in ,

Fotograferen tijdens je vakantie in Italië

Wat neem jij mee als je naar Italië gaat? Alleen een smartphone? Misschien een compactcamera? Of toch een professionele foto- of filmcamera? Wat je ook kiest, met een goede voorbereiding én uitvoering haal je het meeste uit je vakantiefoto’s.

De voorbereiding

Het begint allemaal met een goede voorbereiding, zelfs als je ervoor kiest alleen foto’s met je smartphone te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg geheugenruimte vrij hebt, of neem speciaal voor je vakantiefoto’s in Italië een extra SD-kaartje mee. Hou er ook rekening mee dat je niet met een lege batterij wilt komen te zitten. Een powerbank voor je smartphone of een extra accu voor je fotocamera kan uitkomst bieden.

Als je echt van plan bent om mooie foto’s te maken, kun je ook je reisschema erop aanpassen. De mooiste foto’s maak je ’s ochtends en ’s avonds. Als bijkomend voordeel heb je dan ook dat er minder toeristen door je beeld lopen.

Als je op vakantie mooie foto's wilt maken, moet je vroeg opstaan
Als je op vakantie mooie foto’s wilt maken, moet je vroeg opstaan (foto: Edward Hendriks)

Het is waarschijnlijk ook handig om je laptop mee te nemen op vakantie. Dan kun je de foto’s die je hebt gemaakt meteen overzetten en de geheugenkaart van je camera of je smartphone weer leeg maken. O ja, en zorg er natuurlijk voor dat je van tevoren weet hoe je (nieuwe) camera precies werkt.

Mooie vakantiefoto’s maken

Veel mensen maken overzichtsfoto’s van bijvoorbeeld highlights in Italië. Maar het is juist ook leuk om details te fotograferen. Van die mooie, grote tomaten bij een groenteboer of een close-up van het beeldhouwwerk op die mooie basiliek. Probeer foto’s te maken die een verhaal vertellen. Daarvoor is het vaak interessant om locals op de foto te zetten. Met een vriendelijke aanpak bereik je vaak het meeste.

Experimenteer ook met de flitser. Die kun je bijvoorbeeld ook bij tegenlicht of in de zon gebruiken. Neem de tijd om wat dingen te proberen. Een statief(je) voor je camera kan handig zijn als je bij donkere omstandigheden foto’s wilt maken. Zet de flits ’s avonds juist eens wat vaker uit en probeer opnames te maken met een hoge ISO-waarde. Je zult zien: dat verhoogt de sfeer in je foto’s meteen.

Een foto gemaakt zonder flits, maar met een hoge ISO-waarde
Een foto gemaakt zonder flits, maar met een hoge ISO-waarde (foto: Edward Hendriks)

Als je weer thuis bent

Selecteer je mooiste foto’s en deel ze met je vrienden en familieleden via een online album. Of publiceer ze op je eigen blog. Als je wilt voorkomen dat je vakantiefoto’s in de krochten van je harde schijf of cloud verdwijnen, kun je de mooiste laten afdrukken in een fotoboek.

De juiste foto-apparatuur

Zelf gebruik ik voor mijn foto’s in Italië een combinatie van mijn smartphone en een Sony-camera (DSC-HX50). Deze camera heb ik speciaal uitgezocht vanwege de uitstekende optische zoom en de goede kwaliteit video.

Zie het filmpje hieronder voor de video die ik onlangs in Umbrië maakte met mijn Sony-camera.

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Check bijvoorbeeld deze Sony-camera’s van Cameratools voor goede apparatuur als je een stapje extra wilt zetten met je vakantiefoto’s.

Wat zijn jouw tips om mooie vakantiefoto’s te maken in Italië? Laat hieronder een reactie achter.

Foto boven: Pexels

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse eindejaarstradities

Italiaanse eindejaarstradities

Italiaanse kerstversiering

Column: kerstversiering en nostalgie