in , , ,

3 ‘rustige’ stadjes in Toscane

Piazza del Campo in Siena: op de toeristische hotspots kan het al druk zijn in mei (foto: Edward Hendriks)

Toscane, het blijft aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen van over de hele wereld. In het hoogseizoen kun je over de koppen lopen in Pisa en in Florence. Maar er zijn ook schitterende dorpen en steden die net even wat toegankelijker zijn. Natuurlijk kun je nog beter een wat minder drukke periode in het jaar opzoeken (al is die er in het geval van Pisa en Florence nauwelijks). Hier hebben we 3 ‘rustige’ Toscaanse stadjes die je beslist een bezoek wilt brengen.

1. Siena

siena - toscane
Het historisch centrum van Siena met de witte duomo (foto: Edward Hendriks)

Siena ligt op een halfuur rijden van Florence en is zeker een populaire toeristische bestemming. Toch heeft de oude stad genoeg ruimte voor iedereen. Tenzij je tijdens de beroemde paardenraces komt, de Palio, op 2 juli en op 16 augustus.

De kathedraal van Siena is een van de schitterendste voorbeelden van de Romaans-Gothische architectuur. Het middeleeuwse plein – Piazza del Campo – in de vorm van een schelp is een van de mooiste van heel Italië. De kleur van de gebouwen eromheen gaf Siena (of Sienna) zijn naam.

2. Lucca

Een straatje in het oude centrum van Lucca (foto: Edward Hendriks)
Een straatje in het oude centrum van Lucca (foto: Edward Hendriks)

Deze kleine, middeleeuwse stad ligt op een uur van Florence en is geheel ommuurd en autoluw. Kom je met de auto, let dan op dat je niet per ongeluk een ZTL binnenrijdt. Gelukkig zijn er genoeg parkeergarages en parkeerplaatsen waar je kunt parkeren en in het oude centrum kun je je gemakkelijk te voet verplaatsen.

Het belangrijkste plein heet Piazza dell’Anfiteatro en waarom het zo heet is goed te zien als je er midden op staat. De fundamenten van het oude Romeinse amfitheater zijn gebruikt om huizen en winkeltjes op te bouwen.

Een viertal poorten geeft toegang tot het plein. De componist Puccini woonde hier en componeerde er vele van zijn beroemdste opera’s. Het woonhuis is nu open voor het publiek. Ter ere van Puccini zijn er ook bijna dagelijks uitvoeringen in een oude kerk. Je kunt hier trouwens ook een leuke fietstour maken over de stadswallen.

3. Pietrasanta

De naam van de plaats betekent ‘heilige steen’. Pietrasanta ligt in dezelfde provincie als Lucca en is geheel toegewijd aan de kunsten, in het bijzonder sculpturen. Hier woonde Michelangelo, die er marmer uit de nabije Carrara-mijnen haalde. Net als de oude Romeinen.

Vandaag de dag wordt hier het werk van moderne beeldhouwers tentoongesteld op het centrale plein en in de kerk van Sant’Agnostino, die in de veertiende eeuw werd gebouwd. In de vele trattoria’s kun je jezelf trakteren op het échte Toscaanse eten.

Piazza Duomo in Pietrasanta (Toscane) - foto: Wikimedia
Piazza Duomo in Pietrasanta, Toscane (foto: Wikimedia)

Wat is jouw favoriete ‘rustige’ stadje in Toscane? Laat het ons weten via een reactie!

Bron: www.aluxurytravelblog.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vrijwilligerswerk in Italië

Column: vrijwilligerswerk in Italië

waarom Italianen geen kinderen willen

Column: waarom Italianen geen kinderen willen