in

Groeten uit de Laars deel 4: Yolanda, Rob en Quyaro in Barna

Yolanda, Rob en Quyaro vertellen over hun emigratie naar Italië (foto's: familie Jansen)

Je leven omgooien: you love it or you hate it. De een krijgt al rillingen bij het woord emigreren, de ander pakt het liefst vandaag de dozen nog in. Wanneer je verhuist naar een ander land wordt (bijna) alles anders. Zo ook voor de familie Jansen. Yolanda, Rob en Quyaro (10) verhuisden na jaren wikken, wegen en vooral verlangen halverwege 2020 naar hun geliefde Italië. In dit verhaal lees je meer over hun weg naar Italië en hoe hun dolce vita bevalt. 

Klein, kleiner, kleinst

Er is bijna geen groter contrast te bedenken: Yolanda, Rob en Quyaro verruilden Hoofddorp voor het dorp Barna even boven Menaggio bij het Comomeer in Noord-Italië.

Ze gingen van de drukte en chaos die je vindt onder de rook van Amsterdam en Schiphol naar tranquillità en serenità in de plaats Barna, waar maar liefst 90 inwoners hen met open armen ontvingen.

Welkom in Barna bij het Comomeer

Maar hoe beland je uitgerekend daar? Yolanda vertelt: ‘We gingen altijd op vakantie naar Italië en hadden steeds bij het vertrek last van de ‘we-willen-niet-naar-huis-kwaal.’

Het gezin werd verliefd op het noorden van de Laars. De prachtige bergen en vergezichten, dé ingrediënten om de toekomst in Italië een succes te maken.

Het begon met een chalet

Op een gegeven moment begon het spreekwoordelijke balletje te rollen. Op de camping waar het gezin verbleef, kwam een chalet in de verkoop. ‘Dat was toch wel heel aantrekkelijk,’ lacht Rob.

Je begrijpt: het chalet werd gekocht en een jaar later nog één. Dat breidde zich uiteindelijk uit tot het aantal huisjes dat er nu staat én een B&B.

Tot voor kort werd er echter nog niet gespeculeerd over emigreren. ‘We zeiden altijd wel dat als we ooit stopten met werken, we het liefst 6 maanden per jaar wilden gaan genieten in Italië,’ legt Yolanda uit.

‘Maar ervaringen uit het verleden vertellen keer op keer dat je nú moet genieten, want het is toch altijd later dan je denkt en dus gingen we serieus nadenken over een emigratie.’

En we weten allemaal: als je er eenmaal over gaat nadenken, dan is er geen weg meer terug. 

De B&B van de familie Jansen

Boven op de berg

Of de familie Jansen ooit getwijfeld heeft? Ach, gezonde twijfel kent iedereen, maar angst om hun leven om te gooien was er niet.

‘We hadden in Nederland zo’n ander leven. Ik had mijn eigen kinderdagverblijf en Rob was filiaalmanager bij het Kruidvat. We zagen elkaar ’s avonds en vonden dat toen normaal,’ lacht Yolanda.

Nu de familie in Italië woont weten ze pas echt wat normaal en goed voor een gezin is: quality time. En die hadden ze het afgelopen jaar! ‘

Toen wij begin juni naar Italië vertrokken, openden de grenzen net weer een beetje na 3 maanden lockdown,’ legt Rob uit.

Maar het vrije leven was van korte duur. Eind november ging Italië weer in lockdown en zat het gezin niet in Hoofddorp, maar boven op een berg in Barna.

‘We hebben een kort seizoen gedraaid en een paar gasten mogen ontvangen, maar het grootste gedeelte van de tijd besteedden we aan de verbouwing van de B&B,’ vertelt Rob.

‘Onze aannemer mocht gelukkig doorwerken waardoor we in vrij korte tijd 3 kamers (een tweepersoons- en een familiekamer), 2 badkamers en een ontbijtruimte creëerden.’

Ook niet onbelangrijk was het plaatsen en installeren van de verwarming in de B&B. ‘We hopen toch dat we niet alleen in het hoogseizoen, maar ook van november tot april gasten mogen ontvangen. Dan is een beetje warme lucht wel prettig,’ lacht Yolanda. 

Nooit meer anoniem belletje lellen

Het gezin constateert dat ze nog nooit zoveel tijd samen doorbrachten als het afgelopen jaar. Ook voor zoon Quyaro van 10 is dat een van de dingen waarom hij het leven in Italië een stuk leuker vindt dan in Nederland.

‘Normaal zag ik mijn vader alleen ’s avonds of ’s ochtends heel vroeg. Nu zien we elkaar elke dag bijna de hele dag. Dat is echt leuk,’ zegt Quyaro.

Toch kent het leven in Italië ook ‘minpunten’ voor hem. Zo is het scholensysteem er eentje waar je echt aan moet wennen.

‘In Italië ga je naar school om te leren, niet om lol te maken of je vriendjes te zien,’ legt Quyaro uit. ‘Op het schoolplein mogen we nu vanwege corona ook niet rennen, dus voetballen zit er niet in.’

Wat ze dan doen? ‘Na schooltijd belletje lellen bij de oma in het dorp. Dat is een van de leukste dingen om te doen. Na de 8ste keer bellen, komt ze altijd woedend naar buiten. Het enige lastige is dat ze altijd weet dat mijn vriendjes en ik het waren omdat er zo weinig kinderen in het dorp zijn,’ lacht Quyaro.

