Slakken die truffels en wijnbladeren hebben gegeten, om maar een voorbeeld te noemen. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst en de recepten. De ingrediënten zijn soms aangegeven met hun Latijnse namen.

de kunst van de italiaanse keuken - massimo bottura 1

Traditioneel én modern

Het bijzondere is dat deze topkok enerzijds heel traditioneel Italiaans is, met veel klassieke ingrediënten en smaken uit de Italiaanse keuken, en er anderzijds op een hele nieuwe manier invulling aan geeft. Traditie en moderniteit vinden elkaar.

Ondanks alle poespas zou een traditionele nonna, die zelf haar groentesoep kookt volgens het recept van háár oma, denk ik graag uit eten gaan bij Osteria Francescana. Zo optimaliseert hij het traditionele boerengerecht van de armeluiskeuken pasta e fagioli (pasta en bonen), maar is hij anderzijds niet te flauw om Italianen sakamakirijst voor te schotelen, als dat in zijn ogen beter is dan de klassieke risotto.

de kunst van de italiaanse keuken - massimo bottura 2

Voor de kok met honger naar kennis

Dit boek is voor de nieuwsgierige kok met een niet te stillen honger naar kennis. Voor iemand die zich verwondert, verbaast en interesseert in smaaksensaties en ingewikkelde kooktechnieken.

Ben jij zo iemand? Dan kunnen we je De kunst van de Italiaanse keuken warm aanbevelen.

de kunst van de Italiaanse keuken

De kunst van de Italiaanse keuken
door: Massimo Bottura (vertaald door Ingrid Buthodgirard, Akkie de Jong, Henja Schneider, Toos IJdema)
306 blz.
prijs: € 49,50
Terra Lannoo, november 2014
ISBN: 9789089896155

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aardbevingen in Italië

Een lange geschiedenis aan aardbevingen in Italië

Laura Pausini - 20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent 

20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent