in ,

8 maart: Internationale Vrouwendag

Mimosa met Internationale Vrouwendag in Italië

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Italië viert deze dag voor de rechten van de vrouw uitbundig. Tijdens La Festa della Donna op 8 maart is de dag waarop vrouwen mimosa krijgen. Die staat dan overal protserig geel te bloeien. Bloemisten doen er goede zaken mee, maar zij zijn zeker niet de enigen.

Restaurants hebben speciale menu’s voor groepen vriendinnen die deze vrouwendag uitgebreid gaan vieren. Een paar jaar geleden zag ik tot mijn grote irritatie zelfs een menu aangekondigd vol lichte salades, speciaal voor die vriendinnen die uiteraard allemaal op hun lijn letten, ook op hun feestdag 8 maart. Che orrore!

ℹ️ In Italië werd de Dag van de Vrouw voor het eerst gevierd in 1922, op initiatief van de Italiaanse Communistische Partij. De eerste keer werd deze dag echter op 12 maart gevierd, de eerste zondag na 8 maart, omdat op die dag al het begin van de Februarirevolutie van 1917 herdacht werd. 

Gele mimosa voor de vrouw met la Festa della Donna (foto: Pexels)

Auguri a tutte le donne

Ik krijg op 8 maart steevast van vrienden een bericht: ‘tanti auguri…’ (van harte gefeliciteerd). Zelfs mijn vriend kreeg vanochtend van een goede vriend van hem ook deze felicitatie. Het blijft wennen. Dat je van harte gefeliciteerd kunt worden enkel met het feit dat je een vrouw bent terwijl Internationale Vrouwendag overal elders juist een dag is om stil te staan bij het feit dat op veel plekken in de wereld vrouwen géén rechten hebben. Of in elk geval veel te weinig… Hoe bizar!

Gefeliciteerd met La Befana

Overigens krijg ik ook regelmatig van vrienden op 6 januari een ‘tanti auguri!!!’. 6 januari is het La Befana, de heks die voor kinderen ofwel snoep brengt als ze goed zijn geweest, ofwel il carbone (kool, en dan niet het type dat je kunt eten) als ze niet lief zijn geweest. Vrouwen op La Befana feliciteren met ‘hun dag’ is een grap die maar niet wil slijten, en eerlijk gezegd vind ik het elk jaar toch weer grappig.

Internationale Vrouwendag in Italië

Terug naar de Internationale Vrouwendag, een dag van feest voor vrouwen in Italië. Is dit zo gegroeid omdat in Italië elke aanleiding er eentje is om flink de bloemetjes (in dit geval de mimosa) buiten te zetten? Of zijn de vrouwen in Italië zo supergeëmancipeerd dat ze op geen enkele serieuze manier meer stil kunnen staan bij de ‘rechten van de vrouw’? Of misschien hebben we het in Italië gewoon niet goed begrepen?

Hoe dan ook… 8 maart zul je restaurants vol vrouwen zien, overal is de typisch gele mimosa te koop en mocht je een Italiaanse vrouw of vriendin hebben, onthoud dan goed dat ze op 8 maart toch wat extra aandacht nodig heeft!

Willemijn Lindeboom

Geschreven door Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

mad professor sergio canavero

Column: mad professor Sergio

5 levenslessen van The Godfather

5 essentiële levenslessen van The Godfather