in

18 tips voor betere foto’s tijdens je vakantie in Italië

fotograferen Italië
Tips om goede foto's te maken tijdens je vakantie in Italië (foto: Pixabay)

Wat neem jij mee als je naar Italië gaat? Alleen een smartphone? Misschien een compactcamera? Of toch een professionele foto- of filmcamera? Wat je ook kiest, met een goede voorbereiding én uitvoering haal je het meeste uit je vakantiefoto’s. Hier een aantal tips om betere foto’s tijdens je vakantie in Italië te maken.

1. De voorbereiding

Het begint allemaal met een goede voorbereiding, zelfs als je ervoor kiest alleen foto’s met je smartphone te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg geheugenruimte vrij hebt, of neem speciaal voor je vakantiefoto’s in Italië een extra SD-kaartje mee.

Hou er ook rekening mee dat je niet met een lege batterij wilt komen te zitten. Een powerbank voor je smartphone of een extra accu voor je fotocamera kan uitkomst bieden.

Het is waarschijnlijk ook handig om je laptop mee te nemen op vakantie. Dan kun je de foto’s die je hebt gemaakt meteen overzetten en de geheugenkaart van je camera of je smartphone weer leeg maken. O ja, en zorg er natuurlijk voor dat je van tevoren weet hoe je (nieuwe) camera precies werkt.

2. De apparatuur: smartphone of échte camera?

Zelf gebruik ik voor mijn foto’s in Italië een combinatie van mijn smartphone en een (al wat oudere) Sony-camera (DSC-HX50). Deze camera heb ik speciaal uitgezocht vanwege de uitstekende optische zoom en de goede kwaliteit video.

Zie het filmpje hieronder voor de video die ik in Umbrië maakte met mijn Sony-camera.

Duur hoeft je apparatuur niet te zijn, maar upgrade je apparatuur als je een stapje extra wilt zetten met je vakantiefoto’s.

3. Let op details

Veel mensen maken overzichtsfoto’s van bijvoorbeeld highlights in Italië. Maar het is juist ook leuk om details te fotograferen. Van die mooie, grote tomaten bij een groenteboer of een close-up van het beeldhouwwerk op die mooie basiliek.

4. Maak foto’s die een verhaal vertellen

Probeer foto’s te maken die een verhaal vertellen. Daarvoor is het vaak interessant om locals op de foto te zetten. Met een vriendelijke aanpak bereik je vaak het meeste.

5. Experimenteer met flitser en statief

Experimenteer ook met de flitser. Die kun je bijvoorbeeld ook bij tegenlicht of in de zon gebruiken. Neem de tijd om wat dingen te proberen.

Een statief(je) voor je camera kan handig zijn als je bij donkere omstandigheden foto’s wilt maken. Zet de flits ’s avonds juist eens wat vaker uit en probeer opnames te maken met een hoge ISO-waarde. Je zult zien: dat verhoogt de sfeer in je foto’s meteen.

Een foto gemaakt zonder flits, maar met een hoge ISO-waarde
Een foto gemaakt zonder flits, maar met een hoge ISO-waarde (foto: Edward Hendriks)

6. Draai die smartphone

Veel mensen houden de smartphone rechtop, ook tijdens heb maken van foto’s of het filmen. Foto’s worden aantrekkelijker en panoramischer als je je smartphone een kwartslag draait. Ze komen vervolgens ook veel mooier uit de verf op je tv of je scherm, wanneer je de foto’s gaat bekijken. Maak je een fotoboek van je mooiste foto’s, dan kun je ook beter overweg met foto’s in landschapsformaat. Tenzij je een fotoboek in staand formaat wilt maken.

smartphone-fotografie-2
Foto: Edward Hendriks

7. Niet zoomen met je smartphone

Mobiele telefoon’s hebben geen lenzen om voorwerpen dichterbij te halen. Ze vergroten het beeld gewoon, wat al snel leidt tot een vaag beeld. Dat kun je dus beter niet doen. Loop in plaats daarvan naar het onderwerp van je foto toe en maak een foto van dichtbij. Maak eventueel later op je computer een goede uitsnede.

Foto: Edward Hendriks
Foto: Edward Hendriks

8. Hou je telefoon stil!

Voor sommige smartphones kun je een statief gebruiken. En anders kun je je telefoon vast wel ergens tegenaan zetten en de zelfontspanner gebruiken. Foto’s worden veel beter als je niet trilt en niet beweegt. En alsjeblieft: geen selfiestick op vakantie in Italië!

9. Experimenteer met de HDR-functie

Met de HDR-functie maakt je smartphone meerdere foto’s met verschillende instellingen en combineert deze tot één beeld. Het effect is een foto met een dramatische belichting. Het is niet altijd even mooi, maar bij veel licht of schaduwen kun je zo best goed gelukte foto’s maken. Experimenteer er maar eens mee.