De basisschool is in Italië niet alleen op gebied van regels en autoriteit een vak apart, ook qua gewoonten is het aanpassen. Maar, op een positieve manier. Rob en Yolanda lachen: ‘Ach ja, de mensa. Daar zijn wij jaloers op. Warme lunch met pasta, risotto of andere heerlijke gerechten, dat wil toch ieder kind,’ zegt Yolanda.

Ondanks dat het de eerste maanden wennen was voor Quyaro, heeft hij ook ontzettend veel profijt gehad van het naar school gaan. Ik zie een blond jongetje zitten dat vloeiend en perfect Italiaans spreekt.

‘In het begin vroegen papa en mama me nog om ze te verbeteren, maar nu zeggen ze eigenlijk altijd: “Ja Q, we weten dat het grammaticaal niet goed is, maar laat ons nou.” Ja, eigenlijk was een jaartje de schoolbanken in voor ons ook goed geweest,’ lacht Rob. 

De gemeenschap

Toen het gezin aankwam in Barna, ontvingen de bewoners van het dorp hen met open armen. ‘Iedereen is trots en dankbaar dat wij – dé mensen uit Nederland – Barna hebben gekozen. Wij brengen het toerisme terug en dat kan hier ook perfect,’ vertelt Yolanda.

Het kerkje van Barna

De omgeving van Barna heeft alles om van je verblijf een succes te maken. Ben je op zoek naar mooie natuur en de karakteristieke bergen? Dan zit je hier goed. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitzichten over het Comomeer (10 minuutjes rijden vanaf de B&B).

Toen Yolanda en Rob de eerste paar maanden na hun verhuizing wandelend de omgeving ontdekten, konden ze vaak genoeg niet stoppen.

‘Het was dat we dan om 16.00 uur Quyaro uit school moesten halen, maar anders waren we het liefst doorgewandeld. Zo prachtig is het hier,’ vertelt Rob.

Maar het is niet alleen de prachtige natuur waarom Barna een uitstekend vakantieoord is. Het dorp heeft een rijke historie. Zo zijn er in de buurt van de B&B nog een aantal loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog die nog bijna volledig intact zijn.

In de omgeving heb je prachtige vergezichten op de mooiste Italiaanse meren

‘Hadden we al gezegd dat Barna zo veelzijdig is?’

Zoek een alleskunner

Dat de familie Jansen zo’n fijne start had, hebben ze voor een groot deel te danken aan hun makelaar met misschien wel de meest Italiaanse naam die je ooit zult horen: Massimiliano Bianchi.

Toen het gezin naar Italië kwam, spraken ze nog geen vloeiend Italiaans. Maar, je moet toch alles regelen. De Super Makelaar (kunnen we hier geen officiële titel van maken?) hielp de familie Jansen bij het regelen van de eerste levensbehoeften die je als emigrant hebt.

‘Dan ging hij bijvoorbeeld voor ons naar de bank om een rekening te openen of naar een telefoon- of internetzaak om abonnementen af te sluiten: we werkten echt op basis van vertrouwen. Op een gegeven moment wist hij zelfs onze creditcardnummers. Daar hadden we net zo goed de dupe van kunnen worden, maar als je zo gaat denken, dan komt niks meer goed,’ vertelt Yolanda.

Berg op, berg af

En dan, de toekomst in Barna. Hoe ziet die eruit? Het gezin zelf is goed gemutst. ‘Als we doorgaan zoals we nu draaien, dan mogen we niet klagen,’ vertelt Yolanda.

‘Ondanks de pandemie hebben we van het afgelopen jaar het beste gemaakt. We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten omdat onze B&B niet volledig open kon en we onze chalets niet konden verhuren, maar hebben er samen het beste van gemaakt. Nu hebben we een ontzettend fijne thuisbasis gecreëerd waar vanuit we het liefst nog jaren zo doorgaan.’

Mits het gezin, en dan vooral Yolanda en Rob, goed ter been blijven. ‘Barna ligt toch op een heuvel. En niet zo’n kleintje ook. We moeten onze auto onderaan het dorp parkeren en het laatste stuk omhoog klimmen (en andersom). Dat kan nu nog, maar over een aantal jaar,’ lacht Rob, ‘Dan kan Q ons duwen.’

3 tips van Yolanda, Rob en Quyaro 

  1. Wees positief en flexibel: de zon komt altijd weer op en als iets vandaag niet lukt, dan probeer je het gewoon morgen opnieuw
  2. Zoek ook een Super Makelaar: een makelaar die je kunt vertrouwen en die je bij meer zaken helpt dan alleen de verplichtingen in en rondom je huis.
  3. Stap af van de Nederlandse gewoontes: komt de aannemer niet op de afgesproken dag? Ga dan niet boos bellen, hij komt vanzelf, alleen op het moment dat ’t hem uitkomt. Je weet wel: domani, domani. 

Het afgelopen jaar zijn Yolanda, Rob en Quyaro gevolgd door een cameraploeg van SBS 6 en vanaf september kun je ze zien schitteren in het programma Het Roer Om. Zo kun je het avontuur richting Barna met eigen ogen zien. De B&B en chalets van het gezin zijn van alle gemakken voorzien. Ben je op zoek naar een rustig, nog onontdekt vakantieoord in de buurt van het Comomeer om lekker te nazomeren? Wie weet hebben ze nog een plekje voor je vrij! Kijk voor meer informatie op: www.rusticolagodicomo.eu of www.chaletnoorditalie.eu.

Geschreven door Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

streekgerechten Italië regio's

Een rondreis door Italië in 20 gerechten

De top 11 beste Italiaanse musea

Top 11 best bezochte musea van Italië