in , , ,

Het voormalige spookdorp Bussana Vecchia

Bussana Vecchia (foto: Wikimedia)

Italië telt wel meer spookdorpen, maar lang niet allemaal zijn ze de moeite van het bezoeken waard. Zo wel Bussana Vecchia, dat in de 9de eeuw als vestingdorp op een heuvel werd gebouwd. Het ligt vlak bij San Remo, aan de grens met Frankrijk in Ligurië. Tegenwoordig is het trouwens geen spookdorp meer.

Het oude dorp werd op de heuvel gebouwd om goed beschermd te zijn tegen aanvallen vanuit zee. Veel gebouwen stammen uit de middeleeuwen, toen het dorp nog volop leefde en een ware bloeitijd kende. Het werd pas een spookdorp na een verwoestende aardbeving op 23 februari 1887. Veel inwoners vonden de dood. De overgebleven inwoners verhuisden naar drie kilometer verderop, vlak aan zee, waar twee jaar later de eerste steen van het nieuwe gemeentehuis werd gelegd.

Bussana Nuova

Het nieuwe dorp noemden de bewoners Bussana Nuova (Nieuw-Bussana), zodat het oude, verlaten dorp vanzelf Bussana Vecchia (Oud-Bussana) werd. In de jaren zestig van deze eeuw kende het oude Bussana echter weer een opleving, nadat kunstenaars uit een aantal verschillende landen, waaronder Nederland, het herontdekten en er hun ateliers vestigden.

In eerste instantie kwam het aan op een confrontatie met de autoriteiten, omdat alle gebouwen in het stadje onbewoonbaar waren verklaard. Maar nadat de politie naar het dorp toog en de nieuwe inwoners zich verschansten achter hun barricaden werd besloten om niet op een uitzetting aan te sturen.

Bussana Vecchia bezoeken

De gemeenschap van kunstenaars woont er vandaag de dag nog steeds, zij het officieel nog altijd illegaal. Je kunt er worden rondgeleid, je kunt kunstwerken kopen en er worden artistieke evenementen georganiseerd. Er zijn ook verschillende b&b’s waar je kunt overnachten en eetcafés waar je lekker kunt eten.

Ga er eens langs wanneer je in Ligurië of in Zuid-Frankrijk bent. Het dorp ligt ongeveer acht kilometer van San Remo en je kunt er via de A10 komen. Bij de afrit Valle Aurelia volg je de borden richting Bussana Vecchia. Let erop dat je het dorp niet helemaal met de auto kunt bereiken. Die moet je erbuiten parkeren en verder te voet gaan.

Het is een bijzonder sfeervol stadje om in rond te lopen, de vervallen gebouwen in je op te nemen en je voor te stellen hoe erg die aardbeving wel niet moet zijn geweest.

🔗 Linktip: de officiële website van Bussana Vecchia: www.bussanavecchia.it.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: ruziënde Italianen

Column: bureaucratische rompslomp