10. Maak gebruik van apps

Er zijn veel fotoapps voor toestellen van alle besturingssystemen, waarmee je je foto’s instant kunt verbeteren. Instagram, bijvoorbeeld! Photoshop Express en Snapseed zijn ook goede apps. Maar er zijn er enorm veel meer gratis te downloaden. Zo geef je je foto’s tijdens een wat bewolkte vakantie bijvoorbeeld toch een zomerse uitstraling.

smartphone-fotografie-3
Foto: Edward Hendriks

11. Creëer diepte in je foto

Zorg ervoor dat je iets op de voorgrond hebt (waarop je niet focust). Bijvoorbeeld bloemen, een stuk van een rots of een tak met bladeren. Zo krijg je diepte in je shots en veel levendiger foto’s.

12. Kies een ander perspectief

Veel mensen maken een foto vanuit de positie waarop ze het onderwerp zien. Het is vaak veel spannender als je door je knieën gaat of juist ergens op klimt om het plaatje te schieten. Ga niet voor het makkelijke kiekje, maar probeer iets uit.

Foto: Edward Hendriks
Foto: Edward Hendriks

13. Speel met de scherptediepte

Met moderne smartphones kun je foto’s maken waarop het onderwerp scherp is en de omgeving onscherp. Maak gebruik van scherptediepte door het scherm aan te raken. Zo stel je scherp op datgene wat scherp moet zijn.

14. Speel met de zon

Vaak hoor je als fotografietip dat je niet tegen de zon in moet fotograferen. Daar is wat voor te zeggen als je je onderwerp zo helder en duidelijk mogelijk op de foto wilt hebben. Maar als je creatievere foto’s wilt, kun je heel goed juist wél eens tegen de zon in fotograferen.

Foto: Edward Hendriks
Foto: Edward Hendriks

15. Beken kleur!

Ga tijdens je vakantie op zoek naar lekker felle kleuren. Die bougainville die over die witgepleisterde muur hangt, die verroeste Vespa tegen die gele muur, een mooi oranje drankje tegen de achtergrond van de azuurblauwe zee… Italië leent zich perfect voor kleurcontrasten.

Oude Vespa Italië
Foto: Eric Scholten

16. Maak je foto’s ’s ochtends en ’s avonds

Als je echt van plan bent om mooie foto’s te maken, kun je ook je reisschema erop aanpassen. De mooiste foto’s maak je ’s ochtends en ’s avonds. Als bijkomend voordeel heb je dan ook dat er minder toeristen door je beeld lopen.

Als je op vakantie mooie foto's wilt maken, moet je vroeg opstaan
Als je op vakantie mooie foto’s wilt maken, moet je vroeg opstaan (foto: Edward Hendriks)

17. Maak véél foto’s

Zorg voor een geheugenkaartje waar je veel GB’s op kwijt kan en schiet maar raak. Die slechte foto’s gooi je er straks gewoon weer af en de beste vakantiefoto’s blijven over. Ook kun je de foto’s dan makkelijk op de hoogste kwaliteit schieten.

18. Maak backups

Het laatste wat je wilt is dat je je telefoon verliest of dat-ie in het water valt. Met het risico dat je ook je foto’s kwijt bent. Als je op vakantie je laptop bij je hebt, kun je je foto’s van die dag overzetten.

Maar veel smartphones hebben ook fotoalbums die je foto’s in de cloud op kunnen slaan. En ook met de app Google Foto’s kun je jouw vakantiefoto’s en -video’s gratis opslaan. Wel even instellen dat je telefoon alleen synchroniseert als je een wifi-verbinding hebt, anders lopen de datakosten nogal op tijdens je vakantie.

Bonustip: maak eens een fotoboek!

Veel vakantiefoto’s blijven na de vakantie op je telefoon staan of zet je over naar een (externe) harde schijf. Terwijl er misschien geweldige plaatjes tussen zitten.

Als je wilt voorkomen dat je vakantiefoto’s in de krochten van je harde schijf of cloud verdwijnen, kun je de mooiste laten afdrukken in een fotoboek.

Een tastbaar album dat je zo uit de kast pakt om indruk te maken op je familie en vrienden. Zeg nou zelf, die mooiste smartphone-foto’s verdienen het!

En duur hoeft het niet te zijn.

Hoe maak jij foto’s tijdens je vakantie? En heb je nog goede tips voor andere vakantiegangers? Laat het weten in een reactie!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse eindejaarstradities

Italiaanse eindejaarstradities in december

Italiaanse kerstversiering

Column: kerstversiering en nostalgie