in , ,

De 5 mooiste plekken in Basilicata

De 5 mooiste plekken in Basilicata: Castelmezzano (foto: Pixabay)

Basilicata is een van die Italiaanse streken die volkomen onterecht niet bekend zijn bij het grote publiek. Een uitgelezen kans dus om ver van het massatoerisme van een authentiek stukje Italië te genieten. Basilicata staat voor witte stranden en helderblauwe zee, maar ook voor onherbergzame gebieden waar de ongerepte natuur en verlaten dorpjes je verrassen tijdens je ontdekkingsreis. Zin om deze Zuid-Italiaanse regio te verkennen? We helpen je op weg en hebben alvast een lijstje samengesteld met vijf mooiste plekken in Basilicata. Dit zijn de bezienswaardigheden die je móet zien.

De ligging van Basilicata in Italië
De ligging van Basilicata in Italië (beeld: Wikimedia)

1. Matera

 

Dé absolute highlight van Basilicata is Matera, een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad 2019.

Wanneer je er rondloopt en de betoverende sfeer proeft, snap je meteen waarom. Matera is wereldberoemd vanwege de ‘Sassi’, het oude gedeelte van de stad met gedeeltelijk in de rotsen uitgehouwen grothuizen die boven op elkaar zijn gebouwd.

Matera: een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld
Matera: een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld (foto: Pixabay)

De smalle straatjes en trappen, ondergrondse doolhoven en grotten vormen een labyrint waarin je plotseling voor kloosters, grotkerken, Byzantijnse fresco’s of barokke paleizen komt te staan. De architectuur is uniek en vormde een prachtig decor voor films als The Passion of the Christ van Mel Gibson.

Veel grotwoningen kwamen in de jaren 50 van de vorige eeuw leeg te staan. Gelukkig zijn ze tegenwoordig weer in gebruik als restaurant, hotel of kunstatelier en soms zelfs als woonhuis.

Matera lijkt daarom ’s avonds echt op een sprookje: de lampjes die de stad verlichten en de gloed van de ondergaande zon versterken de magische sfeer die er hangt.

Knockin’ on heaven’s door. Bekijk deze schitterende drone-opnamen van Matera:

2. De Lucanische Dolomieten, Castelmezzano en Pietrapertosa

Castelmezzano in de Lucanische Dolomieten in Basilicata
Castelmezzano in de Lucanische Dolomieten in Basilicata (foto: Pixabay)

De Lucanische Dolomieten liggen in het binnenland van Basilicata. Het natuurreservaat van deze bergketen en de slaperige dorpjes die ingeklemd liggen tussen de bergen zijn echt een bezoekje waard.

Castelmezzano is een van die op het eerste gezicht slaperig plaatsjes. Het is een mooi stadje om in rond te wandelen, met zijn kleurige huisjes en smalle straatjes, het plein waarvandaan je mooie foto’s kunt maken en de Chiesa Madre met het houten madonnabeeld uit de 14e eeuw.

Vanuit Castelmezzano zie je in de verte Pietrapertosa liggen. Dit stadje, het hoogst gelegen van de hele streek, is ook niet te missen met zijn oude vesting, de kerken en het kasteel dat je een prachtig uitzicht geeft.

Engelenvlucht

Maar hoe kun je de afstand, hemelsbreed ongeveer anderhalve kilometer, tussen de twee plaatsen het snelst overbruggen? Met de spectaculaire ‘Engelenvlucht’!

Tussen Castelmezzano en Pietrapertosa hangt één van de snelste ziplines ter wereld. Hangend aan de staalkabel vlieg je met 120 km/u vanuit Castelmezzano over valleien en ravijnen om in Pietrapertosa te landen.

Een leuk filmpje van de Engelenvlucht:

Tickets voor de vlucht kun je online reserveren (als je durft). Moch je de adrenalinekick nou toch wat te veel van het goede vinden, dan kun je ook gewoon via een prachtige wandelweg door het ravijn van Castelmezzano naar Pietrapertosa lopen. Een ervaring die bijna net zo mooi is!

3. Maratea

Maratea, een van de mooiste plekken in Basilicata
De haven van Maratea, een van de mooiste plekken in Basilicata (foto: Pixabay)

Basilicata is niet alleen ‘bergen, rotsen en groene bossen’. Basilicata is ook ‘prachtige stranden‘. Zeker de kustlijn aan de Tyrreense Zee behoort tot de mooiste die je in Italië kunt vinden.

