in , , ,

Brussel slaat alarm vanwege olijfbomenziekte

olijfbomenziekte in Italië

De Europese Unie luidt de noodklok vanwege de bacteriestam die dood en verderf zaait onder olijfbomen in het zuiden van Italië. Italië is na Spanje de tweede producent van olijfolie in Europa.

Europees commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis zei dat hij binnenkort naar Italië zou afreizen om de effectiviteit van de maatregelen te bestuderen. De boosdoener is de epidemie van xylella fastidiosa, die in 2013 opdook en inmiddels ook citrusvruchten en wijngaarden bedreigt.

Noodtoestand in Apulië

Italië heeft over een gebied van 241.000 hectare in de zuidelijke regio Apulië (Puglia) de noodtoestand uitgeroepen. Bomen in dit gebied worden massaal getroffen door de agressieve bacterie, waardoor ze langzaam wegkwijnen. Tot nu toe is er geen remedie.

Onderzoek laat zien dat tenminste 10 procent van de naar schatting 11 miljoen bomen rond Lecce besmet is met de bacterie. Dit vertelde de commissaris de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Hij zei verder dat de EU de situatie op de voet volgt en hij roept op tot een voorzichtige aanpak door aangetaste bomen te ontwortelen.

De ziekte dreigt een grote economische impact hebben omdat Italië na Spanje de grootste producent van olijfolie is.

Vernietiging oude olijfbomen

EU-ambtenaren zeggen dat Italië de situatie heeft verergert door echte maatregelen uit te stellen onder druk van telers. In Italië is veel verzet tegen vernietiging van eeuwenoude olijfbomen.

In een brief aan Andriukaitis wees de Italiaanse milieuorganisatie Peacelink op wetenschappelijke studies die de schuld geven aan schimmels in plaats van aan de xylella fastidiosa-bacteriën.

‘De Europese Commissie dreigt het hele ecosysteem van Apulië tot de dood te veroordelen op basis van resultaten van tests die niet eens het ziekteverwekkend vermogen van xylella in die bomen hebben vastgesteld,’ aldus Peacelink.

Ondertussen lijkt de maffia een nieuw gat in de markt te hebben ontdekt: de productie van goedkope namaakolie.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

waarom Italianen geen kinderen willen

Column: waarom Italianen geen kinderen willen

7 Italiaanse tongbrekers - langste Italiaanse woorden

7 Italiaanse tongbrekers