De kust bij het oude vissersdorp Maratea is daar met haar spectaculaire baaien en grotten een goed voorbeeld van.

Het dorp ligt aan de voet van de Monte San Biagio en heeft een prachtig historisch centrum, een enorme hoeveelheid kerken en kerkjes om te bezichtigen (44 in totaal!), steegjes die met elkaar vervlochten zijn en pleintjes met balkonnetjes vol bloemen.

Het belangrijkste monument van de stad is het Sanctuarium van San Biagio, de beschermheilge van Maratea. Tijdebs de zonsondergang is het uitzicht over het landschap adembenemend.

Christus de Verlosser

Niet ver van het Sanctuarium af, boven op de top van de Monte San Biagio, staat het enorme beeld van Christus De Verlosser.

Het Italiaanse Rio de Janeiro, mooie dronebeelden van Christus de Verlosser:

De kunstenaar Bruno Innocenti maakte het tussen 1963 en 1965 uit een mengsel van cement en marmerschilfers uit Carrara. Het is met zijn 22 meter het hoogste beeld in Italië en doet uiteraard meteen denken aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar waar het beeld in Rio uitkijkt over de zee, kijkt het in Maratea uit over Basilicata en haar bewoners.

10 dingen om te doen in Maratea:

4. De calanchi, Pisticci en Craco

Ze doen denken aan de Amerikaanse badlands, de Italiaanse calanchi die in het zuidoostelijke deel van Basilicata liggen.

De langzame erosie van de kleigronden door de regen zorgt voor bijzondere landschappen. Je krijgt het gevoel in een maanlandschap te zijn beland!

De calanchi in Basilicata
De calanchi in Basilicata (foto: Wikimedia)

Tijdens een trip door het terratorium van de calanchi is het een goed idee om in Pisticci een tussenstop te maken. De stad ligt op een heuveltop en doet met haar witte huisjes en rode daken aan een Andalusisch stadje denken. Loop langs het kasteel en de oude stadspoort en bezoek de Chiesa Madre of een van andere de kerkjes in het stadje voordat je weer in de auto stapt om verder te reizen.

Een andere stad in de calanchi die je gezien moet hebben bij een bezoek aan Basilicata is Craco, dat op nog geen 20 kilometer van Pisticci ligt.

Craco, schitterende spookstad in Basilicata:

De bewoners moesten de stad na een aardverschuiving in de jaren 60 verlaten. De verlaten huizen die langzaamaan vervallen, geven deze spookstad iets surrealistisch en mysterieus tegelijkertijd. Je kunt Craco verkennen onder begeleiding van een gids.

5. Metaponto

Archeologische restanten in Metaponto
Archeologische restanten in Metaponto (foto: Wikimedia)

Aan de Ionische kust van Basilicata liggen steden die ooit deel uitmaakten van Magna Graecia. Metaponto is daar een van de belangrijkste van.

De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw v.Chr. en men denkt zelfs dat Pythagoras er woonde!

In het Archeologisch Park van Metaponto kun je overblijfselen uit die tijd bekijken. Je vindt er het theater, een Romeins legerkamp, maar ook de tempels van Apollo, Demeter en Aphrodite en de ‘Tavole Palatine’, de Dorische tempel voor de godin Hera.

Video van het Archeologisch Park Metaponto:

En zelfs dat is nog lang niet alles wat Metaponto te bieden heeft: na een bezoek aan het park is het bijvoorbeeld heerlijk bijkomen op het zandstrand in de schaduw van twee grote pijnboombossen.

Jouw mooiste plekken in Basilicata?

Dat waren ze, onze tips voor de mooiste plekken in Basilicata. Ben je een van die gelukkige reizigers die al eens in Basilicata is geweest? Misschien heb je nog tips voor andere mooie plekken die je niet moet missen. Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel. Je bewijst er je mede-Italië-liefhebbers een grote dienst mee!

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recensie levenslicht silvia avallone

Italiaanse literatuur: Levenslicht van Silvia Avallone

Maria by Callas

Column: Maria by Callas, de film die de Italianen doet huilen